1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Kuchnia - najnowsze artykuły

  • Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

    Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?

    Kapusta jest zdrowa, tania i smaczna. Występuje w kilku odmianach, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem. Dzięki temu można przygotować z niej wiele potraw. Co można przyrządzić z kapusty i kiedy włączyć ją do diety malucha?

    DD
  • Pomarańcza - właściwości i wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść ten owoc?
  • Mizeria z ogórków. Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?

    Mizeria z ogórków. Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?

    Mizeria z ogórków to sałatka z ogórków, która kojarzy się z wiosną i latem, choć można ją robić przez cały rok. Jej dwoma filarami są ogórki - gruntowe lub szklarniowe - oraz najczęściej śmietana, choć wariacji w tym temacie jest naprawdę wiele. Wszystko zależy od upodobań kulinarnych i indywidualnego smaku. Jak zrobić klasyczną mizerię z ogórków? Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?

    mzb
  • Dynia i jej właściwości odżywcze

    Dynia i jej właściwości odżywcze

    Dynia jest smaczna, zdrowa i tania. Bogata w witaminy i minerały. Poprawia urodę i jakość snu. Ma doskonałe zastosowanie w kuchni - sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser. Poznaj właściwości dyni i dowiedz się, dlaczego warto ją jeść!

    DD
  • Miód - właściwości odżywcze i lecznicze. Jaki miód dla dzieci?

    Miód - właściwości odżywcze i lecznicze. Jaki miód dla dzieci?

    Miód jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, odnawiające, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodparniające oraz przeciwalergicznie. Nic dziwnego, że jest ceniony i stosowany od wieków. Jakie wartości odżywcze i właściwości lecznicze ma miód? Jakie są jego rodzaje? Jaki miód jest najlepszy dla dzieci?

    mzb
  • Czosnek i czosnek niedźwiedzi - walory lecznicze i kulinarne

    Czosnek i czosnek niedźwiedzi - walory lecznicze i kulinarne

    Czosnek jest niezwykły. Działa jak antybiotyk, wspomaga funkcjonowanie wielu układów, wspiera układ odpornościowy, pomaga radzić sobie z infekcjami. Choć jego zapach i smak budzi mieszane uczucia, walorów leczniczych nie sposób nie docenić. Jakie właściwości ma czosnek? Jak i kiedy go jeść, by sobie pomóc, a nie szkodzić? Czym różni się od niego czosnek niedźwiedzi?

    mzb
  • Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

    Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?

    Gruszki to nie tylko smaczne, ale i szalenie zdrowe owoce. Są znane w Europie już od czasów prehistorycznych, czego dowodzą odkrycia z wykopalisk prowadzonych na terenie Włoch i Szwajcarii. Jakie są właściwości gruszek? Dlaczego warto je jeść? Jak wykorzystać je w kuchni?

    mzb
  • Arbuz - niskokaloryczny owoc idealny na gorące dni
  • Czarnuszka - remedium na wiele schorzeń. Właściwości i zastosowanie

    Czarnuszka - remedium na wiele schorzeń. Właściwości i zastosowanie

    Czarnuszka to lecznicza przyprawa - małe, czarne ziarenka, które możemy znaleźć na różnego rodzaju wypiekach, najczęściej chlebach. Nie mniej popularny jest olej z czarnuszki, stosowany tak zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Czarnuszka jest znana od weków. Jej nasiona wykorzystywano w medycynie już w starożytnym Egipcie wierząc, że potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci. Jakie właściwości ma czarnuszka? Gdzie znajduje zastosowanie? Jak ją stosować u dorosłych i dzieci?

    mzb
  • Czereśnie - zdrowy i smaczny owoc lata. Właściwości i kalorie

    Czereśnie - zdrowy i smaczny owoc lata. Właściwości i kalorie

    Czereśnie to smaczne owoce, które są nie tylko aromatyczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Uznaje się je za jedne z najbardziej wartościowych owoców. Ponieważ sezon na nie twa krótko, trzeba jeść je jak najczęściej. Jakie są wartości odżywcze i właściwości czereśni? Kto i kiedy powinien na nie uważać i dlaczego?

    mzb
  • Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

    Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze

    Cebula to warzywo o bezkompromisowym smaku i zapachu, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie życia. Choć ta często doprowadza nas do łez, sięgamy po nią często, w wielu okolicznościach. Cebula jest niezastąpiona - nadaje smak wielu potrawom, łagodzi ukąszenia owadów i pomaga na kaszel. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

    mzb
  • Węglowodany - podział, funkcje w organizmie, zapotrzebowanie

    Węglowodany - podział, funkcje w organizmie, zapotrzebowanie

    Węglowodany, potocznie nazywane cukrami, są głównym źródłem energii dla organizmu, a co za tym idzie niezbędnym składnikiem pożywienia. Powinny stanowić 55 % dobowego zapotrzebowania energetycznego. Dlaczego to takie ważne? Jakie funkcje pełnią węglowodany? Dlaczego muszą być obecne w diecie?

    mzb
  • Syrop klonowy - właściwości i zalety kanadyjskiego złota

    Syrop klonowy - właściwości i zalety kanadyjskiego złota

    Syrop klonowy jest zdrowszym zamiennikiem cukru, którzy kojarzy nam się z Kanadą. To skarbnica witamin i składników mineralnych. Wytwarza się go od wieków, z soku klonowego. Pomimo tego, że dziś wykorzystuje się do tego nowoczesne technologie, proces jego produkcji wciąż jest nieinwazyjny i naturalny. Co warto wiedzieć o syropie klonowym? Jaki ma wpływ na zdrowie? Czy jest kaloryczny?

    mzb
  • Sól - rodzaje, zalecana ilość oraz konsekwencje nadmiaru

    Sól - rodzaje, zalecana ilość oraz konsekwencje nadmiaru

    Sól jest najpopularniejszą przyprawą na całym świecie. Jej niewielka ilość jest wskazana dla organizmu, ale jej nadmiar niesie ryzyko wielu poważnych chorób. Ile soli powinno się spożywać? Jakie są rodzaje soli?

    DD
  • Tymianek - właściwości, zastosowanie, zagrożenia

    Tymianek - właściwości, zastosowanie, zagrożenia

    Tymianek ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych był znany już w starożytności. Dziś robi karierę jako aromatyczna przyprawa, choć popularne są również tymiankowe płukanki do gardła, napary inhalacyjne, jak również płukanki do pielęgnacji cery i włosów. Jakie właściwości ma tymianek? Na co pomaga? Dlaczego należy stosować go z umiarem?

    mzb
  • Lukrecja - właściwości, zastosowanie, zagrożenia

    Lukrecja - właściwości, zastosowanie, zagrożenia

    Lukrecja ma prawdopodobnie tylu wielbicieli i entuzjastów, co przeciwników. Jest znana z tego, że ma charakterystyczny smak i zapach, ale i wiele prozdrowotnych właściwości. Pomaga zarówno na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak i oddechowego. Świetnie działa na zęby i stan jamy ustnej. Z czego jeszcze słynie lukrecja? Kto powinien po nią sięgać, a kto unikać?

    mzb
  • Sok z pokrzywy - na co pomaga? Jak go zrobić?

    Sok z pokrzywy - na co pomaga? Jak go zrobić?

    Sok z pokrzywy wspomaga leczenie różnych schorzeń, a i korzystnie działa na urodę. To naturalny kosmetyk i lekarstwo w jednym. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Stosowały go nasze mamy i babcie, choć pokrzywa ma dłuższą historię - znano ją i cenioną wieki temu. Już Hipokrates uważał ją za leczniczą królową wszelkich ziół, a starożytni Rzymianie leczyli nią reumatyzm i artretyzm. Sok z pokrzywy - na co pomaga? Jak go zrobić?

    mzb
  • Fosfor - rola, odmiany i występowanie

    Fosfor - rola, odmiany i występowanie

    Fosfor to pierwiastek mineralny, który wraz z wapniem oraz witaminą D służy zdrowemu i mocnemu układowi kostnemu, a także jest niezbędny do właściwego działania układu nerwowego. Jakie jeszcze funkcje w organizmie pełni fosfor?

    DD
  • Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 - ich rola w organizmie i właściwości

    Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 - ich rola w organizmie i właściwości

    Kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Te zdrowe tłuszcze, w odróżnieniu od niezdrowych tłuszczów nasyconych, mają wielorakie pozytywne działanie - jeśli są dawkowane w odpowiednich ilościach i proporcjach.

    DD
  • Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

    Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?

    Komosa ryżowa to gatunek bardzo zdrowej rośliny jednorocznej, która pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od kilku tysięcy lat. Nazywana jest "świętym zbożem Inków", "złotym ziarnem Inków" i "matką zbóż", choć nie jest to typowe zboże. Obecnie quinoa zaliczana jest do tak zwanych światowych super foods, czyli super żywności. Jakie właściwości ma komosa ryżowa? Jak ją gotować i podawać? Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?

    mzb
  • Masło orzechowe - czy jest zdrowe dla dzieci?

    Masło orzechowe - czy jest zdrowe dla dzieci?

    Masło orzechowe kojarzy nam się z "Ulica Sezamkową" i wieloma amerykańskimi filmami. Nic dziwnego - ten przysmak narodził się w Stanach Zjednoczonych i właśnie tam jest najbardziej popularny. Masło orzechowe jest smaczne, pożywne i zdrowe, jednak należy je spożywać z umiarem. Jakie posiada wartości odżywcze? Jak je jeść i do czego używać? Czy jest zdrowe dla dzieci?

    mzb
  • Warzywa strączkowe - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
  • Cholina (witamina B4) - zapotrzebowanie, dawkowanie, działanie i występowanie
  • Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

    Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?

    Cieciorka jest smaczną i pożywną rośliną strączkową, po którą chętnie sięgają nie tylko wegetarianie i weganie. To doskonałe źródło białka i wielu innych cennych substancji odżywczych. Jakie właściwości ma cieciorka? Z czym ją jeść? Jak ugotować?

    mzb
  • Białko w diecie - jaką odgrywa rolę i czy można je przedawkować?

    Białko w diecie - jaką odgrywa rolę i czy można je przedawkować?

    Białko odrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Odpowiednia jego ilość zapewnia prawidłowy rozwój, buduje mięśnie i kości, wchodzi w skład komórek naszego ciała. Jakie jest zapotrzebowanie na białko w diecie, jakie są skutki niedoboru i nadmiaru?

    DD
  • Pieczywo dla dzieci - biała bułka czy chleb razowy? Jakie pieczywo jest najlepsze dla dziecka?
  • Seler naciowy - jak i po co go jeść?

    Seler naciowy - jak i po co go jeść?

    Seler naciowy znano już w starożytności. Kiedyś uznawany był za doskonały środek uspokajający oraz lek na poprawę libido, traktowany jak roślina rytualna - wieńcami z liści i łodyg selera dekorowano głowy zwycięzców igrzysk nemejskich. Dziś, choć seler naciowy wciąż traktowany jest jak "warzywo miłości", częściej kojarzy się ze zdrową przekąską dla osób dbających o zgrabną sylwetkę i odchudzających się. Jakie właściwości i walory ma seler naciowy? Jak go jeść?

    mzb
  • Melisa - sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać
  • Chlorella - właściwości i wartości odżywcze zielonej superalgi
  • Jak zrobić rosół - przepis dla początkujących i bardziej zaawansowanych
  • Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

    Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści

    Szpinak to bardzo cenne dla zdrowia warzywo. Ma niewiele kalorii, a przy tym sporą ilość błonnika. Smak można określić jako uniwersalny, dzięki czemu można z niego przygotować wiele różnorodnych potraw. Jakie właściwości ma szpinak i komu jest polecany najbardziej?

    DD
  • Szałwia - poznaj jej zastosowanie, działanie oraz właściwości
  • Pomysł na śniadanie - smaczny sposób na dobry dzień

    Pomysł na śniadanie - smaczny sposób na dobry dzień

    Pomysł na śniadanie to inwestycja w dobry nastrój i nie mniej dobry dzień. Badania dowodzą, że pierwszy posiłek po przebudzeniu jest najważniejszy - wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Jednak nie może być on byle jaki. Powinien dostarczać energii, być pożywny i zdrowy. Co się sprawdzi na start? Podstawa to dobry pomysł na śniadanie.

    mzb
  • Biotyna (witamina H lub B7) - jakie ma właściwości i gdzie jej szukać?

    Biotyna (witamina H lub B7) - jakie ma właściwości i gdzie jej szukać?

    Biotyna, czyli inaczej witamina H lub B7, ogrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. To dzięki niej mamy piękną skórę, włosy i paznokcie. Jakie jeszcze właściwości ma biotyna i w jakich produktach się znajduje? Czy niedobór witaminy H ma jakieś konsekwencje dla zdrowia?

    DD
  • Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

    Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?

    Pomidory warto spożywać nie tylko ze względu na smak, ale również cenne właściwości. Są prawdziwą bombą witaminową i dobrodziejstwem dla zdrowia. Można je spożywać w różnej postaci, tak na surowo, jak i przetworzone. We wszystkich wariantach, w każdej odmianie pomidory smakują doskonale. Dlaczego, jak i z czym je jeść?

    mzb
  • Kakao - jakie ma właściwości i dlaczego warto je regularnie spożywać?

    Kakao - jakie ma właściwości i dlaczego warto je regularnie spożywać?

    Kakao zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, redukuje stres, poprawia koncentrację i hamuje proces starzenia się. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a do tego jest bardzo smaczne, niedrogie i dostępne w każdym sklepie. Dowiedz się więcej na temat wartości odżywczych kakao.

    DD
  • Mięta, napar z mięty - właściwości prozdrowotne

    Mięta, napar z mięty - właściwości prozdrowotne

    Mięta to bogactwo witamin i minerałów, zawiera wiele antyoksydantów, garbników i fitozwiązków. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, działa stymulująco na pracę mózgu, poprawia trawienie i łagodzi nudności. Jakie jeszcze właściwości pro-zdrowotne ma mięta?

    DD
  • Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

    Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

    Otręby są produktem ubocznym przemiału zbóż oraz gryki na mąkę lub kaszę. Powstają z otoczki ziarna. Są uznawane za składnik zdrowej diety, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Dzięki swoim właściwościom nie tylko zapewniają na długo uczucie sytości, ale i mają wiele prozdrowotnych właściwości. Do czego używać otrębów? O czym warto wiedzieć i pamiętać?

    mzb
  • Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

    Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

    Migdały królują wśród przekąsek, zwłaszcza tych zdrowych. Te wyjątkowo cenne dla organizmu orzechy powinniśmy spożywać codziennie. Jak wpływają na nasze zdrowie? Jak najlepiej je jeść?

    DD
  • Kasza jęczmienna - rodzaje, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?