Kuchnia - najnowsze artykuły
-
Zapotrzebowanie kaloryczne - od czego zależy i jak wygląda u dzieci i u młodzieży
Zapotrzebowanie kaloryczne to ilość energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Od czego zależy i jakie jest u małych dzieci, jakie u nastolatków, a jakie u osób dorosłych?
-
Zielona herbata - dlaczego warto ją pić? Poznaj jej właściwości
Zielona herbata ma szerokie zastosowanie lecznicze - chroni organizm przez rozwojem wielu poważnych schorzeń, wspomaga przemianę materii, poprawia kondycję skóry, podnosi koncentrację i dodaje energii. By czerpać korzyści z jej spożywana, musi być stosowana regularnie. Czy mogą ją pić również dzieci i kobiety w ciąży?
-
Orzechy włoskie - właściwości, zastosowanie, kalorie
Orzechy włoskie są najzdrowsze ze wszystkich orzechów. Dostarczają wprawdzie wielu kalorii, przez co warto uważać na ich ilość, ale są źródłem cennych dla zdrowia mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których organizm ludzki nie wytwarza. Zdecydowanie warto włączyć je do diety. Jakie właściwości mają orzechy włoskie? Gdzie znajdują zastosowanie? Czy są wskazane dla kobiet w ciąży i dzieci?
-
Żurawina - jakie ma witaminy i właściwości prozdrowotne
Żurawina jeszcze do niedawna była zupełnie niedocenioną rośliną. Dziś już wiemy, jak cenne są jej właściwości. Regularnie spożywając owoce tej rośliny możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca, infekcje ze strony układu moczowego, nie dopuścić do powstawania wrzodów żołądka oraz złagodzić dolegliwości żołądka.
-
Czekolada - co zawiera, jakie ma właściwości i kiedy można ją włączyć do diety dziecka?
Czekolada jest ulubionym przez dzieci i dorosłych smakołykiem. Występuje w postaci czekoladek, tabliczki, batoników, w ciastach czy rogalikach. Jej jedzenie wiąże się z ogromną przyjemnością. Kiedy może zadebiutować w menu dziecka i w jakiej ilości?
-
Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?
Kapusta jest zdrowa, tania i smaczna. Występuje w kilku odmianach, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem. Dzięki temu można przygotować z niej wiele potraw. Co można przyrządzić z kapusty i kiedy włączyć ją do diety malucha?
-
Pomarańcza - właściwości i wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść ten owoc?
Pomarańcza to najpopularniejszy z cytrusów. Jest smaczna, zdrowa, ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest doskonałym źródłem witaminy C. Jakie jeszcze witaminy i minerały zawiera pomarańcza?
-
Mizeria z ogórków. Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?
Mizeria z ogórków to sałatka z ogórków, która kojarzy się z wiosną i latem, choć można ją robić przez cały rok. Jej dwoma filarami są ogórki - gruntowe lub szklarniowe - oraz najczęściej śmietana, choć wariacji w tym temacie jest naprawdę wiele. Wszystko zależy od upodobań kulinarnych i indywidualnego smaku. Jak zrobić klasyczną mizerię z ogórków? Z czym podawać i dlaczego warto ją jeść?
-
Dynia i jej właściwości odżywcze
Dynia jest smaczna, zdrowa i tania. Bogata w witaminy i minerały. Poprawia urodę i jakość snu. Ma doskonałe zastosowanie w kuchni - sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser. Poznaj właściwości dyni i dowiedz się, dlaczego warto ją jeść!
-
Miód - właściwości odżywcze i lecznicze. Jaki miód dla dzieci?
Miód jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, odnawiające, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodparniające oraz przeciwalergicznie. Nic dziwnego, że jest ceniony i stosowany od wieków. Jakie wartości odżywcze i właściwości lecznicze ma miód? Jakie są jego rodzaje? Jaki miód jest najlepszy dla dzieci?
- Łamigłówka matematyczna, z którą dorośli maja problem. To z podstawówki
- Zwiększa wyniki w nauce o 20 proc. Trzeba "tylko" nie być głodnym
- 14 lutego będzie wolne od szkoły i pracy? Już wiadomo co z nowym świętem
- Zdał maturę z chemii na 100 proc. Zdradza "przepis na sukces"
- 9-latek wrócił smutny ze szkoły: Czemu tylko ja nie oglądam "Squid game"?
- Ferie 2025. Policjanci ostrzegają nieostrożnych rodziców
- Matura z matematyki. "Umysły ścisłe nie postulują zwolnienia z polskiego"
- Zbliża się do 30-stki i nie ma dzieci. "To nie tak, że nie chcę być matką"
- "Matematyka, fizyka, chemia - spokojnie do ogarnięcia. Polski? To jest dramat!"
- Od matki słyszał, że mogła go wyskrobać, od ojca, że jest bękartem
-
Czosnek i czosnek niedźwiedzi - walory lecznicze i kulinarne
Czosnek jest niezwykły. Działa jak antybiotyk, wspomaga funkcjonowanie wielu układów, wspiera układ odpornościowy, pomaga radzić sobie z infekcjami. Choć jego zapach i smak budzi mieszane uczucia, walorów leczniczych nie sposób nie docenić. Jakie właściwości ma czosnek? Jak i kiedy go jeść, by sobie pomóc, a nie szkodzić? Czym różni się od niego czosnek niedźwiedzi?
-
Gruszki - właściwości, przepisy. Jak i po co je jeść?
Gruszki to nie tylko smaczne, ale i szalenie zdrowe owoce. Są znane w Europie już od czasów prehistorycznych, czego dowodzą odkrycia z wykopalisk prowadzonych na terenie Włoch i Szwajcarii. Jakie są właściwości gruszek? Dlaczego warto je jeść? Jak wykorzystać je w kuchni?
-
Arbuz - niskokaloryczny owoc idealny na gorące dni
Arbuz jest smaczny, zdrowy, tani, ma mało kalorii, świetnie nawadnia organizm i orzeźwia w upalne dni. Jakie jeszcze właściwości ma ten owoc? Co dobrego robi dla naszego zdrowia?
-
Czarnuszka - remedium na wiele schorzeń. Właściwości i zastosowanie
Czarnuszka to lecznicza przyprawa - małe, czarne ziarenka, które możemy znaleźć na różnego rodzaju wypiekach, najczęściej chlebach. Nie mniej popularny jest olej z czarnuszki, stosowany tak zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Czarnuszka jest znana od weków. Jej nasiona wykorzystywano w medycynie już w starożytnym Egipcie wierząc, że potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci. Jakie właściwości ma czarnuszka? Gdzie znajduje zastosowanie? Jak ją stosować u dorosłych i dzieci?
-
Czereśnie - zdrowy i smaczny owoc lata. Właściwości i kalorie
Czereśnie to smaczne owoce, które są nie tylko aromatyczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Uznaje się je za jedne z najbardziej wartościowych owoców. Ponieważ sezon na nie twa krótko, trzeba jeść je jak najczęściej. Jakie są wartości odżywcze i właściwości czereśni? Kto i kiedy powinien na nie uważać i dlaczego?
-
Cebula - właściwości odżywcze i lecznicze
Cebula to warzywo o bezkompromisowym smaku i zapachu, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie życia. Choć ta często doprowadza nas do łez, sięgamy po nią często, w wielu okolicznościach. Cebula jest niezastąpiona - nadaje smak wielu potrawom, łagodzi ukąszenia owadów i pomaga na kaszel. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
-
Węglowodany - podział, funkcje w organizmie, zapotrzebowanie
Węglowodany, potocznie nazywane cukrami, są głównym źródłem energii dla organizmu, a co za tym idzie niezbędnym składnikiem pożywienia. Powinny stanowić 55 % dobowego zapotrzebowania energetycznego. Dlaczego to takie ważne? Jakie funkcje pełnią węglowodany? Dlaczego muszą być obecne w diecie?
-
Syrop klonowy - właściwości i zalety kanadyjskiego złota
Syrop klonowy jest zdrowszym zamiennikiem cukru, którzy kojarzy nam się z Kanadą. To skarbnica witamin i składników mineralnych. Wytwarza się go od wieków, z soku klonowego. Pomimo tego, że dziś wykorzystuje się do tego nowoczesne technologie, proces jego produkcji wciąż jest nieinwazyjny i naturalny. Co warto wiedzieć o syropie klonowym? Jaki ma wpływ na zdrowie? Czy jest kaloryczny?
-
Sól - rodzaje, zalecana ilość oraz konsekwencje nadmiaru
Sól jest najpopularniejszą przyprawą na całym świecie. Jej niewielka ilość jest wskazana dla organizmu, ale jej nadmiar niesie ryzyko wielu poważnych chorób. Ile soli powinno się spożywać? Jakie są rodzaje soli?
-
Tymianek - właściwości, zastosowanie, zagrożenia
Tymianek ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych był znany już w starożytności. Dziś robi karierę jako aromatyczna przyprawa, choć popularne są również tymiankowe płukanki do gardła, napary inhalacyjne, jak również płukanki do pielęgnacji cery i włosów. Jakie właściwości ma tymianek? Na co pomaga? Dlaczego należy stosować go z umiarem?
-
Lukrecja - właściwości, zastosowanie, zagrożenia
Lukrecja ma prawdopodobnie tylu wielbicieli i entuzjastów, co przeciwników. Jest znana z tego, że ma charakterystyczny smak i zapach, ale i wiele prozdrowotnych właściwości. Pomaga zarówno na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak i oddechowego. Świetnie działa na zęby i stan jamy ustnej. Z czego jeszcze słynie lukrecja? Kto powinien po nią sięgać, a kto unikać?
-
Sok z pokrzywy - na co pomaga? Jak go zrobić?
Sok z pokrzywy wspomaga leczenie różnych schorzeń, a i korzystnie działa na urodę. To naturalny kosmetyk i lekarstwo w jednym. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Stosowały go nasze mamy i babcie, choć pokrzywa ma dłuższą historię - znano ją i cenioną wieki temu. Już Hipokrates uważał ją za leczniczą królową wszelkich ziół, a starożytni Rzymianie leczyli nią reumatyzm i artretyzm. Sok z pokrzywy - na co pomaga? Jak go zrobić?
-
Fosfor - rola, odmiany i występowanie
Fosfor to pierwiastek mineralny, który wraz z wapniem oraz witaminą D służy zdrowemu i mocnemu układowi kostnemu, a także jest niezbędny do właściwego działania układu nerwowego. Jakie jeszcze funkcje w organizmie pełni fosfor?
-
Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 - ich rola w organizmie i właściwości
Kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Te zdrowe tłuszcze, w odróżnieniu od niezdrowych tłuszczów nasyconych, mają wielorakie pozytywne działanie - jeśli są dawkowane w odpowiednich ilościach i proporcjach.
-
Komosa ryżowa - jak ją gotować? Dlaczego warto jeść?
Komosa ryżowa to gatunek bardzo zdrowej rośliny jednorocznej, która pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od kilku tysięcy lat. Nazywana jest "świętym zbożem Inków", "złotym ziarnem Inków" i "matką zbóż", choć nie jest to typowe zboże. Obecnie quinoa zaliczana jest do tak zwanych światowych super foods, czyli super żywności. Jakie właściwości ma komosa ryżowa? Jak ją gotować i podawać? Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?
-
Masło orzechowe - czy jest zdrowe dla dzieci?
Masło orzechowe kojarzy nam się z "Ulica Sezamkową" i wieloma amerykańskimi filmami. Nic dziwnego - ten przysmak narodził się w Stanach Zjednoczonych i właśnie tam jest najbardziej popularny. Masło orzechowe jest smaczne, pożywne i zdrowe, jednak należy je spożywać z umiarem. Jakie posiada wartości odżywcze? Jak je jeść i do czego używać? Czy jest zdrowe dla dzieci?
-
Warzywa strączkowe - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Warzywa strączkowe powinny być stałym elementem menu każdego człowieka - zachęcają dietetycy i lekarze. Jakie działanie mają strączki, komu są zalecane a komu odradzane?
-
Cholina (witamina B4) - zapotrzebowanie, dawkowanie, działanie i występowanie
Cholina to inaczej witamina B4. Pełni wiele cennych funkcji w organizmie, szczególnie polecana jest kobietom w ciąży z uwagi na prawidłowy rozwój płodu. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tej substancji, gdzie się znajduje i jaką rolę pełni w ludzkim organizmie?
-
Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?
Cieciorka jest smaczną i pożywną rośliną strączkową, po którą chętnie sięgają nie tylko wegetarianie i weganie. To doskonałe źródło białka i wielu innych cennych substancji odżywczych. Jakie właściwości ma cieciorka? Z czym ją jeść? Jak ugotować?
-
Białko w diecie - jaką odgrywa rolę i czy można je przedawkować?
Białko odrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Odpowiednia jego ilość zapewnia prawidłowy rozwój, buduje mięśnie i kości, wchodzi w skład komórek naszego ciała. Jakie jest zapotrzebowanie na białko w diecie, jakie są skutki niedoboru i nadmiaru?
-
Pieczywo dla dzieci - biała bułka czy chleb razowy? Jakie pieczywo jest najlepsze dla dziecka?
Pieczywo dla dzieci powinno mieć dobry skład, pozbawiony konserwantów. Jaki rodzaj chleba najlepiej dawać dziecku przy rozszerzaniu diety i kiedy jest ku temu najwłaściwszy moment?
-
Seler naciowy - jak i po co go jeść?
Seler naciowy znano już w starożytności. Kiedyś uznawany był za doskonały środek uspokajający oraz lek na poprawę libido, traktowany jak roślina rytualna - wieńcami z liści i łodyg selera dekorowano głowy zwycięzców igrzysk nemejskich. Dziś, choć seler naciowy wciąż traktowany jest jak "warzywo miłości", częściej kojarzy się ze zdrową przekąską dla osób dbających o zgrabną sylwetkę i odchudzających się. Jakie właściwości i walory ma seler naciowy? Jak go jeść?
-
Melisa - sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać
Melisa to jedno z ziół, którego właściwości docenia się zarówno, w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Jakie korzyści można z niej czerpać i jakie ma zastosowanie?
-
Chlorella - właściwości i wartości odżywcze zielonej superalgi
Chlorella zaliczana jest do superżywności - ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, mnóstwo witamin i minerałów. Jakie korzyści daje wprowadzenie jej do menu i jak powinno się ją stosować?
-
Jak zrobić rosół - przepis dla początkujących i bardziej zaawansowanych
Jak zrobić dobry rosół, który będzie smakował całej rodzinie? Przepis na dobry rosół nie jest skomplikowany, ale wśród istniejących nie każdy jest równie trafiony.
-
Szpinak - poznaj lecznicze oraz odżywcze właściwości zielonych liści
Szpinak to bardzo cenne dla zdrowia warzywo. Ma niewiele kalorii, a przy tym sporą ilość błonnika. Smak można określić jako uniwersalny, dzięki czemu można z niego przygotować wiele różnorodnych potraw. Jakie właściwości ma szpinak i komu jest polecany najbardziej?
-
Szałwia - poznaj jej zastosowanie, działanie oraz właściwości
Szałwia, a właściwie przede wszystkim liście szałwii, od wieków stosowane są w lecznictwie - głównie ze względu na cenne właściwości bakteriobójcze. Jak działa ta lecznicza roślina i w jakich problemach może pomóc?
-
Pomysł na śniadanie - smaczny sposób na dobry dzień
Pomysł na śniadanie to inwestycja w dobry nastrój i nie mniej dobry dzień. Badania dowodzą, że pierwszy posiłek po przebudzeniu jest najważniejszy - wpływa na wydajność fizyczną i psychiczną w ciągu dnia. Jednak nie może być on byle jaki. Powinien dostarczać energii, być pożywny i zdrowy. Co się sprawdzi na start? Podstawa to dobry pomysł na śniadanie.
-
Biotyna (witamina H lub B7) - jakie ma właściwości i gdzie jej szukać?
Biotyna, czyli inaczej witamina H lub B7, ogrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. To dzięki niej mamy piękną skórę, włosy i paznokcie. Jakie jeszcze właściwości ma biotyna i w jakich produktach się znajduje? Czy niedobór witaminy H ma jakieś konsekwencje dla zdrowia?
-
Pomidory - dlaczego, jak i z czym je jeść?
Pomidory warto spożywać nie tylko ze względu na smak, ale również cenne właściwości. Są prawdziwą bombą witaminową i dobrodziejstwem dla zdrowia. Można je spożywać w różnej postaci, tak na surowo, jak i przetworzone. We wszystkich wariantach, w każdej odmianie pomidory smakują doskonale. Dlaczego, jak i z czym je jeść?