Herbata z pokrzywy potrafi zdziałać cuda. Wszystko za sprawą właściwości pokrzywy, którą Hipokrates uważał za leczniczą królową wszelkich ziół. Starożytni Rzymianie leczyli nią reumatyzm i artretyzm, a nasze babcie stosowały ją i dla zdrowia, i dla urody. My też powinniśmy spojrzeć na nią przychylnym okiem. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) to nie kłopotliwy chwast, spotkanie z którym bywa nieprzyjemne, a roślina o niebanalnych właściwościach.
Herbata z pokrzywy pomaga na wiele chorób i dolegliwości. Jej picie:
Herbata z pokrzywy w ciąży nie jest zakazana. Przyszłe mamy mogą po nią sięgać, zwłaszcza że dostarcza ona wielu minerałów i witamin. Po porodzie napar z pokrzywy wspomaga produkcje mleka.
Napar, czyli herbata z pokrzywy, może być stosowany także zewnętrznie, na włosy i skórę. Skutecznie łagodzi przebarwienia, przeciwdziała łojotokowi, ma właściwości ściągające i przeciwtrądzikowe. Ponadto wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu, pomaga zwalczać łupież. Zewnętrznie napar z pokrzywy jest stosowany także do płukania jamy ustnej i gardła. Stosuje się go w przypadku problemów skórnych - głowy, twarzy i ciała.
Pokrzywa nie bez powodu jest składnikiem wielu produktów do pielęgnacji włosów i skóry. Z jej dobroczynnych właściwości dla urody skorzystać nie tylko sięgając po kosmetyki z drogerii, ale i przygotowując samodzielnie płukanki czy wcierki. W tej roli występuje właśnie herbata z pokrzywy.
Herbatę z pokrzywy, w odróżnieniu od soku, przyrządza się najczęściej z jej suszonych liści (można użyć także świeżych). Wystarczy garść listków (łyżka-dwie) zalać wrzątkiem i pozostawić na kwadrans pod przykryciem. Napar należy przecedzić. Herbatę można pić z imbirem, goździkami bądź kardamonem, syropem klonowym, miodem lub z cytryną, sokiem malinowym bądź listkami mięty.
Suszoną pokrzywę można kupić w sklepach zielarskich (także w postaci herbaty ekspresowej) bądź zebrać i wysuszyć jej liście samodzielnie. Jak to zrobić? Pokrzywę zbiera się wczesną wiosną. Najlepsze są rośliny niezbyt wyrośnięte, nie wyższe niż 25 centymetrów. Należy zrywać jedynie ich trzy górne "piętra" - najlepiej przed okresem jej kwitnięcia. Ważne jest, by szukać pokrzyw w miejscach oddalonych od dróg i zanieczyszczeń. By liście pokrzywy nie parzyły, trzeba je sparzyć gorącą wodą. Zebrane pokrzywy można wysuszyć, by przez cały rok móc robić herbatę. Herbatka z pokrzywy może zastępować czarną herbatę czy kawę.
Jak często pić herbatę z pokrzywy? Na pewno z umiarem. Można po nią sięgać doraźnie i pić codziennie, na przykład 2-3 razy, przez kilkanaście dni lub profilaktycznie, pijąc ją raz dziennie. Herbaty z pokrzywy nie mogą spożywać wyłącznie alergicy, którzy mają na nią uczulenie. Więcej przeciwwskazań jest związanych z piciem soku ze świeżych liści pokrzywy.