Błonnik witalny składa się z dwóch rodzajów roślin - w większej części, stanowiącej aż 80 proc., są to nasiona babki płesznik (Plantago psyllium), zaś w mniejszej, czyli zaledwie w 20 proc., to łupiny babki jajowatej (Plantago ovata). Kompozycję tych ziół jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie, łącząc oba składniki w odpowiednich proporcjach. Można też zakupić gotowy preparat w sklepie lub w aptece.
Najlepsze źródła błonnika: naturalny sposób na sprawną przemianę materii
Błonnik pokarmowy ma kilka odmian, różniących się od siebie działaniem na pracę układu pokarmowego. Dla przykładu, pektyny obecne w jabłkach wspomagają obniżać cholesterol, inulina z cykorii wspiera rozwój przyjaznych szczepów bakterii, otręby pszenne pomagają w usuwaniu zbędnych resztek pokarmowych z okrężnicy. Błonnik witalny jest w stanie spełnić kilka tych funkcji jednocześnie, dlatego warto wprowadzić go do swojej diety.
Warto wspomnieć, że działanie oczyszczające i detoksykujące błonnika bardzo korzystnie wpływa na wygląd skóry, ujędrniając ją i eliminując trądzik.
Aby osiągnąć dobre efekty kuracji, zaleca się ograniczenie spożycia przetworzonej żywności, wyjałowionej zarówno z błonnika pokarmowego, jak i innych wartościowych dla organizmu witamin i składników mineralnych.
A oto lista korzyści płynących ze spożywania błonnika witalnego:
Zalecana dzienna dawka spożycia błonnika witalnego to trzy łyżeczki nasion, podawane trzy razy w ciągu doby. Zaleca się, by rozpuścić go z wodą albo w innym napoju typu sok czy mleko. Nasiona można również połączyć z jogurtem i wzbogacić owocami. Po wymieszaniu błonnika w napoju czy jogurcie jest on gotowy do spożycia. Najlepiej wypić go w ciągu pięciu minut po przyrządzeniu, ponieważ im dłużej leży wymieszany w roztworze, tym bardziej zmienia swój stan na "glutowaty".
Po wypiciu mieszanki zaleca się wypicie minimum jednej szklanki wody. Błonnik należy stosować przed spożyciem posiłku, a odradzane jest stosowanie go przed pójściem spać, na noc.
Dzieci poniżej 12 roku życia nie powinny stosować błonnika, tak samo jak osoby z niedrożnością jelit, z cukrzycą, cierpiące na choroby żołądka i przełyku, skarżące się na hemoroidy. W przypadku spożywania innych lekarstw zaleca się, by zachować odstęp wynoszący około 30-60 minut.
Zaleca się przyjmowanie nasion przez około dwa tygodnie.
Niektóre źródła wręcz głoszą, że jeden ze składników błonnika witalnego - babka jajowata - jest pożądany dla ciężarnych. Działa ona łagodząco na zaparcia oraz inne zaburzenia funkcjonowania układu trawiennego. Zanim jednak samodzielnie podejmie się decyzję o stosowaniu błonnika, warto skonsultować się z lekarzem.
Odradza się spożywanie błonnika osobom, które chorują na cukrzycę, mają niedrożność jelit, hemoroidy, choroby żołądka i przełyku.
Z uwagi na właściwości przeczyszczające, oddziaływanie na gospodarkę hormonalną, stosowanie błonnika odradza się także przy:
Pamiętajmy, że błonnik witalny może wpływać na zmniejszanie wchłanialności niektórych leków.