Aspartam - czym jest, gdzie się znajduje i czy jest szkodliwy dla organizmu?

Aspartam, czyli popularny słodzik, jest w wielu spożywanych produktach. Można go znaleźć m.in. w napojach gazowanych i dietetycznych, w mlecznych jogurtach, słodyczach, płatkach zbożowych a nawet lekarstwach. Czy jest bezpieczny dla zdrowia? Jakie działania niepożądane może powodować?

Aspartam - ogólna charakterystyka

Aspartam powszechnie stosowany jest jako środek słodzący. Słodzik ten, o kodzie E951, znajduje się w wielu rozmaitych produktach spożywczych, szczególnie tych zaliczanych do grupy "produktów light". W takich produktach aspartam bardzo często ma rekompensować brak cukru lub tłuszczu i jednocześnie poprawiać smak.

Jeśli jednak pojawi się silna potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego, zamiast produktów ze słodzikiem, lepiej skorzystać ze zdrowszej alternatywy:

Zobacz wideo

Po słodzik z aspartamem często sięgają diabetycy. Już niewielka jego dawka, stanowiąca zaledwie 1/10 kalorii, gwarantuje słodki smak, odpowiadający 2 łyżeczkom normalnego cukru. 100 gramów aspartamu zawiera jedynie 4 kalorie. Dla osób chorych na cukrzyce jest to duża zaleta - spożycie słodzika nie wpływa na wytwarzanie insuliny.

Aspartam, oprócz słodkiego smaku i niemal zerowej kaloryczności, nie ma, niestety, zbyt wielu zalet. Jest bardzo szkodliwy, jeśli stosuje się go w zbyt dużych ilościach. Zdaniem naukowców, jest szczególnie niebezpieczny dla małych dzieci, bo to one są często narażone na produkty, które go zawierają.

Aspartam - w jakich produktach się znajduje?

Aspartam znajduje się w bardzo wielu produktach, które spożywamy na co dzień. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, gdzie jest obecny. Słodzik pojawia się m.in. :

  • w słodzonych napojach gazowanych,
  • w wodzie mineralnej smakowej,
  • w bezkalorycznych napojach izotonicznych,
  • w niektórych jogurtach i serkach mlecznych,
  • w napojach typu "mrożona herbata",
  • w napojach mlecznych i owocowych,
  • w gumach do żucia,
  • w rozpuszczalnym kakao,
  • w dropsach, cukierkach, drażach,
  • w galaretkach,
  • w polewach do ciasta,
  • w niektórych piwach,
  • w czipsach,
  • w rozpuszczalnej herbacie i kawie,
  • w płatkach zbożowych.

Oprócz produktów spożywczych, aspartam można znaleźć w niektórych lekach, nawet tych powszechnie dostępnych, czyli bez recepty. Chodzi tu o m.in.:

  • tabletki i witaminy musujące,
  • tabletki do ssania, które nie zawierają cukru,
  • granulowane preparaty przeznaczone do przyrządzenia doustnego roztworu, np. (saszetki na grypę i przeziębienie).

Aspartam - szkodliwość dla organizmu

Aspartam to substancja chemiczna, składająca się z kwasu asparaginowego oraz fenyloalaniny. Te dwa podstawowe aminokwasy w naturalny sposób występują w rozmaitych produktach białkowych - np. w mięsie, w rybach, w nabiale czy w warzywach. Spożywane w naturalnych produktach są bezpieczne dla zdrowia, zaś wyizolowane i dodane do innych produktów - mogą być szkodliwe.

W wyniku przeprowadzonych badań okazało się, że podczas metabolizmu aspartamu wytwarza się toksyczny dla człowieka metanol. W tym przypadku zaleca się rozsądne podejście - niewielka ilość aspartamu, zawierającego niski poziom metanolu, nie wiąże się z niekorzystnym działaniem dla organizmu. Wyjątkiem są osoby chorujące na fenyloketonurię - chorobę polegającą na uwarunkowanych genetycznie problemach z przyjmowaniem fenyloalaniny. Dla takich osób spożywanie produktów zawierających aspartam jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Spożywaniu aspartamu przypisywano także działanie rakotwórcze, jednak te zarzuty nie zostały w żaden sposób potwierdzone naukowo.

Szkodliwy wpływ spożywania tego słodzika dotyczy również małych dzieci, noworodków, kobiet w ciąży oraz osób w podeszłym wieku. Negatywnie będzie oddziaływał na osoby z przewlekłymi chorobami, cierpiące na Alzheimera, Parkinsona, demencję a także chorujące na stwardnienie rozsiane. Niektórzy twierdzą, że w małych ilościach polecany jest diabetykom, ale przekroczenie zalecanej dawki może skutkować zaburzeniami poziomu cukru we krwi, wystąpieniem drgawek i innych powikłań.

Aspartam - możliwe skutki uboczne

Stosowanie aspartamu w zbyt dużej ilości może powodować wystąpienie różnych niepokojących objawów. Wśród nich najczęściej pojawiają się takie skutki uboczne i dolegliwości, jak:

  • bóle i zawroty głowy,
  • wymioty,
  • zaczerwienie, wysypka,
  • stany depresyjne,
  • częstoskurcz serca,
  • uczucie drętwienia oraz przykurcze mięśni,
  • tycie,
  • kłopoty z oddychaniem,
  • problemy ze snem,
  • bóle stawów,
  • utrata smaku,
  • zaburzenia widzenia.

Dlatego lekarze zalecają, by ograniczać produkty zawierające popularny słodzik.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.