Aspartam powszechnie stosowany jest jako środek słodzący. Słodzik ten, o kodzie E951, znajduje się w wielu rozmaitych produktach spożywczych, szczególnie tych zaliczanych do grupy "produktów light". W takich produktach aspartam bardzo często ma rekompensować brak cukru lub tłuszczu i jednocześnie poprawiać smak.
Jeśli jednak pojawi się silna potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego, zamiast produktów ze słodzikiem, lepiej skorzystać ze zdrowszej alternatywy:
Po słodzik z aspartamem często sięgają diabetycy. Już niewielka jego dawka, stanowiąca zaledwie 1/10 kalorii, gwarantuje słodki smak, odpowiadający 2 łyżeczkom normalnego cukru. 100 gramów aspartamu zawiera jedynie 4 kalorie. Dla osób chorych na cukrzyce jest to duża zaleta - spożycie słodzika nie wpływa na wytwarzanie insuliny.
Aspartam, oprócz słodkiego smaku i niemal zerowej kaloryczności, nie ma, niestety, zbyt wielu zalet. Jest bardzo szkodliwy, jeśli stosuje się go w zbyt dużych ilościach. Zdaniem naukowców, jest szczególnie niebezpieczny dla małych dzieci, bo to one są często narażone na produkty, które go zawierają.
Aspartam znajduje się w bardzo wielu produktach, które spożywamy na co dzień. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, gdzie jest obecny. Słodzik pojawia się m.in. :
Oprócz produktów spożywczych, aspartam można znaleźć w niektórych lekach, nawet tych powszechnie dostępnych, czyli bez recepty. Chodzi tu o m.in.:
Aspartam to substancja chemiczna, składająca się z kwasu asparaginowego oraz fenyloalaniny. Te dwa podstawowe aminokwasy w naturalny sposób występują w rozmaitych produktach białkowych - np. w mięsie, w rybach, w nabiale czy w warzywach. Spożywane w naturalnych produktach są bezpieczne dla zdrowia, zaś wyizolowane i dodane do innych produktów - mogą być szkodliwe.
W wyniku przeprowadzonych badań okazało się, że podczas metabolizmu aspartamu wytwarza się toksyczny dla człowieka metanol. W tym przypadku zaleca się rozsądne podejście - niewielka ilość aspartamu, zawierającego niski poziom metanolu, nie wiąże się z niekorzystnym działaniem dla organizmu. Wyjątkiem są osoby chorujące na fenyloketonurię - chorobę polegającą na uwarunkowanych genetycznie problemach z przyjmowaniem fenyloalaniny. Dla takich osób spożywanie produktów zawierających aspartam jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Spożywaniu aspartamu przypisywano także działanie rakotwórcze, jednak te zarzuty nie zostały w żaden sposób potwierdzone naukowo.
Szkodliwy wpływ spożywania tego słodzika dotyczy również małych dzieci, noworodków, kobiet w ciąży oraz osób w podeszłym wieku. Negatywnie będzie oddziaływał na osoby z przewlekłymi chorobami, cierpiące na Alzheimera, Parkinsona, demencję a także chorujące na stwardnienie rozsiane. Niektórzy twierdzą, że w małych ilościach polecany jest diabetykom, ale przekroczenie zalecanej dawki może skutkować zaburzeniami poziomu cukru we krwi, wystąpieniem drgawek i innych powikłań.
Stosowanie aspartamu w zbyt dużej ilości może powodować wystąpienie różnych niepokojących objawów. Wśród nich najczęściej pojawiają się takie skutki uboczne i dolegliwości, jak:
Dlatego lekarze zalecają, by ograniczać produkty zawierające popularny słodzik.