Suszone owoce - dlaczego warto włączyć je do codziennej diety? Poznaj właściwości suszonych jabłek, śliwek i bananów
Suszone owoce - spis treści:
- Suszone owoce - alternatywa dla słodyczy
- Dlaczego warto jeść suszone owoce?
- Suszone owoce - jak dokonać wyboru?
- Suszone jabłka - dlaczego warto włączyć je do diety?
- Suszone śliwki - cenne źródło witaminy A
- Suszone banany - źródło magnezu i potasu
Suszone owoce - alternatywa dla słodyczy
Większość dzieci uwielbia słodycze. Mimo że nie jest to najzdrowszy typ przekąski, rodzice często nie mają serca, by im tego cały czas zabraniać. Okazuje się jednak, że możemy przekonać dzieci do czegoś, co smakuje podobnie jak słodycze, a przy okazji jest znacznie zdrowsze. Mowa o suszonych owocach, które w ostatnich latach cieszą się coraz większą popularnością.
Dlaczego warto jeść suszone owoce?
Mimo że suszone owoce są kaloryczne, zwykle i tak jest to mniejsza kaloryczność niż w przypadku wielu popularnych słodyczy (warto wspomnieć, że ich kaloryczność jest zazwyczaj efektem mniejszej zawartości wody). Jedną z ich największych zalet jest to, że są bardzo sycące. Dlatego po takiej przekąsce przez długi czas nie jesteśmy głodni. Z tej przyczyny często poleca się je osobom na dietach odchudzających, które chcą uniknąć zbyt częstego podjadania między posiłkami.
Suszone owoce - jak dokonać wyboru?
Obecnie w sklepach znajdziemy szeroki wybór suszonych owoców. Jednak w trakcie zakupów warto zachować ostrożność. Wybierajmy produkty jak najbardziej naturalne, czyli takie, które w swoim składzie nie zawierają szkodliwych składników.
Na co trzeba zwracać szczególną uwagę? Nie kupuj suszonych owoców, które w swoim składzie zawierają E220. Ten środek konserwujący może powodować utratę cennej witaminy B12. UWAGA! Zdarza się, że zamiast symbolu E220 na opakowaniach znajduje się dopisek "zawiera siarczany" lub "produkt konserwowany siarką". Takie informacje powinny nas powstrzymać przed zakupem produktu.
Suszone jabłka - dlaczego warto włączyć je do diety?
Jednym z najpopularniejszych suszonych owoców są jabłka. Możemy podawać je dzieciom już po siódmym miesiącu życia. Produkty tego typu cieszą się sporą popularnością nie tylko ze względu na smak, ale także na cenne składniki. Suszone jabłka są cennym źródłem witaminy z grupy B oraz polifenoli, które mają neutralizujące działanie na wolne rodniki.
Oprócz tego suszone jabłka:
- obniżają poziom złego cholesterolu;
- usprawniają pracę układu trawiennego;
- wzmacniają odporność organizmu;
- łagodzą podrażnienia jelit i żołądka.
Suszone śliwki - cenne źródło witaminy A
Suszone śliwki to produkt, który może być podawany dzieciom już po ósmym miesiącu życia. Dlaczego warto włączyć je do diety? Suszone śliwki to przede wszystkim cenne źródło witaminy A. Co ciekawe, w takiej samej porcji świeżych śliwek znajdziemy jej ponad pięciokrotnie mniej!
Oprócz tego suszone śliwki zawierają także witaminę C i E oraz beta-karoten. Jednak to nie koniec argumentów, które przemawiają za tym, by włączyć suszone śliwki do diety. Warto dodać także, że:
- są one doskonałym źródłem potasu i wapnia;
- zawierają duże ilości fosforu i żelaza, przez co poleca się je osobom ograniczającym spożycie mięsa;
- zawierają błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo oraz usprawnia pracę układu trawiennego.
Suszone banany - źródło magnezu i potasu
Kolejnym produktem, który rodzice chętnie kupują swoim dzieciom, są suszone banany. Z ich podawaniem musimy poczekać jednak trochę dłużej niż w przypadku śliwek i bananów. Zaleca się, by jadły je dzieci dopiero po szesnastym miesiącu życia. Poza tym nawet gdy dziecko nie już niemowlakiem, warto zachować ostrożność i być przy nim w trakcie spożywania tej przekąski. To dlatego, że suszone banany są dosyć twarde.
Suszone banany to przede wszystkim doskonałe źródło magnezu i potasu. Ich regularne spożywanie powinno więc ograniczyć dokuczliwe skurcze, a także dobrze wpływać na nasze samopoczucie i koncentrację. Warto zaznaczyć, że mają one trzy razy więcej magnezu i potasu niż świeże owoce! Poza tym suszone banany zawierają także cenne witaminy z grupy B.
Warto więc przekonać do suszonych owoców także nasze dzieci. Będzie to znacznie lepszy wybór niż słodycze!
Zobacz także:
- Śniadanie dla dziecka - 20 pomysłów na smaczny początek dnia
- Co zrobić, aby dzieci sięgały po owoce i warzywa? "Kupujmy te, które rzeczywiście są pyszne" [ROZMOWA]
- Zdrowy posiłek dla ucznia - co powinno się w nim znaleźć?
- Dziecko spędza w szkole nawet 10 godzin dziennie. Sam obiad to za mało. Co (i w co) zapakować mu do jedzenia?
- Połowa polskich dzieci jest odwodniona. Główny winowajca to... herbata
- Piramida żywieniowa dla dzieci uległa zmianie. U jej podstawy tym razem znalazła się również odpowiednia ilość snu
- Pomysły na obiad, czyli dania, które zawsze się sprawdzą
-
Nietrafione zabawki dla dziecka. "Z mężem wyjmowaliśmy je 20 godzin. To był koszmar"
-
Kiedy wypłata 13 emerytury 2021? Seniorzy już niedługo mogą liczyć na przypływ gotówki
-
Szkoły zamknięte do końca roku szkolnego? Rodzice: To może wyrządzić dzieciom krzywdę
-
Kasia Tusk pokazała zdjęcie z córką. "Dasz dziś chwilę popracować?"
-
Pasterka spędza pandemię z dziewięciorgiem dzieci. "Standard życia bardzo się pogorszył"
- Zęby mleczne - jak dbać i od kiedy leczyć mleczaki? [Fluoryzacja, lapisowanie, lakowanie]
- Niedziele handlowe 2021. Czy 28 lutego sklepy są otwarte?
- Trzy słowa, kategoria: film animowany. Rozpoznasz, o jaki tytuł pytamy?
- Płaskostopie - poznaj rodzaje i przyczyny deformacji, a także skuteczne ćwiczenia stóp
- Złudzenie optyczne, czyli jak mózg potrafi nas oszukać