Cieciorka (ciecierzyca) - jak ją ugotować? Jak i po co jeść?
Cieciorka, zwana także ciecierzycą lub grochem włoskim, jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To roślina strączkowa od dawna znana i doceniana w krajach Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnomorskiego.
Cieciorka - właściwości i walory prozdrowotne
Cieciorka jest bogatym źródłem białka roślinnego, stąd doceniają ją zwłaszcza wegetarianie i weganie. Jest ono dobrze przyswajalne, ma wysoką wartość odżywczą. Ciecierzyca stanowi alternatywę dla mięsa, ponieważ jest zasobna w aminokwasy, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych.
Cieciorka to również witaminy oraz mikroelementy: witaminy z grupy B i kwas foliowy oraz żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas. To bogactwo kwasów nienasyconych i błonnika.
W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. Nie mniej znane są inne jej walory. Cieciorce przypisuje się:
- działanie przeciwbólowe (ma łagodzić bóle głowy czy gardła),
- właściwości wspomagające pracę układu pokarmowego. Cieciorka dobrze wpływa na funkcjonowanie żołądka, trzustki, wątroby oraz jelit. Usprawnia proces trawienia oraz wydalania, Przeciwdziała zaparciom, wiąże nadmiar kwasu żołądkowego, pomaga w leczeniu chorób jelit. Obniża ryzyko zachorowania na raka jelit,
- pozytywny wpływ na skórę i włosy,
- działanie obniżające poziom niekorzystnego cholesterolu LDL, odbudowujące poziom dobrego cholesterolu HDL, Cieciorka przeciwdziała zawałom serca oraz miażdżycy,
- właściwości obniżające ciśnienie krwi. Ciecierzyca wpływa na poprawę drożności naczyń krwionośnych.
Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją jeść osoby chore na cukrzycę, a i odchudzające się, ponieważ obecny w niej błonnik nie tylko obniża ilość wchłanianych z jedzenia węglowodanów, ale zmniejsza insulinooporność. Wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Poleca się ją osobom, u których stwierdzono niedokrwistość.
Po cieciorkę powinny sięgać również kobiety, które starają się o dziecko lub są w ciąży. To produkt, który sprzyja zapłodnieniu, a i zapobiega powstawaniu wad rozwojowych płodu, z uwagi na obecność kwasu foliowego.
Jak ugotować cieciorkę?
Cieciorkę przed ugotowaniem należy moczyć przed dwanaście godzin - w zimnej wodzie, w chłodnym miejscu. Po odsączeniu należy gotować ją na małym ogniu do półtorej godziny (w czasie gotowania należy sprawdzać jej twardość). Sól dodaje się pod koniec gotowania. Zarówno do moczenia, jak i gotowania cieciorki warto dodać sodę oczyszczoną, dzięki której stanie się ona delikatna.
Osoby niecierpliwe mogą kupić cieciorkę w puszcze bądź w słoiku. Wodę po cieciorce (także ugotowanej) można ubijać jak pianę z białek i wykorzystać do wykonania wegańskiej bezy. W skład wody czy cieciorkowej zalewy wchodzi tylko białko oraz skrobia. Spieniony płyn - aquafaba - wyglądem przypomina śmietanę.
Cieciorka - jak ją jeść?
Cieciorka znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją jeść na wiele sposobów. Doskonale smakuje podprażona czy podpieczona - z dodatkiem przypraw. Ciecierzyca jest podstawą humusu i falafeli, kotlecików z cieciorki smażonych na głębokim tłuszczu. Jak zrobić hummus, pyszną pastę do pieczywa i dip? Wystarczy zblendować cieciorkę (ugotowaną bądź z puszki czy słoika), dodać tahini (pastę sezamową), oliwę, czosnek oraz sok z cytryny (czasem odrobinę wody). Tak przygotowaną pastę podaje się z pieczywem, grissini, chlebkiem pita lub jako dip do surowych warzyw - marchwi, papryki czy selera naciowego.
Z ciecierzycy można robić sałatki, gulasze, zupy, pasztety i burgery. To wdzięczny produkt do wykonania farszu do pierogów czy krokietów. Używa się jej do sporządzania rozmaitych potraw typu curry, przekąsek czy dań wegetariańskich. Sporządzona z ciecierzycy mąka jest używana do wyrobu rozmaitych placków chlebopodobnych.
Cieciorka może być również składnikiem dań jednogarnkowych. By ugotować szybko i prosto obiad, wystarczy podsmażyć na maśle i oliwie cebulę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą. Dodać cieciorkę - ugotowaną lub z puszki czy słoika. Doprawić solą, pieprzem, papryką - słodką, chili, wędzoną - curry oraz czosnkiem. Chwilę razem podsmażyć. Dodać na przykład cukinię i niewielką ilość wody, opcjonalnie pół szklanki ryżu. Po kwadransie zalać przecierem pomidorowy, chwilkę pogotować. I gotowe.
-
Powrót do szkół w lutym? Przemysław Czarnek: Absolutnie zaprzeczam tej informacji
-
Wiozła dzieci w wózku sklepowym. Nieznajoma zwróciła jej uwagę. "To nielegalne"
-
Kiedy powrót do szkół klas 4-8? Wirusolog: Raczej spodziewamy się, że wzrośnie liczba ognisk domowych
-
Ciąża geriatryczna. Co oznacza pojęcie, którym określano ciążę Meghan Markle?
-
Minister Czarnek: Prowadzimy kilka postępowań dyscyplinarnych wobec rektorów, którzy zataili współpracę z SB
- Natalia Klimas przeżywa ciężkie chwile. "Dziś czuję się jak słaba, rozhisteryzowana małolata"
- Imiona na literę K dla chłopców. Lista pięknych imion dla dzieci
- Odkryj LEGO VIDIYO - zupełnie nowy rodzaj zabawy od grupy LEGO i Universal Music Group
- Agnieszka Radwańska o macierzyństwie. "Przy małym dziecku wszystko się zmienia"
- Mama pięcioraczków została wypisana ze szpitala. "Odwiedza dzieci codziennie"