Na czym polega nietolerancja laktozy? Część osób myli nietolerancję laktozy z alergią na mleko. Jednak w większości przypadków osoby, które nie trawią mleka krowiego, nie są na nie uczulone. Przyczyną ich dolegliwości jest zbyt mała produkcja enzymu zwanego laktazą, odpowiedzialnego za rozkład głównego cukru zawartego w mleku (czyli laktozy).
Laktoza to cukier mleczny, składający się z cząsteczki glukozy oraz galaktozy. W naturalnej postaci występuje wyłącznie w mleku ssaków. Organizm, który nie produkuje laktazy, nie potrafi samodzielnie rozłożyć laktozy, co prowadzi do fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym, powodując nieprzyjemne dolegliwości w układzie pokarmowym.
W organizmie osób, które nie tolerują laktozy, pojawiają się charakterystyczne objawy, występujące zazwyczaj po spożyciu produktów mlecznych. Są to m.in.:
Nietolerancja laktozy może wynikać z różnych powodów, zarówno z uwarunkowań genetycznych, jak i poważnych chorób, wymagających zmiany dotychczasowej diety, jak np. celiakia. Ustalając przyczynę dolegliwości, pomoże podjąć odpowiednie leczenie. W zależności od przyczyny, wymienia się cztery różne typy nietolerancji laktozy:
Wrodzona nietolerancja laktozy zdarza się bardzo rzadko, ale takie przypadki również trzeba brać po uwagę. U noworodka urodzonego z brakiem enzymu laktazy mogą pojawić się takie objawy, jak: biegunka, bóle brzucha, płaczliwość, bardzo słaby przyrost masy. W takim przypadku najczęściej pomaga mieszanka z niską zawartością laktozy, lub zupełnie jej pozbawiona. Wrodzona nietolerancja laktozy nie jest stanem przejściowym, dzieci dotknięte tą dolegliwością najprawdopodobniej będą zmagały się z nią do końca życia, stosując odpowiednią dietę eliminacyjną.
Nietolerancja laktozy spędza sen z powiek przyszłym mamom. Kobieta w ciąży potrzebuje bowiem wapnia, którego jednym ze źródeł są produkty mleczne. Jeśli jednak picie mleka skutkuje dla kobiety w ciąży nieprzyjemnymi dolegliwościami, nie musi tego robić. Jest wiele zamienników, które równie skutecznie co mleko uzupełnią zapotrzebowanie organizmu - np. soki wzbogacone wapniem.
Niektóre kobiety, nietrawiące mleka, są w stanie spożywać inne produkty pochodzenia mlecznego, np. jogurty czy sery. Obecnie na rynku dostępne jest także mleko bez laktozy, bardzo często wzbogacone wapniem. Poza tym w aptece są do kupienia specjalne tabletki z laktazą, których zażycie przed spożyciem przetworów mlecznych wpływa na właściwe trawienie.
Zdarza się również tak, że kobiety cierpiące na nietolerancję laktozy widzą ogromną poprawę w trzecim trymestrze ciąży, gdy dziecko najbardziej potrzebuje wapnia. Jeśli taka sytuacja pojawia się u ciebie, mimo wszystko nie przesadzaj i zachowaj umiar w jedzeniu mlecznych przekąsek.
Jeśli jednak okazałoby się, że samą dietą nie jesteś w stanie zapewnić odpowiedniej dawki wapnia, lekarz może zalecić odpowiednią suplementację wapniem. Należy pamiętać, by przyjmować też witaminę D, która zwiększa przyswajalność wapnia. Największą zawartość laktozy posiada mleko owcze (5,1 g na 100 g) oraz mleko krowie (od 4,6 do 4,9 g w 100 gramach).
To także może cię zainteresować: