Kwas foliowy, inaczej witamina B9, witamina B11, folacyna lub folian jest witaminą z grupy B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folianum, czyli liść.
Kwas foliowy trudno przecenić. Bierze udział w ważnych procesach życiowych, wpływa na wiele układów w organizmie człowieka. Jest szalenie ważny z punktu widzenia zdrowia oraz funkcjonowania, ale i bywa kłopotliwy w pozyskiwaniu - z wielu powodów.
Organizm ludzki witaminy B9 nie potrafi wytworzyć samodzielnie (mogą to robić jedynie bytujące w przewodzie pokarmowym bakterie), dlatego musi być ona dostarczana z pożywieniem. Niestety, kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na działanie temperatury i światła. To dlatego szybko ulega zniszczeniu pod wpływem gotowania czy pieczenia zawierających go produktów. Jego ilość zmniejsza się również wskutek zbyt długiego i niewłaściwego ich przechowywania.
Ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie długo magazynować kwasu foliowego, należy go dostarczać codziennie. Nie dość jednak, że folian powinien być stale uzupełniany, to jego poziom skutecznie i szybko obniżają: stres, kiepska dieta, picie alkoholu i kawy, palenie papierosów czy odchudzanie. Warto też wiedzieć, że organizm jest w stanie przyswoić kwas foliowy pochodzący z żywności w zaledwie 50 procentach. To dlatego konieczna jest jego suplementacja. Witamina ta, mająca postać syntetyczną, jest wchłaniana całkowicie.
Kwas foliowy to związek potrzebny nie tylko kobietom w ciąży. Jest niezbędny każdemu człowiekowi. Jaka jest jego rola w organizmie? Otóż kwas foliowy:
Kwas foliowy jest szczególnie ważny w ciąży, zwłaszcza w jej pierwszym trymestrze, kiedy kształtuje się układ nerwowy dziecka. To dlatego każda przyszła mama, która planuje ciążę lub stara się o dziecko, powinna przyjmować profilaktycznie dawkę witaminy B9 - 0,4 mg na dobę. To ważne zarówno dla jej zdrowia, jak i rozwoju dziecka.
Kwas foliowy w ciąży pomaga zapobiegać niedokrwistości, ale przede wszystkim chroni maluszka przed wadami cewy nerwowej i zapobiega takim schorzeniom jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa czy przepuklina oponowo-rdzeniowa, zmniejsza częstość występowania rozszczepów podniebienia i wargi oraz wad wrodzonych serca.
Bardzo ważne jest, by w ciąży nie tylko stosować odpowiednią dietę, ale i przyjmować preparaty z kwasem foliowym, które można kupić w aptece bez recepty.
O ile nadmiar kwasu foliowego w organizmie nie ma poważnych skutków, co najwyżej może maskować niedobór witaminy B12, o tyle niedobór kwasu foliowego może mieć wiele konsekwencji. Są to między innymi:
Niedobór kwasu foliowego jest szczególnie groźny dla kobiet w ciąży, może bowiem spowodować poważne wady płodu, zwiększa ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka oraz anemii u matki.
Kwas foliowy występuje właściwie we wszystkich produktach spożywczych. Jego szczególnie bogatym źródłem są:
Myśląc o diecie pod kątem dostarczania organizmowi kwasu foliowego należy wiedzieć że zbyt długie przechowywanie żywności i nie chronienie jej przed światłem może zniszczyć nawet połowę zawartego w niej tego związku.
Ważne również jest, by pamiętać, że podczas gotowania czy pieczenia straty kwasu foliowego sięgają nawet w 70 procent. Dlatego warzywa i owoce najlepiej jeść świeże, w postaci surowej, nieprzetworzonej.
Uzupełnianie kwasu foliowego jest zalecane nie tylko kobietom w ciąży. Warto zdecydować się na suplementację i zażywać witaminę B9 w postaci tabletek dostępnych w aptekach.
Jak dawkować kwas foliowy? Zapotrzebowanie dzienne organizmu na tę witaminę zależy od wieku. Zalecane dzienne spożycie kwasu foliowego:
Suplementując kwas foliowy nie należy rezygnować z warzyw i owoców na rzecz tabletek. Racjonalna, zbilansowana dieta to wciąż podstawa.
To także może cię zainteresować: