Prawdziwy rosół musi być ugotowany na mięsie. I nie chodzi tu oczywiście o jakiekolwiek mięso, ale konkretnie o drobiowe (najlepiej z kury) i wołowe. Gdy lubimy czysty bulion z dodatkiem makaronu, po ugotowaniu zupy chcemy się pozbyć mięsa. Mamy dla was kilka pomysłów na to, do czego może przydać się gotowane mięso z rosołu.
Ugotowane mięso z rosołu idealnie nada się na farsz do krokietów, naleśników, pierogów czy klusek ziemniaczanych (np. kartaczy lub pyz). Świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do mięsnych pasztecików, które doskonale smakują z dodatkiem czerwonego barszczu.
Mięso z rosołu wystarczy przepuścić przez maszynkę do mielenia lub - jeśli takowej nie posiadamy - bardzo drobno posiekać albo zmiksować za pomocą malaksera. Można dodać do niego również warzywa z rosołu, zwłaszcza pora, cebulę i marchewkę (uwaga, nie za dużo, bo farsz będzie zbyt słodki). Następnie przyprawić według uznania i - w zależności od przepisu - uzupełnić o dodatki, np. kapustę kiszoną czy pieczarki.
Oto druga propozycja na wykorzystanie w dobry sposób mięsa z rosołu. Potrawka z mięsa z rosołu świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, makaronem czy ryżem, jak i kopytkami.
Jak przyrządzić potrawkę? Mięso z rosołu należy pokroić lub porwać na małe kawałki, dodać sos (z zasmażki, przygotowanej z masła i mąki oraz odrobiny kwaśnej lub słodkiej śmietany). Całość poddusić, uzupełnić np. koperkiem i wymieszać.
Z kurczaka z rosołu można zrobić nawet coś dla amatorów lekkiej kuchni, a mianowicie sałatkę. Jedną z bardziej uniwersalnych jest tzw. sałatka hawajska. Wystarczy, że ugotowane mięso zmieszacie z ryżem, ananasem z puszki i kukurydzą. W standardowej opcji całość powinno się wymieszać z majonezem, a wersji light można majonez zmieszać z jogurtem naturalnym lub pozostać przy samym jogurcie. Sól i pieprz oczywiście według uznania.
Jeśli nie przepadacie za ryżem, do mięsa z rosołu dodajcie ulubiony sos oraz nieco sałaty lub inne warzywa (plastry ogórka lub pomidora, pokrojone w plasterki oliwki). Następnie zawińcie wszystko w placki tortilli i gotowe!
Dlaczego mielibyśmy jeść kanapki tylko z serem żółtym i szynką? W dzisiejszych czasach - kanapkowych wariacji - na pieczywo można nałożyć tak naprawdę wszystko. Jedną z ciekawych, a zarazem smaczniejszych opcji jest kanapka z pastą. Nie jajeczną, którą wszyscy znacie, ale właśnie drobiowo-wołową. Mięso pokrojone w małe kawałki wymieszaj z majonezem i dodaj ulubione przyprawy (polecamy sól, pieprz i paprykę).
Pozostając w temacie kanapek, doskonale smakują one z pasztetem. I również do jego przygotowania przyda się gotowane mięso. Mielimy je w maszynce, najlepiej również z tłuszczem (kurczaka dodajemy razem ze skórą) i warzywami. Dodajemy jajka, bułkę tartą, ulubione przyprawy i szczypiorek. Mieszamy, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku.
Mięso z rosołu może być również składnikiem świątecznego pasztetu.
Przygotowane z mięsa i warzyw z rosołu, ziemniaków i z dodatkiem natki pietruszki. Ugotowane warzywa i ziemniaki rozdrabniamy, dodajemy posiekaną natkę, jajka, przyprawy i na koniec mąkę. Trzeba wymieszać wszystkie składniki, odstawić na dłuższy czas, a potem formować kotleciki. Uformowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni.
Pozostałe z rosołu mięso można także wykorzystać do przygotowania galarety. Wystarczy je pokroić lub porwać na drobne kawałki i włożyć do naczynia lub małych miseczek. Następnie do gotowego rosołu dodać żelatynę (trzy łyżeczki na pół litra płynu) i wymieszać. Płyn można zakwasić odrobiną soku z cytryny.
W kolejnym kroku mięso (możemy dodać do niego również posiekane warzywa) zalewamy schłodzonym rosołem z dodatkiem żelatyny. Następnie naczynie lub miseczki lądują w lodówce na kilka godzin. Gdy galareta stężeje, jest gotowa do spożycia.
Szybkie i proste danie, do którego mięso z rosołu będzie jak znalazł. Mięso podsmażamy na patelni wraz z cebulką, papryką i pieczarkami. W międzyczasie gotujemy ryż. Gdy ryż będzie gotowy, wrzucamy go jeszcze na chwilę na patelnię z mięsem i mieszamy przez chwilę. Dodajemy przyprawy dla smaku - i jeśli macie ochotę - odrobinę oliwy, masła lub jogurtu.
Jeśli macie ochotę przygotować z mięsa pozostałego po rosole danie dla całej rodziny, to z pewnością idealna będzie zapiekanka warzywno- ziemniaczana. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a danie jest pyszne, pożywne i świetnie wygląda. W naczyniu do pieczenia (możesz je najpierw posmarować tłuszczem) ułóż ugotowane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki. Na nich ułóż ugotowane warzywa, a następnie mięso (również pokrojone). W małym garnuszku, na niewielkim ogniu rozpuść dwie łyżki masła. Potem dodaj mąki i mleka. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, a następnie zalej formę gęstym sosem. Piecz w temperaturze 180 stopni około 45 minut .
Oprócz przygotowania wyżej wymienionych potraw możemy je po prostu... zjeść w pojedynkę lub zagryzając kromką chleba czy bułki.
To także może cię zainteresować: