Kuchnia - najnowsze artykuły

  • Woda z cytryną - dlaczego warto ją pić? Na co uważać?

    Woda z cytryną - dlaczego warto ją pić? Na co uważać?

    Woda z cytryną ma wiele dobroczynnych właściwości. Napój wykazuje wiele cech czystej wody, dodatkowo dostarczając organizmowi witaminę C. Woda z cytryną nawadnia, działa orzeźwiająco, pobudza organizm do działania, ma działanie prozdrowotne. Czasem jednak trzeba na nią uważać.

    mzb
  • Źródła żelaza w diecie. Skąd je pozyskiwać?

    Źródła żelaza w diecie. Skąd je pozyskiwać?

    Źródła żelaza to temat, który jest bliski zarówno osobom, którym dokucza niedobór tego pierwiastka jak i tych, którzy walczą z jego nadmiarem. Jakie produkty są najlepszym źródłem żelaza w diecie? Które należy włączać bądź wykluczać? Gdzie można znaleźć ten pierwiastek?

    mzb
  • Jak zrobić lemoniadę? Sprawdzone przepisy na pyszny domowy napój

    Jak zrobić lemoniadę? Sprawdzone przepisy na pyszny domowy napój

    Jak zrobić lemoniadę? Banalnie prosto. Można trzymać się tradycyjnego przepisu, sięgać po jego wariacje, jak i eksperymentować, by odnaleźć swoją idealną recepturę. Zdecydowanie warto, ponieważ nic tak nie orzeźwia w upalne dni jak chłodny, słodko-kwaskowy napój z cytrusów. Dowiedz się, jak zrobić domowa lemoniadę - i pij ją na zdrowie.

    mzb
  • Jak zrobić naleśniki? W bardzo prosty sposób!

    Jak zrobić naleśniki? W bardzo prosty sposób!

    Jak zrobić naleśniki? W prosty sposób. Wystarczy sprawdzony przepis, dobra patelnia, odrobina cierpliwości oraz kilka banalnych składników. Mąka, woda, mleko, jajko i szczypta soli wystarczą, by wyczarować smakowity obiad - tak w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Zobacz, co jeszcze musisz wiedzieć, by już nigdy nie zastanawiać się nad tym, jak zrobić naleśniki.

    mzb
  • Witaminy z grupy B - właściwości, źródła i skutki niedoborów

    Witaminy z grupy B - właściwości, źródła i skutki niedoborów

    Witaminy z grupy B mają wiele wspólnych właściwości, odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponieważ każda z nich pełni w organizmie także inne role, witaminy z grupy B są dla nas bardzo ważne, dla kobiet w ciąży i dzieci zwłaszcza. Gdzie ich szukać? Jakie są skutki niedoborów? Co warto o nich wiedzieć?

    mzb
  • Jajko w diecie dziecka. Kiedy wprowadzić, na co uważać?

    Jajko w diecie dziecka. Kiedy wprowadzić, na co uważać?

    Jajko w diecie dziecka jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Można je podać na wiele sposobów, urozmaicając jadłospis niejadka czy malucha, który nie chce jeść mięsa. Kiedy je wprowadzić do menu niemowlaka? Na co uważać i o czym pamiętać, robiąc zakupy? Co warto wiedzieć o jajku w diecie dziecka?

    mzb
  • Żurek dla dziecka. Kiedy i jak można go podać?

    Żurek dla dziecka. Kiedy i jak można go podać?

    Żurek dla dziecka - tę kwestię rodzice maluchów roztrząsają bardzo często, nie tylko przed Wielkanocą. Nic dziwnego - ta tradycyjna, zdecydowana w smaku i nie zawsze lekkostrawna zupa gości na naszych stołach dość często. Czy podawanie jej małemu dziecku to dobry pomysł? Okazuje się, że zależy to od dwóch kwestii: wieku małego smakosza oraz tego, jak ugotowano zupę. Żurek dla dziecka może być dobrą, smakowitą opcją. Trzeba tylko wiedzieć, kiedy i jak go podawać.

    mzb
  • Kwas octowy - właściwości, zastosowanie

    Kwas octowy - właściwości, zastosowanie

    Kwas octowy, oznaczany symbolem E260, to substancja powstająca na skutek procesu fermentacji octowej. Jest stosowany między innymi do konserwacji różnych produktów spożywczych, a spożywany w odpowiedniej formie i ilości może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jakie zastosowania ma kwas octowy i jak wpływa na nasz organizm?

    JW
  • Sos czosnkowy dla dziecka. Przepis na pyszny dodatek do mięs, pieczywa i nie tylko
  • Witamina E - jakie funkcje pełni w organizmie? Gdzie jej szukać?
  • Witamina A - właściwości, źródła, niedobór i nadmiar. Witamina A w ciąży
  • Wapń - dlaczego jest ważny, źródła wapnia, jego nadmiar i niedobór

    Wapń - dlaczego jest ważny, źródła wapnia, jego nadmiar i niedobór

    Wapń to jeden z najważniejszych minerałów w organizmie człowieka. Kojarzy nam się głównie z mocnymi zębami i kośćmi, ale to nie wszystko. Wapń spełnia również inne funkcje, stąd tak ważne jest, by dostarczać go organizmowi w odpowiedniej ilości. Należy przy tym pamiętać, że nie tylko niedobór, ale i nadmiar wapnia, są szkodliwe.

    mzb
  • Napar z liści malin - kto i po co powinien go pić?

    Napar z liści malin - kto i po co powinien go pić?

    Napar z liści malin kojarzony jest najczęściej z napojem, który pity na finiszu ciąży ma usprawnić poród. Tymczasem okazuje się, że w medycynie naturalnej stosowany jest znacznie szerzej. To środek na wiele różnych dolegliwości. Jakie właściwości i działanie ma napar z liści malin?

    mzb
  • Beta-karoten - właściwości, źródła, czym grozi nadmiar prowitaminy A

    Beta-karoten - właściwości, źródła, czym grozi nadmiar prowitaminy A

    Beta-karoten wiążemy głównie z kurzą ślepotą i piękną opalenizną. To dość oryginalne zestawienie skojarzeń, niemniej prowitamina A ma o wiele szersze działanie i znaczenie, tak dla zdrowia, jak i urody. Jakie? Gdzie można znaleźć beta-karoten? Czy jest bezpieczny dla kobiet w ciąży?

    mzb
  • Piramida żywieniowa dla dzieci uległa zmianie. U jej podstawy tym razem znalazła się również odpowiednia ilość snu
  • Kleik ryżowy: dla niemowląt i nie tylko. Jak go przygotować i z czym łączyć?

    Kleik ryżowy: dla niemowląt i nie tylko. Jak go przygotować i z czym łączyć?

    Kleik ryżowy to remedium na zatrucie pokarmowe. Sprawdza się zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Jest Smaczny, lekkostrawny i odżywczy. Kleik ryżowy uwielbiają też maluchy, które mają rozszerzaną dietę. Przygotowywany na wodzie, mleku mamy lub mleku modyfikowanym, może być serwowany sam lub z dodatkiem, np. owoców

    DD
  • Dzika róża - właściwości i zastosowanie

    Dzika róża - właściwości i zastosowanie

    Choć dzika róża jest gatunkiem pospolitym, ma niepospolite właściwości. Krzewy róż zdobią parki, aleje i ogrody, ciesząc nasze zmysły, ale zarówno jej owoce, jak i płatki mają o wiele większe znaczenie. Dzika róża nie bez przyczyny jest ceniona od wieków. Poznaj jej właściwości i zastosowanie. Zobacz też, kiedy i jak zbierać jej płatki oraz owoce. Przydadzą się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych infekcji.

    mzb
  • Spirulina - właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Spirulina - właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Spirulina jest rośliną niezwykłą. Nazywana "mlekiem Matki Ziemi", "zielonym mięsem" czy "morskim stekiem" zaliczana jest do superfood i - prawdę mówiąc - trudno się temu dziwić. Jakie niezwykłe właściwości ma spirulina? Dlaczego jest tak cenna? Jak jej używać?

    mzb
  • Czystek - właściwości i zastosowanie

    Czystek - właściwości i zastosowanie

    Czystek to roślina, która znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Zna go chyba każdy - można wręcz powiedzieć, że obecnie panuje moda na czystek. Jakie właściwości ma czystek? Jak go stosować?

    mzb
  • Ile powinno pić dziecko? Zapotrzebowanie na płyny w zależności od wieku