1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dodatki do żywności - które "E" ą szkodliwe dla zdrowia?

Dodatki do żywności to w większości przypadków substancje konserwujące, mające na celu zwiększenie trwałości produktów spożywczych i polepszacze smaku. Część z nich jest pochodzenia naturalnego, a część stanowią substancje chemiczne. Które z nich są bezpieczne, a które szkodliwe?

Co oznacza tajemnicze i budzące kontrowersje "E" na opakowaniu?

Temat szkodliwości "E" w składzie na opakowaniu jest bardzo na czasie. Dużo się o tym mówi i niemal każdy słyszał o szkodliwości dodatków do żywności. Jednak nie wszyscy wiemy, że nie wszystkie "E" są niepożądanymi dodatkami. Zanim zaczniemy panikować, że dany produkty jest szkodliwy, warto rozeznać się w tym, które oznaczenia są szkodliwe. Dodatki oznaczone numerami od E100 do E199 to barwniki. Konserwanty są w przedziale od E 200 do E299. W grupie od E 300 do E399 mieszczą się antyoksydanty, zaś od E 400 do E499 znajdują się środki zagęszczające. Następnie, od E 500 do E599 - są środki brylujące, od E 600 do E 699  wzmacniacze smaku, od E 900 do E 1290 substancje dosładzające, a modyfikowane skrobie zaczynają się od E 1300.

Czego nie może jeść dziecko w pierwszym roku życia?

Zobacz wideo

Dodatki do żywności - podział

Dodatki można podzielić na dwie główne grupy - w zależności od pochodzenia i z uwagi na funkcję technologiczną.

1. Podział uwzględniający  pochodzenie :

  • dodatki naturalne,
  • dodatki identyczne z naturalnym,
  • dodatki sztuczne.

2. Podział uwzględniający funkcję technologiczną:

  • konserwanty chemiczne - mają za zadanie powstrzymywanie wzrostu drobnoustrojów. Najczęściej używane konserwanty to sole kwasu sorbowego, benzoesowego i siarkowego (IV);
  • przeciwutleniacze - ich zadaniem jest hamowanie procesu utleniania składników żywności.  Do tej grupy zaliczane są: kwas askorbinowy i tokoferole, galusam propylu, butylohydroksyanizol BHA, butylohydroksytoluen BHE;
  • regulatory kwasowości - są odpowiedzialne za poprawę smaku, zmniejszają rozwój bakterii, hamują albo wręcz przeciwnie - przyspieszają procesy enzymatyczne. Wykorzystuje się takie związki organiczne, jak kwas octowy, cytrynowy, mlekowy i ich sole;
  • barwniki - mają na celu wzmocnienie i nadawanie barwy produktom spożywczym. Należą do nich ekstrakty zawierające antocyjany, chlorofil, syntetyczny β-karoten, azorubina, błękit brylantowy FCF;
  • substancje smakowo-zapachowe, wśród których wymienia się dwie podstawowe:

> Aromaty wyodrębniane z surowców naturalnych - mowa tu o substancjach wzmacniających smak i zapach, np. popularny glutaminian sodu czy nukleotydy, a także substancje słodzące. Oprócz cukrów są to tak zwane poliole (maltiltol, laktiol, sorbitol), sacharyna czy aspartam.

> Substancje kształtujące teksturę - w tym przypadku chodzi o substancje zagęszczające i żelujące - guma arabska, agar, karagen, tragakanta, pekryna), guma guar, ksantyn, mączka chleba świętojańskiego, gelan. karboksyceluloza, skrobie modyfikowane), emulgatory takie jak: lecytyna, estry kwasów tłuszczowych i ich pochodne oraz substancje przeciwdziałające zbrylaniu, czyli krzemiany i fosforany.

Dodatki do żywności i ich szkodliwość dla zdrowia

Jak czytać etykiety produktów, by coś z nich zrozumieć? Jakie produkty wybierać i czego nie powinny one zawierać? Poniżej przedstawiamy część dodatków wraz z listą dolegliwości, jakie mogą wywoływać:

  • Aklryloamid - występuje w ciastach, ciastkach, chipsach i frytkach, może powodować uszkodzenie układu nerwowego, pokarmowego;
  • Apartam (E 951) - występuje w jogurtach, płatkach śniadaniowych, coca coli, gumach do żucia, produktach z dopiskiem "light" i w słodzikach, ma silne działanie rakotwórcze, może prowadzić do epilepsji, choroby Parkinsona, cukrzycy, chłoniaka, zaników pamięci;
  • Glutaminian sodu (E 621) - występuje w produktach instant, może powodować nudności, zawroty głowy, palpitacje serca;
  • Erytrozyna (E 127) - występuje w herbatnikach, biszkoptach, konserwowanych wiśniach, czereśniach, koktajlach owocowych i osłonkach na kiełbasy, może powodować wysypkę, bóle brzucha, czasami uczulenie na światło, astmę, nadpobudliwość, ma także działanie rakotwórcze (na wątrobę, serce, tarczycę, płodność, żołądek);
  • Benzoesan sodu (E 211) - występuje w gotowych zupach, sosach, konserwach, przetworach owocowych i warzywnych, w napojach gazowanych, ma działanie rakotwórcze, może powodować astmę, pokrzywkę, podrażnienia żołądka;
  • Guma arabska (E 414) - występuje w wyrobach cukierniczych (zwłaszcza kakaowe i czekoladowe), galaretkach, polewach, napojach bezalkoholowych, piwie, żywności bezglutenowej w żywności dla niemowląt opartej na zbożach, może powodować wysypkę, pokrzywkę, katar sienny, a także nasila objawy astmy;
  • Sacharyna (E 954) - występuje w słodzikach i produktach dla  diabetyków, może podrażniać przewód pokarmowy;
  • Kwas fosforowy (E 338) - występuje w serach i wędlinach paczkowanych próżniowo, w coca coli, napojach energetyzujących, odmineralizowuje kości i zęby;
  • Błękit pantotenowy (E 131) - występuje w gazowanych napojach, lodach i galaretkach, ma działanie rakotwórcze;
  • Zieleń (S) brylantowa (E 421) - występuje w sosach, galaretkach, lodach i ciastach w proszku, objawy alergii i anemii;
  • Kwas sorbowy (E 200) - występuje w wyrobach cukierniczych, w pizzy, chlebie,  serze, skorupiakach, soku cytrynowym, w winie i cydrze, objawy alergii;
  • Siarczyn sodu (E 221) - polepszacz do chleba, obniża zawartość witamin, wzmaga objawy alergii i astmy
  • Azotyn potasu - występuje w peklowanych wędzonych wędlinach i przetworach rybnych, może powodować astmę, zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy, jest rakotwórczy;
  • Tartrazyna (E 102) - występuje w napojach gazowanych o smaku pomarańczowym, w produktach instant, słodyczach, konserwach, sosach, sztucznym miodzie i musztardzie, może powodować reakcje astmatyczne u alergików; w połączeniu z benzoesanami może wywoływać nadpobudliwość u dzieci;
  • Diacetyl - używany do aromatyzowania pieczywa, margaryn, popcornu (ma maślany smak i zapach),
    sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera oraz choroby płuc;
  • Czerwień Allura (E 129) - występuje w żelkach, ciastkach, galaretkach, słodkich napojach i płatkach zbożowych, może powodować wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, uszkodzenia nerek, alergie, nadpobudliwość u dzieci;
  • Karagen (E 407) - występuje jako zagęstnik - w konserwach, wędlinach, w mleku w proszku, w dżemach, galaretkach, może powodować zmiany złośliwe żołądka i jelit;
  • Azotan (III) sodu (E 250) - występuje w wędlinach, ma działanie rakotwórcze;
  • Azotan (V) sodu (E 251) - występuje w wędlinach i serach  podpuszczkowych i topionych, ma działanie rakotwórcze;
  • Butylohydroksyanizol (BHE) (E 320) - tłuszcze i produkty tłuszczowe, ma działanie rakotwórcze;
  • Butylohydriksytoluen (BHT) (E 321) - tłuszcze i produkty tłuszczowe, powoduje uczulenia.

Źródło: B.Statham, E 13 Tabele dodatków i składników chemicznych

Więcej o: