Nasiona chia znane są również pod nazwą nasiona szałwii hiszpańskiej. Choć wyglądają bardzo niepozornie - mają duże, szerokie liście i niewielkich rozmiarów kwiaty o barwie białej lub fioletowej, są bogate w witaminy i wartości odżywcze. Nie zawierają dużo kalorii, a dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka wspomagają odchudzanie. To właśnie owoce szałwii mają w sobie nasiona nazywane chia, wyróżniające się owalnym kształtem. Warto dodać, że szałwia hiszpańska i jej właściwości lecznicze doceniali już Aztekowie. Po fasoli i kukurydzy były na trzecim miejscu wśród roślin, które warto uprawiać.
Nasiona chia są dość uniwersalne w smaku, można je zatem spożywać na wiele sposobów. Z czym łączyć i jak podawać chia? Najlepiej smakują w postaci koktajli, puddingów i budyniu - podawanych na słodko. Budyń można samodzielnie zrobić ze zmielonych nasion, a następnie dodać do niego cukier lub owoce.
Przygotowanie koktajlu nie jest czasochłonne, wystarczy do blendera wrzucić 2-3 łyżeczki chia wraz z owocami i mamy pożywny koktajl do picia. Chia będą idealnym dodatkiem do musli i płatków śniadaniowych i sprawdzą się jako składnik owsianki. Niektórzy dodają je do rozmaitych przetworów – zarówno podawanych na ciepło, jak i na zimno (nawet do dżemów i konfitur).
Z powodzeniem można nimi posypać kanapki i sałatki, a także jeszcze bardziej rozdrobnić i używać w celu zagęszczenia zup i sosów (zastępując mąką). Zmielone lub sproszkowane ziarna dodaje się do wypieku ciast, chleba, bułek, do przyrządzania naleśników lub i właśnie jako zamiennik bułki tartej.
Składniki:
nasiona chia – około 4-5 łyżek
mleczko kokosowe – 400 ml
miód – 4 łyżki
wiórki kokosowe – 1 łyżeczka
mango – 1 sztuka owocu
płatki migdałowe – 4 łyżki
kilka listków mięty dla ozdoby
Czas na przygotowanie: około 15 minut na przygotowanie składników i około 4-5 h na chłodzenie w lodówce
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotowanie deseru zacznij od prażenia na suchej patelni płatków migdałowych. W międzyczasie do miski wlej mleko kokosowe i zamieszaj je trzepaczką. Po kilku sekundach dodać nasiona chia i ponownie energicznie mieszaj.
Naszykuj szklane pucharki, najlepiej z przezroczystego szkła. Pudding nałóż do pucharków, wypełniając połowę wysokości naczynia. Tak przygotowane pucharki wkładamy do lodówki i pozostawiamy na kilka godzin (około 4-5).
Po wyjęciu puddingu z lodówki udekoruj deser owocem mango, który najpierw zostanie pozbawiony skóry i pokrojony w kostkę. Potem posyp wierzch wiórkami kokosowymi i uprażonymi płatkami migdałów. Na wierzch dodaj odrobinę miodu i listki świeżej mięty.