Kuchnia - najnowsze artykuły
-
Pomysły na zdrowe przekąski dla dzieci - do szkoły i nie tylko
Zdrowe przekąski dla dzieci, które będą im smakować, to nie lada wyzwanie dla każdego rodzica. Nawet najbardziej kreatywnym mamom i tatom czasem brak pomysłów na to, jak zachęcić swoje pociechy do jedzenia warzyw i owoców. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na sprawdzone, zdrowe przekąski, które z pewnością przypadną do gustu dzieciom.
-
Dziecko nie chce jeść. Co robić? Jak pobudzić apetyt u dziecka?
Dziecko nie chce jeść - to problem, z którym boryka się wielu rodziców. Czy jednak zawsze brak apetytu u dziecka musi oznaczać poważne problemy? Co robić, gdy nasza pociecha odmawia jedzenia?
-
Kolacja dla dzieci - jak ułożyć zdrowy jadłospis?
Kolacja dla dzieci powinna być posiłkiem, który będzie utrzymywał sytość, a jednocześnie nie może obciążać żołoądka. Sprawdź, jak skomponować menu, aby zapewnić dziecku zdrowy i spokojny sen i udany poranek.
-
Pomysły na śniadanie dla dziecka. Przepisy na szybkie i smaczne śniadania dla dzieci w różnym wieku
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeżeli brakuje ci pomysłów na danie dla dziecka, skorzystaj ze zdrowych i łatwych w przygotowaniu propozycji dietetyczki. W artykule przedstawiliśmy pomysły na śniadania zarówno dla sześciolatka, jak i rocznego dziecka.
-
Jak urozmaicać posiłki dziecka? Sposoby mam
Rodzice z całego świata każdego dnia mierzą się z wyzwaniem dostarczania dzieciom w diecie wymaganych ilości witamin, mikro- i makroelementów. W naturze maluchów leży zamiłowanie do smaków, które już znają i są dla nich łatwe, więc sztuka polega na tym, aby zachęcać dzieci do próbowania nowych potraw, a niekiedy sytuacja wymaga, by przemycić w nich składniki, za którymi mniej przepadają. Zapytaliśmy mamy, jakie metody stosują na wzbogacenie diet ich dzieci w witaminy?
-
Żywienie najmłodszych w duchu "eko" pod lupą dietetyka
Rodzice coraz chętniej sięgają dla swoich dzieci po produkty, których składniki pochodzą ze zrównoważonych upraw i hodowli ekologicznych. Ma to duży związek z rosnącą świadomością, która dotyczy wpływu podejmowanych decyzji żywieniowych na środowisko naturalne. Na najbardziej nurtujące pytania dotyczące żywienia najmłodszych produktami ekologicznymi odpowiada ekspert dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
-
Cynk i witamina C dla dzieci. Czy warto je suplementować?
Cynk jest bardzo ważnym mikroelementem dla dzieci. Odpowiada m.in. za właściwy poziom odporności. Zbilansowana dieta jest w stanie zapewnić odpowiednią ilość cynku w naszym organizmie. Czy zatem nie trzeba go sumplementować? A jak sprawa wygląda z witaminą C dla dzieci?
-
Joanna Krupa ogłosiła, że jej córka będzie wegetarianką. Dietetyczka wyjaśnia, czy diety bezmięsne są bezpieczne dla dzieci
Joanna Krupa znana jest z miłości do zwierząt. Modelka przyznała, że jej dziecko nie będzie jadło mięsa. Zachęca innych rodziców do tego, aby propagowali wegetarianizm u dzieci. Czy diety bezmięsne są odpowiednie dla najmłodszych? Dietetyczka Sylwia Śmietanka wyjaśnia.
-
Tran, olej o wyjątkowych właściwościach. Kto go potrzebuje?
Tran niegdyś był podawany dzieciom jako obowiązkowy suplement w przedszkolu, teraz już nie praktykuje się takich metod. Czy zatem powinniśmy podawać go dziecku samodzielnie? Zobaczmy czy jest on nam potrzebny i jakie właściwości posiada.
-
Imbir - właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwskazania
Niepozornie wygląda i niewiele kosztuje, a przynosi tak wiele korzyści. Pomaga w przeziębieniu, łagodzi bóle menstruacyjne, migreny, poprawia krążenie, likwiduje mdłości, odchudza. Dowiedzcie się więcej na temat tego, dlaczego warto włączyć imbir do codziennego menu.
- Nowy trend z TikToka zmorą nauczycieli. W klasie pada okrzyk "oi oi oi" i się zaczyna
- Kuriozum na lekcji religii. W klasie posadzono niewierzące dzieci. "Mogą siedzieć tyłem do katechety"
- To już ten czas! Doskonała zabawa i wymarzone trasy narciarskie gwarantowaneMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Koniec zielonych szkół? Nowe przepisy wiążą ręce. "Komuś się chce?"
- Rzeczniczka praw dziecka o aferze basenowej. "Dość dyskryminacji dzieci"
- Przy wyborze imienia, kierowano się tą zasadą. Dziś nie ma znaczenia
- Myśl, myśl, myśl! Ile wiesz o "Kubusiu Puchatku"? Ten quiz to sprawdzi!
- Myśl, myśl, myśl! Ile wiesz o "Kubusiu Puchatku"? Ten quiz to sprawdzi!
- Popularny produkt wywołał spustoszenie w organizmie 2-latka. Podejrzewano białaczkę lub nowotwór
- Zaplanowała huczne baby shower. "Oglądam ten film i płaczę"
-
Gluten jest szkodliwy? Czy warto wprowadzić dietę gluten free
O glutenie w ciągu ostatnich kilku lat zrobiło się naprawdę głośno. Dziś nie mówimy o nim wyłącznie wtedy, gdy myślimy o celiakii. Pojawia się on także w kontekście mody na dietę bezglutenową, czyli dietę gluten free, która ma pomóc pozbyć się alergii na gluten. Co to jest gluten i jak wpływa na organizm? Jak rozpoznać uczulenie na gluten? I czy gluten może być w diecie niemowlaka? Odpowiadamy.
-
Paulina Krupińska komentuje sytuację z planu: Byłam świadkiem, jak rodzic dawał swojemu dziecku ciasteczka na obiad
Paulina Krupińska chciała zwrócić uwagę mam na dietę dziecka. Oburzyła ją sytuacja, której była świadkiem na planie. Zauważyła, że rodzic podał dziecku słodycze na obiad. Nie wszystkie mamy poparły modelkę. Obserwatorki skomentowały: "Kobieta pracująca na cały etat raczej nie ma czasu na takie przemyślenia".
-
Co zrobić, żeby dziecko miało lepszy apetyt? Anna Lewandowska zdradza prosty sposób
Twoje dziecko nie chce jeść? Przyjrzyj się uważnie temu, co i w jaki sposób mu podajesz. Anna Lewandowska w wywiadzie dla edziecko.pl zdradziła, jaki ma sposób na niejadków.
-
Karmienie dziecka w pierwszych latach życia. O czym trzeba pamiętać?
Karmienie dziecka w pierwszych latach życia ma ogromny wpływ na zdrowie i kondycję, jak i rozwój fizyczny oraz psychiczny dziecka. Może również wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych.
-
Kaszki dla dzieci - co trzeba o nich wiedzieć?
Kaszki dla dzieci są produktami, od których zwykle rozpoczyna się rozszerzanie diety niemowlęcia. Ich wybór jest bardzo duży. Poszukując produktu idealnego można wybierać spośród wielu ofert i rodzajów. Jaka kaszka dla niemowlaka i nieco starszego konsumenta będzie najlepsza?
-
Olej z wiesiołka i jego cenne właściwości
Olej z wiesiołka jest skuteczny w leczeniu reumatyzmu, poprawia odporność i zapewnia piękną skórę. Jakie jeszcze właściwości ma ten olej i jak należy go stosować, by czerpać z niego jak najwięcej?
-
Witamina PP: rola i zapotrzebowanie. Gdzie jej szukać?
Witamina PP pełni w organizmie ważną rolę. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar są niekorzystne dla organizmu. Za co jeszcze odpowiada witamina PP?
-
Laktoferyna - czym jest, jak działa i jak ją dawkować?
Laktoferyna jest suplementem diety, który stosuje się głównie dla poprawienia odporności organizmu. Wykazuje m.in. działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Występuje w postaci kropel, proszku i kapsułek. Jest to środek bezpieczny i można podawać go nawet niemowlętom. Preparat z laktoferyną dostępny jest bez recepty.
-
Słodzik i jego najpopularniejsze odmiany
Słodzik jest alternatywą dla tradycyjnego cukru. Jakie są rodzaje słodzików, które z nich są polecane kobietom w ciąży, a które są szkodliwe dla zdrowia?
-
Szybkie śniadanie: kilka dobrych pomysłów na pożywny posiłek
Szybkie śniadanie to inwestycja w dobry dzień: energię do działania i świetny nastrój. Kluczem do sukcesu jest pomysł na danie oraz jego niekłopotliwa realizacja. Warto przy tym pamiętać, że pierwszy posiłek w ciągu dnia musi być pożywny i wartościowy. Ważne jest także, by przygotowywanie nie było czasochłonne. Zobacz kilka prostych pomysłów na smaczne i szybkie śniadanie.
-
Krwawnik pospolity - czym jest, jak wygląda, jakie są jego właściwości
Krwawnik to roślina bardzo popularna w ziołolecznictwie. Może być stosowana zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Poznajcie roślinę o cennych właściwościach antybakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwkrwotocznych.
-
Błonnik witalny - co to jest, jakie ma właściwości i jak go stosować?
Błonnik witalny ma wiele zalet - oczyszcza, wspomaga perystaltykę jelit, daje uczucie nasycenia, ułatwia odchudzanie, nawilża skórę, a nawet poprawia nastrój i ułatwia koncentrację. Trzeba go jednak spożywać zgodnie z zalecaną dawką. Jakie ma jeszcze właściwości i jak go stosować, by pomóc a nie zaszkodzić swojemu organizmowi?
-
Ser pleśniowy - czy jest zdrowy? Kto nie powinien go jeść?
Ser pleśniowy kojarzy się z Francją, choć jest wytwarzany także w innych regionach. Ma charakterystyczny smak, wygląd i zapach, przez co nie każdy jest jego sympatykiem. Niemniej ser pleśniowy ma rzesze fanów. Czy ser pleśniowy można jeść w ciąży?
-
Nasiona chia - poznaj ich lecznicze właściwości
Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej to zdrowy i wartościowy dodatek do wielu potraw. Co można przygotować z chia i jak wpływa na nasze zdrowie?
-
Herbata z pokrzywy - na co pomaga? Jak ją zrobić?
Herbata z pokrzywy pomaga na wiele dolegliwości. Warto po nią sięgać, ponieważ wzmacnia, oczyszcza i regeneruje organizm. Jej regularnie picie może przynieść wiele korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla urody. Jak zrobić herbatę z pokrzywy? Na co pomoże? Jakie są cudowne właściwości pokrzywy?
-
Fruktoza - dlaczego trzeba na nią uważać?
Fruktoza to cukier prosty, który występuje w miodzie i owocach. Wydawać by się mogło, że tak naturalny składnik pożywienia nie może szkodzić. Niestety tak nie jest. Na fruktozę muszą uważać nie tylko osoby, które zmagają się z alergią bądź nietolerancją cukru owocowego. Szkodzi również jej nadmiar, o co nie jest trudno - fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Co warto wiedzieć o fruktozie?
-
Dodatki do żywności - które "E" ą szkodliwe dla zdrowia?
Dodatki do żywności to w większości przypadków substancje konserwujące, mające na celu zwiększenie trwałości produktów spożywczych i polepszacze smaku. Część z nich jest pochodzenia naturalnego, a część stanowią substancje chemiczne. Które z nich są bezpieczne, a które szkodliwe?
-
W jej wydaniu nawet zwykły ryż z truskawkami wygląda niebanalnie. "Każdy pretekst do tego, by wywołać na czyjejś twarzy uśmiech, wart jest zachodu"
Dinozaur z arbuza, żabi książę z naleśnika czy jamnik z banana. Dla niej nie ma rzeczy niemożliwych. Pokazuje, że nawet najprostsze dania można podać w niebanalny sposób, wystarczy odrobina chęci. Nie bójcie się spróbować, tu nie ma pomyłek, a każda "szkarada" wyjątkowo cieszy.
-
Przekąski na urodziny dziecka - 10 najlepszych pomysłów
Przekąski na urodziny dziecka muszą być zdrowe, smaczne i atrakcyjne dla młodych smakoszy. Co można podać dzieciom podczas imprezy?
-
Aktualny schemat żywienia niemowląt. Rozszerzanie diety
Aktualny schemat żywienia niemowląt oraz rozszerzanie diety opierają się na wytycznych Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Dzięki nim wiadomo, o jakie produkty należy rozszerzać dietę dziecka, a i kiedy zacząć wprowadzanie nowych smaków. Aktualny schemat żywienia niemowląt zaleca rozpoczęcie rozszerzania diety po ukończeniu 17. tygodnia życia dziecka, ale nie później niż w 26. tygodniu życia. Okazuje się, że jest elastyczny nie tylko w tej kwestii.
-
Tłuszcze zdrowe dla dzieci - jakie wybierać? Porady dla rodziców
Tłuszcze zdrowe dla dzieci to temat, który interesuje wielu rodziców. Gdzie powinniśmy ich szukać? Jakie tłuszcze są zdrowe dla dzieci, a jakich lepiej unikać? Podpowiadamy.
-
Koktajle: przepisy, które sprawią, że dzieci pokochają je pić [WIDEO]
Przepisy na koktajle są zazwyczaj dosyć proste i nie wymagają sporych umiejętności kulinarnych. Mamy spory wybór, jest w czym wybierać. Poznaj nasze propozycje przepisów na koktajle i zdecyduj, co przyrządzisz swojemu dziecku.
-
Suszone owoce - dlaczego warto włączyć je do codziennej diety? Poznaj właściwości suszonych jabłek, śliwek i bananów
Suszone owoce uchodzą za doskonałą alternatywę dla słodyczy. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają ich smak. Które suszone owoce szczególnie warto włączyć do diety? Podpowiadamy.
-
Uczulenie na gluten u dzieci i dorosłych. Co jeść, a czego unikać?
Uczulenie na gluten nie jest tym samym co celiakia, choć wiele osób je myli, ponieważ istotą obydwóch jednostek jest toksyczne działanie białka zawartego w pszenicy, życie i jęczmieniu, nazywane dla uproszczenia glutenem. Podstawą leczenia uczulenia na gluten jest wykluczenie go z diety. Jakie są objawy alergii? Co jeść, a czego unikać? Na czym polega dieta bezglutenowa?
-
Prebiotyki - co warto o nich wiedzieć. Probiotyki i synbiotyki
Prebiotyki są substancjami, które pobudzają rozwój prawidłowej flory jelit. To składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu, za to pobudzają wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. Prebiotyki są często mylone z probiotykami, tymczasem w odróżnieniu od nic nie zawierają mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące. Co jeszcze warto wiedzieć o prebiotykach?
-
Dieta oczyszczająca - na czym polega, komu jest zalecana i jakie są jej założenia
Dieta oczyszczająca pomaga oczyścić organizm z pozostałości przemiany materii oraz wspomóc odchudzanie. Kiedy warto zastosować taki detoks i jakie są założenia diety oczyszczającej?
-
Cukinia - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia jest smaczna, lekkostrawna, ma mało kalorii, niski indeks glikemiczny i szereg właściwości prozdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety i jak przygotować.
-
Aspartam - czym jest, gdzie się znajduje i czy jest szkodliwy dla organizmu?
Aspartam, czyli popularny słodzik, jest w wielu spożywanych produktach. Można go znaleźć m.in. w napojach gazowanych i dietetycznych, w mlecznych jogurtach, słodyczach, płatkach zbożowych a nawet lekarstwach. Czy jest bezpieczny dla zdrowia? Jakie działania niepożądane może powodować?
-
Halibut - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto go jeść?
Halibut to pyszna, zdrowa, idealna do pieczenia i smażenia ryba. Dlaczego warto zainteresować się nią i czym się charakteryzuje?
-
Syrop glukozowo-fruktozowy - czym jest i dlaczego jest szkodliwy?
Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo szkodliwy dla zdrowia - jest o wiele groźniejszy niż tradycyjny cukier. Jakie zagrożenie dla zdrowia wiąże się ze spożywaniem syropu glukozowo-fruktozowego?