Syrop klonowy, nazywany "kanadyjskim złotem", pozyskuje się z pnia drzewa klonowego. Jest słodki, ma płynną i gęstą konsystencję. Jego największe ilości produkuje się w Kanadzie, w prowincji Quebec oraz w USA, w regionie północnej Nowej Anglii. Jako pierwsi syrop klonowy produkowali Indianie w północno-wschodniej części Ameryki Północnej.
Do produkcji syropu klonowego wykorzystywane są głównie trzy gatunki klonów:
Choć metody wytwarzania syropu klonowego z czasem usprawniano, tak naprawdę od wieków wygląda on tak samo. Do produkcji syropu klonowego wczesną wiosną pozyskuje się sok z klonu, umieszczając w pniach specjalistyczne kraniki, przez które do pojemnika spływa sok. Następnie jest on poddany procesowi odparowania i zagęszczania. Na etapie produkcji nie ingeruje się we właściwości i walory smakowe soku, nie stosuje się barwników, konserwantów ani żadnych środków chemicznych. Syrop może być przetwarzany na cukier klonowy, masło klonowe i cukierki klonowe. Jego cena zbliżona jest do ceny miodu.
Syrop klonowy nie jest w Polsce jeszcze tak bardzo popularny jak w krajach pochodzenia, ale to się zmienia. I dobrze, ponieważ to doskonała, zdrowsza alternatywa dla białego cukru (który spożywamy w nadmiernych ilościach).
W syropie klonowym obecnych jest ponad pięćdziesiąt składników odżywczych. Jest on bogaty w witaminy (z grupy B: B2, B5, B6, niacynę, biotynę, kwas foliowy), jak i minerały (cynk, magnez, wapń, mangan, sód, potas, niewielkie ilości żelaza i selenu). Jest przy tym źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym, antynowotworowym, antybakteryjnych i antycukrzycowych. Stąd ma wiele właściwości prozdrowotnych.
Syrop klonowy działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie (co ciekawe podczas badań laboratoryjnych substancje zawarte w syropie klonowym hamowały rozwój komórek rakowych raka prostaty, mózgu i raka płuc), może cofać zmiany miażdżycowe. Kanadyjskiemu złotu przypisuje się poprawę czynności wątroby, co przejawia się obniżeniem poziomu enzymów AST, ALT, LDH. Dodatkowo syrop klonowy wywołuje spadek poziomu cholesterolu LDL we krwi u osób, u których stwierdza się niedobór manganu.
Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód czy cukier, dlatego jest dla nich świetną, słodką alternatywą. Okazuje się, że 100 g syropu klonowego to około 270 kcal. Ponieważ jednak produkt ten ma wysoki indeks glikemiczny (jego IG wynosi 65), powinien być stosowany z umiarem. Nie jest także zalecany dla cukrzyków oraz osób odchudzających się. Choć jest pyszny i bezpieczny, 98 procent jego składu stanowi sacharoza.
Ponieważ syrop klonowy dobrze rozpuszcza się w wodzie, można go wykorzystać do słodzenia zarówno ciepłych, jak i zimnych napojów. Świetnie smakuje z herbatą czy lemoniadą. Jest doskonały do pieczenia ciast czy babeczek. To idealna polewa do gofrów, tostów, no i oczywiście naleśników. W tym zestawie to słodka, ponadczasowa klasyka.
Syrop klonowy zamknięty w szklanej butelce można przechowywać przez około 18 miesięcy. Kupiony w plastikowym opakowaniu należy trzymać w lodówce. Kupując syrop klonowy warto przeczytać etykietę. Prawdziwy, 100-procentowy syrop klonowy nie zawiera dodatkowego cukru, konserwantów, barwników, sztucznych środków aromatyzujących i innych zbędnych dodatków.