Syrop klonowy - właściwości i zalety kanadyjskiego złota

Syrop klonowy jest zdrowszym zamiennikiem cukru, którzy kojarzy nam się z Kanadą. To skarbnica witamin i składników mineralnych. Wytwarza się go od wieków, z soku klonowego. Pomimo tego, że dziś wykorzystuje się do tego nowoczesne technologie, proces jego produkcji wciąż jest nieinwazyjny i naturalny. Co warto wiedzieć o syropie klonowym? Jaki ma wpływ na zdrowie? Czy jest kaloryczny?

Syrop klonowy, nazywany "kanadyjskim złotem", pozyskuje się z pnia drzewa klonowego. Jest słodki, ma płynną i gęstą konsystencję. Jego największe ilości produkuje się w Kanadzie, w prowincji Quebec oraz w USA, w regionie północnej Nowej Anglii. Jako pierwsi syrop klonowy produkowali Indianie w północno-wschodniej części Ameryki Północnej.

Zobacz wideo

Do produkcji syropu klonowego wykorzystywane są głównie trzy gatunki klonów:

  • klon cukrowy,
  • klon czarny,
  • klon czerwony.

Choć metody wytwarzania syropu klonowego z czasem usprawniano, tak naprawdę od wieków wygląda on tak samo. Do produkcji syropu klonowego wczesną wiosną pozyskuje się sok z klonu, umieszczając w pniach specjalistyczne kraniki, przez które do pojemnika spływa sok. Następnie jest on poddany procesowi odparowania i zagęszczania. Na etapie produkcji nie ingeruje się we właściwości i walory smakowe soku, nie stosuje się barwników, konserwantów ani żadnych środków chemicznych. Syrop może być przetwarzany na cukier klonowy, masło klonowe i cukierki klonowe. Jego cena zbliżona jest do ceny miodu.

Syrop klonowy nie jest w Polsce jeszcze tak bardzo popularny jak w krajach pochodzenia, ale to się zmienia. I dobrze, ponieważ to doskonała, zdrowsza alternatywa dla białego cukru (który spożywamy w nadmiernych ilościach).

Syrop klonowy w liczbach

  • W celu uzyskania 1 litra syropu klonowego trzeba odparować wodę z 20 do 50 litrów soku pozyskanego z drzew.  
  • Sok klonu składa się w 97 procent z wody, pozostała część to składniki mineralne i kwasy organiczne.
  • Klony służące do pozyskania soku są nawiercane, gdy mają 30-40 lat.
  • Pojedyncze drzewo dostarcza od 35 do 50 litrów soku w sezonie, maksymalnie do 12 litrów dziennie.
  • Czas zbiorów soku klonowego trwa od 4 do 8 tygodni - w zależności od warunków pogodowych.
  • Obecnie Kanada stanowi około 80 procent światowej produkcji syropu klonowego, a ponad 90 procent produkcji odbywa się w regionie Quebec.

Syrop klonowy - właściwości i wartości odżywcze

W syropie klonowym obecnych jest ponad pięćdziesiąt składników odżywczych. Jest on bogaty w witaminy (z grupy B: B2, B5, B6, niacynę, biotynę, kwas foliowy), jak i minerały (cynk, magnez, wapń, mangan, sód, potas, niewielkie ilości żelaza i selenu). Jest przy tym źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym, antynowotworowym, antybakteryjnych i antycukrzycowych. Stąd ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Syrop klonowy działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie (co ciekawe podczas badań laboratoryjnych substancje zawarte w syropie klonowym hamowały rozwój komórek rakowych raka prostaty, mózgu i raka płuc), może cofać zmiany miażdżycowe. Kanadyjskiemu złotu przypisuje się poprawę czynności wątroby, co przejawia się obniżeniem poziomu enzymów AST, ALT, LDH. Dodatkowo syrop klonowy wywołuje spadek poziomu cholesterolu LDL we krwi u osób, u których stwierdza się niedobór manganu.

Syrop klonowy - kaloryczność i indeks glikemiczny

Syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód czy cukier, dlatego jest dla nich świetną, słodką alternatywą. Okazuje się, że 100 g syropu klonowego to około 270 kcal. Ponieważ jednak produkt ten ma wysoki indeks glikemiczny (jego IG wynosi 65), powinien być stosowany z umiarem. Nie jest także zalecany dla cukrzyków oraz osób odchudzających się. Choć jest pyszny i bezpieczny, 98 procent jego składu stanowi sacharoza.

Syrop klonowy - zastosowanie w kuchni

Ponieważ syrop klonowy dobrze rozpuszcza się w wodzie, można go wykorzystać do słodzenia zarówno ciepłych, jak i zimnych napojów. Świetnie smakuje z herbatą czy lemoniadą. Jest doskonały do pieczenia ciast czy babeczek. To idealna polewa do gofrów, tostów, no i oczywiście naleśników. W tym zestawie to słodka, ponadczasowa klasyka.

Syrop klonowy zamknięty w szklanej butelce można przechowywać przez około 18 miesięcy. Kupiony w plastikowym opakowaniu należy trzymać w lodówce. Kupując syrop klonowy warto przeczytać etykietę. Prawdziwy, 100-procentowy syrop klonowy nie zawiera dodatkowego cukru, konserwantów, barwników, sztucznych środków aromatyzujących i innych zbędnych dodatków.

Więcej o: