Kapusta - od kiedy można podawać dzieciom i dlaczego warto?
Kapusta - ogólna charakterystyka
Kapusta, zaliczana do rodziny warzyw kapustnych, występuje w kilku odmianach. Kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska oraz kapusta pekińska są najpopularniejsze w Polsce. Kiedyś kapusta była warzywem obecnym na stole każdego Polaka - doceniano ją szczególnie za niewysoką cenę, trwałość, dostępność niezależnie od sezonu, walory smakowe i bogactwo witamin. Dziś nie jest już tak lubiana; złą sławę zyskuje z powodu swoich wzdymających i ciężkostrawnych właściwości. Statystyczny Polak rocznie spożywa około 10 kg tego warzywa.
Kapusta - właściwości prozdrowotne
Kapusta ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Z uwagi na zawartość substancji przeciwutleniających może działać antynowotworowo. Regularne spożywanie kapusty działa prewencyjnie w przypadku zachorowań na raka piersi, prostaty i okrężnicy. Dieta bogata w kapustę zmniejsza także poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi.
Kapusta to także bogactwo witamin - szczególnie K, C, E i witaminy z grupy B (B1, B5, B6). Porcja o wadze 150 gramów pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na witaminę K i w 50% na witaminę C. Jeśli chodzi o zawartość minerałów, warto wspomnieć o cynku, magnezie i żelazie. W kapuście znajdziemy również związki siarki, poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci.
Sok z kapusty podnosi odporność organizmu, jest skutecznym, a jednocześnie naturalnym, lekiem w przypadku anemii. Minimalizuje obrzęki spowodowane zbyt dużym gromadzeniem się płynów w organizmie. Picie soku z kapusty pomaga w przypadku wrzodów żołądka.
Cenne właściwości lecznicze mają także liście kapusty, które wykorzystuje się w bólach reumatycznych i neurologicznych. Przynoszą one ukojenie kobietom w połogu - stosuje się je w przypadku bólu piersi w sytuacji nawału pokarmu, robiąc z nich okłady.
Kapusta - wartość kaloryczna
Kapusta zawiera bardzo mało kalorii, dlatego jest polecana osobom będącym na diecie i dbającym o sylwetkę. Surowa kapusta biała, czerwona oraz włoska mają około 25 kcal w 100 gramach, w kapuście pekińskiej jest około 10 kcal w 100 gramach, zaś gotowana kapusta ma 50 kcal w 100 gramach. Kapusta ma także niewielką ilość cukrów i tłuszczu.
Kapusta - od kiedy w diecie dziecka?
Mimo wielu zalet kapusty, ma ona jednak właściwości wzdymające i jest ciężkostrawna - szczególnie dla młodego, rozwijającego się dopiero żołądka. Nie jest zatem polecana jako jedno z pierwszych warzyw podczas rozszerzania diety. Poniżej zalecenia, kiedy można podawać daną odmianę kapusty.
- Biała kapusta
Kapustę w zupie można podawać dziecku od 10. miesiąca. Może stanowić dodatek do zup, gołąbków, pierogów, klusków i surówek. To właśnie liście tej odmiany są zbawieniem dla obolałych piersi z powodu zastoju pokarmu w przypadku świeżo upieczonych mam. To także bogactwo witaminy C (zwłaszcza kapusta kwaszona) i kwasu foliowego.
- Kapusta włoska
Kapustę gotowaną można podawać dziecku, które ukończyło 1. rok życia. Może stanowić dodatek do zup, a starszym dzieciom zaoferować ją w formie gołąbków lub zapiekanek. Bogactwo witaminy A. Wyróżnia się intensywnym smakiem i ciemnozielonymi, karbowanymi kiściami.
- Czerwona kapusta
Czerwoną kapustę gotowaną można podawać dziecku, które ukończyło 2. rok życia. Może być podawana w postaci jarzynki, surówki czy też sałatki. Ma delikatny, nieco słodki smak, który może zyskać sympatię dzieci.
- Kapusta pekińska
Kapustę pekińską gotowaną można podawać dziecku, które ukończyło 2. rok życia. Może być podawana w postaci surówki z sosem winegret, jako dodatek do zup, potraw duszonych, dań obiadowych z ryżem czy makaronem, a także do kanapek.Charakteryzuje się delikatnym smakiem, jest soczysta i bogata w witaminę C oraz kwas foliowy.
- Jarmuż
Gotowany jarmuż można podawać dziecku, które ukończyło 2. rok życia. Można podawać go w postaci jarzynki, przyrządzonej z pomidorów i jabłek. Najmniej popularna odmiana kapusty, stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego oraz witaminy E. Można go mrozić.
Kapusta - komu nie jest polecana?
Kapusta może wywoływać wzdęcia, dlatego by zmniejszyć te nieprzyjemne dolegliwości należy ją odpowiednio doprawić. W tym celu polecane są takie przyprawy jak: oregano, majeranek, anyż, imbir, liście laurowe, cząber. Mają one działanie rozkurczowe, hamują fermentację i korzystanie wpływają na trawienie.
Kapustę odradza się osobom, które borykają się z chorobami tarczycy. Jest to związane z zawartością substancji wolotwórczych, ograniczających przyswajanie jodu z jedzenia. Mowa tu szczególnie o kapuście surowej, gotowanie może obniżyć zawartość tych substancji o 30%.
-
Ulga na dziecko 2021. Rodzice mogą dostać nawet 4 tys. złotych
-
W powrocie do szkoły mają pomóc programy Ministerstwa Edukacji. Czarnek: "Dzieci zostaną przebadane z uwagi na problemy psychologiczne"
-
Nową Miss Niemiec została 33-letnia matka dwójki dzieci. Ma "dodawać siły autentycznym kobietom"
-
Nietrafione zabawki dla dziecka. "Z mężem wyjmowaliśmy je 20 godzin. To był koszmar"
-
Kiedy 13. i 14. emerytura 2021? Wypłata trzynastki już wkrótce, ale wyniesie mniej niż minimalna emerytura
- Coraz mniej uczniów klas 1-3 chodzi do szkół? Minister Czarnek: Notujemy spadek frekwencji
- Lektury do matury 2021 to tylko osiem książek. "Nie jesteśmy w stanie przekazać wiedzy, jak w edukacji stacjonarnej"
- Dziecko dobrze rozwiązało z matematyki, nauczycielka odjęła punkty. Powód może dziwić
- CKE matury próbne 2021. "Niech próbne matury będą tym, czym są: diagnozą"
- Wielkanoc 2021. Najlepsze ciasto na Wielkanoc, które możesz przygotować razem z dzieckiem