Kuchnia - najnowsze artykuły
-
Kakao - jakie ma właściwości i dlaczego warto je regularnie spożywać?
Kakao zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, redukuje stres, poprawia koncentrację i hamuje proces starzenia się. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a do tego jest bardzo smaczne, niedrogie i dostępne w każdym sklepie. Dowiedz się więcej na temat wartości odżywczych kakao.
-
Mięta, napar z mięty - właściwości prozdrowotne
Mięta to bogactwo witamin i minerałów, zawiera wiele antyoksydantów, garbników i fitozwiązków. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, działa stymulująco na pracę mózgu, poprawia trawienie i łagodzi nudności. Jakie jeszcze właściwości pro-zdrowotne ma mięta?
-
Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?
Otręby są produktem ubocznym przemiału zbóż oraz gryki na mąkę lub kaszę. Powstają z otoczki ziarna. Są uznawane za składnik zdrowej diety, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Dzięki swoim właściwościom nie tylko zapewniają na długo uczucie sytości, ale i mają wiele prozdrowotnych właściwości. Do czego używać otrębów? O czym warto wiedzieć i pamiętać?
-
Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?
Migdały królują wśród przekąsek, zwłaszcza tych zdrowych. Te wyjątkowo cenne dla organizmu orzechy powinniśmy spożywać codziennie. Jak wpływają na nasze zdrowie? Jak najlepiej je jeść?
-
Kasza jęczmienna - rodzaje, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?
Kasza jęczmienna to rodzaj kaszy wyrabianej z ziarna jęczmienia zwyczajnego. Występuje w kilku odmianach, stad można ją kupić pod różnymi nazwami - kluczowa jest gramatura łamanego ziarna. Który rodzaj kaszy jęczmiennej jest najzdrowszy, a który najbardziej popularny? Jakie są jej wartości odżywcze? Co z niej ugotować?
-
Pestki dyni - co zawierają i jak wpływają na nasze zdrowie?
Pestki dyni mają mnóstwo cennych właściwości. Zawierają minerały, witaminy, cenne tłuszcze, a do tego są smaczne, tanie i mają szerokie zastosowanie kulinarne. Przeczytaj więcej na temat prozdrowotnych wartości pestek.
-
Jagody - dlaczego warto je jeść?
Jagody są znane i cenione od wieków zarówno z uwagi na wyjątkowy smak, jak i wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne. Od wieków są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i do leczenia różnych stanów chorobowych. Na co pomagają jagody? Dlaczego warto je jeść?
-
Orzechy - rodzaje i właściwości. Dlaczego warto jeść orzechy i kiedy je włączać do diety?
Orzechy są smaczne oraz zdrowe i to wie właściwie każdy. Ale czy wiemy, które z nich mają najwięcej cennych właściwości odżywczych?
-
Bakłażan - jak jeść? Co z niego zrobić?
Bakłażan, piękny i charakterystyczny owoc, który często mylimy z warzywem, to zwyczajowa nazwa psianki podłużnej. Choć jest popularny od niedawna, nie jest nowinką, bowiem w polskiej kuchni pojawił się w XIX wieku. Jakie są jego właściwości odżywcze? Jak go jeść? Co z niego zrobić? Bakłażan dla dzieci - czy to dobry pomysł?
-
Jak zrobić placki ziemniaczane? Prosty i smaczny przepis
Placki ziemniaczane zna każdy Polak - mały i duży. Wydawać się może, że to proste, szybkie i smaczne danie potrafi zrobić nawet kulinarny laik. Jednak okazuje się, że przyrządzenie idealnych, chrupiących placków w złocistym kolorze, nie jest wcale taką prostą sprawą. Oto przepis na placki ziemniaczane i kilka rad, które pomogą zrobić je najlepiej.
- "Rodzina zafundowała mi traumę". 8 lat walki, a ja byłam pańcią z miasta
- 6670 zł dla nauczycieli to zbyt mała pensja? Bedą "nowe kalkulacje"
- Niewielu wie, że to zaburzenie istnieje. Matematyka robi się problemem
- Równianie z 1917 roku do dziś sprawia dorosłym trudność
- Ferie w polskich górach? Nie. "Lecę do Egiptu i polecam"
- Matka 3 uczniów: Dzisiaj rodzic chce, żeby jego dziecko było najlepsze
- Synowa chodzi z wnukiem do kościoła. Synowa: jesteśmy innego wyznania
- Chrzest święty 2025. Na jakich zasadach będzie przyznawany sakrament?
- Imię inspirowane mitologią nie spodobało się rodzinie. "Nie wiem, co robić"
- Matka maturzysty o matematyce: Korzyści czerpie armia korepetytorów
-
Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy
Kasza manna, czyli grysik pszenny, otrzymuje się z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy. Jest bogaty w witamy z grupy B, ma dużą zawartość jodu, jest lekkostrawny i łatwoprzyswajalny. Ze względu na swój smak stanowi świetny dodatek do wielu dań. Poleca się zarówno małym dzieciom, jak i osobom starszym, a także tym, które nie spożywają mięsa.
-
Natka pietruszki. Dlaczego warto ją jeść? Jak hodować natkę w domu?
Natka pietruszki jest zieloną częścią warzywa, które jest nie tylko znane, ale i cenione na całym świecie. Pietruszka - zarówno jej korzeń, jak i liście - za sprawą swoich właściwości od stuleci znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Jakie wartości odżywcze ma natka pietruszki? Jak ją stosować i hodować? Co warto o niej wiedzieć?
-
Gorzka czekolada - charakterystyka, właściwości i korzyści dla zdrowia
Gorzka czekolada dodaje energii, jest dobra na kaszel, nadciśnienie, serce. Zawdzięczamy jej również piękniejszą skórę. Do tego jest smaczna i wytrawna. Czy jest więcej powodów, dla których warto ją jeść?
-
Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw
Kasza bulgur staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Jest bardzo zdrowa, ma wiele cennych składników i minerałów, które m.in. odpowiadają za obniżenie poziomu cukru we krwi, pomagają w odchudzaniu czy wspomagają pracę serca. Jakie jeszcze właściwości ma kasza bulgur?
-
Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować
Olej lniany ma zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej. Poleca się spożywanie go osobom, które są aktywne fizycznie, względnie chorym, bądź po kontuzji - ze względu na cenne właściwości przeciwzapalne tego oleju. Dlaczego jeszcze warto włączyć olej lniany do swojej diety? Poznaj spektrum jego zastosowań.
-
Jak zrobić kopytka? Prosty, domowy przepis
Jak zrobić kopytka, które są jednym z popularniejszych dań w polskiej kuchni? Z czym je łączyć, by podkreślić ich smak?
-
Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana jest zdrowa, smaczna i niedroga - dlatego to dobrze, że powraca do łask i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Przeczytajcie, dlaczego warto na stałe wprowadzić ją do swojego codziennego menu, jak ją gotować i z czym łączyć.
-
Kurkuma - żółta przyprawa, o której dużo się mówi. Jakie są z niej pożytki dla zdrowia?
Kurkuma znana jest od wieków. Choć zawsze doceniano jej właściwości zdrowotne, to dopiero od niedawna odkryto ogrom jej zalet. Ta żółta, niepozorna przyprawa, działa m.in. antynowotworowo, leczy stawy, łagodzi bóle głowy i poprawia odporność. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
-
Burak - tanie, niepozorne warzywo, które ma niezwykłe działanie zdrowotne
Burak zawiera w sobie ogrom korzystnych dla zdrowia witamin i minerałów. To intensywnie czerwone warzywo pomaga w walce z anemią, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia odporność i zapobiega wielu chorobom. Przeczytaj, co zawiera burak i poznaj szereg jego zalet.
-
Oliwa z oliwek i jej zdrowotne właściwości
Oliwa z oliwek hamuje procesy zapalne, łagodzi ból, pomaga w odchudzaniu, działa antynowotworowo i pomaga palaczom. Ogromne korzyści czerpią z niej również producenci kosmetyków. Poznajcie jej cudowne działanie i włączcie ją na stałe do swojej diety!
-
Olejek rycynowy - charakterystyka i zastosowanie
Olejek rycynowy, znany również jako olej z nasion rącznika pospolitego, to produkt naturalnego pochodzenia, powszechnie stosowany w wielu dziedzinach. Ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle, medycynie i kosmetyce. W dodatku jest łatwo dostępny i niewiele kosztuje.
-
Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść?
Ogórki kiszone zawierają wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Są również niskokaloryczne i bardzo smaczne. Jak kisić ogórki, jak wzbogacić ich smak i co można zyskać regularnie je spożywając?
-
Jak zrobić omlet - porady, przepisy i właściwości odżywcze
Omlet to danie dla smakoszy. Choć jest prosty w wykonaniu, można go przygotować na wiele sposobów. Posmakuje zwolennikom słodkich i słonych smaków, jak też wytrawnych i pikantnych. Jak zrobić omlet, ile ma kalorii i jakie ma właściwości odżywcze?
-
Dieta cukrzycowa - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta cukrzycowa to zmodyfikowany sposób żywienia, oparty na założeniach piramidy zdrowego żywienia. Jakie są zasady diety cukrzycowej? Które produkty są wskazane, a które zakazane? Ponieważ życie z cukrzycą wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych, warto o niej wiedzieć jak najwięcej.
-
Szybki obiad dla całej rodziny? To da się zrobić!
Szybki obiad dla całej rodziny to wyzwanie, ale dzięki kilku sposobom da się przygotować smaczne i zdrowe danie, nie spędzając połowy dnia w kuchni.
-
Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?
Kasza gryczana ze względu na swój smak stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Jednak nie tylko z tego względu jest tak doceniana przez dietetyków. Warto poznać jej pozostałe zalety i wartości zdrowotne.
-
Ciasto z rabarbarem - zdrowe, proste i niezwykle smaczne
Ciasto z rabarbarem cieszy się popularnością szczególnie wiosną, kiedy pojawia się to warzywo. Rabarbar idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków. Czy jest zdrowy? Jakie korzyści płyną z jedzenia rabarbaru? Jak upiec pyszne ciasto z rabarbarem?
-
Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne
Soczewica ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, a do tego jest smaczna i sycąca. Stanowi doskonałe źródło białka, ma niski indeks glikemiczny i niewielką zawartość tłuszczu. Przeczytaj, dlaczego warto ją wprowadzić do swojego menu.
-
Pasta jajeczna na śniadanie lub kolację. Jak ją przygotować i z czym najlepiej podawać?
Pasta jajeczna jest idealna na śniadanie i na kolację. Zrobienie jej nie zajmuje dużo czasu, nie wymaga wielu składników, za to jest smaczna i trudno się jej oprzeć. Jeśli chcecie urozmaić domowe kanapki, oto przepis na pyszną pastę jajeczną.
-
Potas - rola, niedobór i nadmiar. Najlepsze źródła potasu
Potas jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu - jego głównym zadaniem jest regulacja procesów fizjologicznych. Ponieważ potas jest pierwiastkiem występującym we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych ciała, zarówno jego niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Jakie są jego źródła w diecie?
-
Witamina B6 - właściwości, rola, skutki niedoborów
Witamina B jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu układów w organizmie człowieka. Jaka jest jej rola w organizmie? Czym objawia się jej niedobór i nadmiar? Gdzie jej szukać? Co warto wiedzieć o witaminie B6?
-
Płatki owsiane - co warto nich wiedzieć? Dlaczego warto je jeść?
Płatki owsiane są produkowane z owsa zwyczajnego. Otrzymuje się je po zgnieceniu całych ziaren. To dlatego są źródłem energii i wielu cennych wartości odżywczych. Warto je jeść zwłaszcza na śniadanie, choć dobrze po nie sięgać także w innych okolicznościach. Co warto wiedzieć o płatkach owsianych?
-
Kalafior - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować kalafiora?
Kalafior to roślina z rodziny kapustowatych, mająca wiele cennych właściwości. Jest smaczny i można go wykorzystać w przygotowaniu wielu potraw. Jak powinno się go gotować, by smakował najlepiej? Jaki wpływ ma na nasze zdrowie?
-
Brokuły i ich cenne właściwości odżywcze
Brokuły są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zawierają wiele cennych minerałów, witamin i wartości odżywczych. Pomagają m.in. w obniżaniu ciśnienia, poprawiają elastyczność stawów, mają działanie antynowotworowe i są skuteczne w procesie odchudzania. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
-
Co zamiast cukru? Zamienniki cukru - na które warto się zdecydować?
Co zamiast cukru? Stewia, ksylitol, miód czy syrop z agawy - możliwości jest naprawdę wiele. Choć biały cukier od lat jest najczęściej stosowaną substancją słodzącą, warto go ograniczać. To produkt, który nie ma żadnych składników odżywczych, a jego nadmierne spożycie negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. To dlatego nazywany jest "białym zabójcą". Jaki wybór mają wielbiciele słodkich smaków? Co zamiast cukru? Czy wszystkie zamienniki cukru są warte uwagi?
-
Błonnik pokarmowy - rodzaje, działanie i właściwości
Błonnik pokarmowy reguluje procesy trawienie i wchłaniania pokarmu, czyści jelita ze zbędnych pozostałości i zapobiega zaparciom. Ale to tylko niektóre jego zalety. Co jeszcze zawdzięczamy błonnikowi pokarmowemu i w jakich produktach znajdziemy go najwięcej?
-
Cynk - rola, źródła i skutki niedoboru w organizmie
Cynk wzmacnia włosy i paznokcie, jest pomocny w leczeniu trądziku, wyprysków i innych kłopotów z cerą - to wie każdy. Jednak to zaledwie ułamek jego zasług, ponieważ cynk jest mikroelementem, który w organizmie człowieka pełni ważną rolę. Niestety, okazuje się, że większość z nas ma za mało cynku. Dlaczego tak się dzieje?
-
Ziarna słonecznika - wartości odżywcze, działania, jak jeść
Ziarna słonecznika to zdrowa przekąska i bomba - tak odżywcza, jak i kaloryczna. Warto o tym wiedzieć i pamiętać, zwłaszcza gdy sięgamy po nie bardzo często. Jakie właściwości mają ziarna słonecznika? Dlaczego warto je włączyć do jadłospisu, ale nie należy przesadzać z ich ilością?
-
Probiotyki, prebiotyki. Sprzymierzeńcy naszej odporności
Kojarzą się przede wszystkim z preparatami przyjmowanymi osłonowo przy antybiotykoterapii. Czym dokładnie są probiotyki i prebiotyki?
-
Tofu - z czego jest zrobione, jak smakuje i czy warto je jeść
Tofu, zwane "azjatyckim twarogiem", ma wiele cennych właściwości. Jest zdrowe, niedrogie i doskonale zastępuje białko zwierzęce. Jak smakuje i co można z niego przyrządzić?