Kuchnia - najnowsze artykuły

  • Kakao - jakie ma właściwości i dlaczego warto je regularnie spożywać?

    Kakao - jakie ma właściwości i dlaczego warto je regularnie spożywać?

    Kakao zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, redukuje stres, poprawia koncentrację i hamuje proces starzenia się. Ma wiele cennych witamin i minerałów, a do tego jest bardzo smaczne, niedrogie i dostępne w każdym sklepie. Dowiedz się więcej na temat wartości odżywczych kakao.

    DD
  • Mięta, napar z mięty - właściwości prozdrowotne

    Mięta, napar z mięty - właściwości prozdrowotne

    Mięta to bogactwo witamin i minerałów, zawiera wiele antyoksydantów, garbników i fitozwiązków. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, działa stymulująco na pracę mózgu, poprawia trawienie i łagodzi nudności. Jakie jeszcze właściwości pro-zdrowotne ma mięta?

    DD
  • Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

    Otręby owsiane i pszenne - co warto o nich wiedzieć?

    Otręby są produktem ubocznym przemiału zbóż oraz gryki na mąkę lub kaszę. Powstają z otoczki ziarna. Są uznawane za składnik zdrowej diety, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Dzięki swoim właściwościom nie tylko zapewniają na długo uczucie sytości, ale i mają wiele prozdrowotnych właściwości. Do czego używać otrębów? O czym warto wiedzieć i pamiętać?

    mzb
  • Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

    Migdały - dlaczego warto spożywać je każdego dnia?

    Migdały królują wśród przekąsek, zwłaszcza tych zdrowych. Te wyjątkowo cenne dla organizmu orzechy powinniśmy spożywać codziennie. Jak wpływają na nasze zdrowie? Jak najlepiej je jeść?

    DD
  • Kasza jęczmienna - rodzaje, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?
  • Pestki dyni - co zawierają i jak wpływają na nasze zdrowie?
  • Jagody - dlaczego warto je jeść?

    Jagody - dlaczego warto je jeść?

    Jagody są znane i cenione od wieków zarówno z uwagi na wyjątkowy smak, jak i wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne. Od wieków są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i do leczenia różnych stanów chorobowych. Na co pomagają jagody? Dlaczego warto je jeść?

    mzb
  • Orzechy - rodzaje i właściwości. Dlaczego warto jeść orzechy i kiedy je włączać do diety?
  • Bakłażan - jak jeść? Co z niego zrobić?

    Bakłażan - jak jeść? Co z niego zrobić?

    Bakłażan, piękny i charakterystyczny owoc, który często mylimy z warzywem, to zwyczajowa nazwa psianki podłużnej. Choć jest popularny od niedawna, nie jest nowinką, bowiem w polskiej kuchni pojawił się w XIX wieku. Jakie są jego właściwości odżywcze? Jak go jeść? Co z niego zrobić? Bakłażan dla dzieci - czy to dobry pomysł?

    mzb
  • Jak zrobić placki ziemniaczane? Prosty i smaczny przepis

    Jak zrobić placki ziemniaczane? Prosty i smaczny przepis

    Placki ziemniaczane zna każdy Polak - mały i duży. Wydawać się może, że to proste, szybkie i smaczne danie potrafi zrobić nawet kulinarny laik. Jednak okazuje się, że przyrządzenie idealnych, chrupiących placków w złocistym kolorze, nie jest wcale taką prostą sprawą. Oto przepis na placki ziemniaczane i kilka rad, które pomogą zrobić je najlepiej.

    DD
  • Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

    Kasza manna - dlaczego warto ją jeść i jakie ma witaminy

    Kasza manna, czyli grysik pszenny, otrzymuje się z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy. Jest bogaty w witamy z grupy B, ma dużą zawartość jodu, jest lekkostrawny i łatwoprzyswajalny. Ze względu na swój smak stanowi świetny dodatek do wielu dań. Poleca się zarówno małym dzieciom, jak i osobom starszym, a także tym, które nie spożywają mięsa.

    DD
  • Natka pietruszki. Dlaczego warto ją jeść? Jak hodować natkę w domu?

    Natka pietruszki. Dlaczego warto ją jeść? Jak hodować natkę w domu?

    Natka pietruszki jest zieloną częścią warzywa, które jest nie tylko znane, ale i cenione na całym świecie. Pietruszka - zarówno jej korzeń, jak i liście - za sprawą swoich właściwości od stuleci znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Jakie wartości odżywcze ma natka pietruszki? Jak ją stosować i hodować? Co warto o niej wiedzieć?

    mzb
  • Gorzka czekolada - charakterystyka, właściwości i korzyści dla zdrowia
  • Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

    Kasza bulgur - smaczna, zdrowa i idealna do wielu potraw

    Kasza bulgur staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Jest bardzo zdrowa, ma wiele cennych składników i minerałów, które m.in. odpowiadają za obniżenie poziomu cukru we krwi, pomagają w odchudzaniu czy wspomagają pracę serca. Jakie jeszcze właściwości ma kasza bulgur?

    DD
  • Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować

    Olej lniany - poznaj jego korzyści i sprawdź, jak go stosować

    Olej lniany ma zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej. Poleca się spożywanie go osobom, które są aktywne fizycznie, względnie chorym, bądź po kontuzji - ze względu na cenne właściwości przeciwzapalne tego oleju. Dlaczego jeszcze warto włączyć olej lniany do swojej diety? Poznaj spektrum jego zastosowań.

    DD
  • Jak zrobić kopytka? Prosty, domowy przepis
  • Kasza jaglana - właściwości i wartości odżywcze. Jak gotować kaszę jaglaną?
  • Kurkuma - żółta przyprawa, o której dużo się mówi. Jakie są z niej pożytki dla zdrowia?
  • Burak - tanie, niepozorne warzywo, które ma niezwykłe działanie zdrowotne
  • Oliwa z oliwek i jej zdrowotne właściwości

    Oliwa z oliwek i jej zdrowotne właściwości

    Oliwa z oliwek hamuje procesy zapalne, łagodzi ból, pomaga w odchudzaniu, działa antynowotworowo i pomaga palaczom. Ogromne korzyści czerpią z niej również producenci kosmetyków. Poznajcie jej cudowne działanie i włączcie ją na stałe do swojej diety!

    DD
  • Olejek rycynowy - charakterystyka i zastosowanie

    Olejek rycynowy - charakterystyka i zastosowanie

    Olejek rycynowy, znany również jako olej z nasion rącznika pospolitego, to produkt naturalnego pochodzenia, powszechnie stosowany w wielu dziedzinach. Ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle, medycynie i kosmetyce. W dodatku jest łatwo dostępny i niewiele kosztuje.

    DD
  • Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść?

    Ogórki kiszone - dlaczego warto je jeść?

    Ogórki kiszone zawierają wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Są również niskokaloryczne i bardzo smaczne. Jak kisić ogórki, jak wzbogacić ich smak i co można zyskać regularnie je spożywając?

    DD
  • Jak zrobić omlet - porady, przepisy i właściwości odżywcze

    Jak zrobić omlet - porady, przepisy i właściwości odżywcze

    Omlet to danie dla smakoszy. Choć jest prosty w wykonaniu, można go przygotować na wiele sposobów. Posmakuje zwolennikom słodkich i słonych smaków, jak też wytrawnych i pikantnych. Jak zrobić omlet, ile ma kalorii i jakie ma właściwości odżywcze?

    DD
  • Dieta cukrzycowa - zasady, produkty zalecane i zakazane

    Dieta cukrzycowa - zasady, produkty zalecane i zakazane

    Dieta cukrzycowa to zmodyfikowany sposób żywienia, oparty na założeniach piramidy zdrowego żywienia. Jakie są zasady diety cukrzycowej? Które produkty są wskazane, a które zakazane? Ponieważ życie z cukrzycą wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych, warto o niej wiedzieć jak najwięcej.

    mzb
  • Szybki obiad dla całej rodziny? To da się zrobić!
  • Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?

    Kasza gryczana - dlaczego jest tak dobra dla zdrowia?

    Kasza gryczana ze względu na swój smak stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Jednak nie tylko z tego względu jest tak doceniana przez dietetyków. Warto poznać jej pozostałe zalety i wartości zdrowotne.

    DD
  • Ciasto z rabarbarem - zdrowe, proste i niezwykle smaczne

    Ciasto z rabarbarem - zdrowe, proste i niezwykle smaczne

    Ciasto z rabarbarem cieszy się popularnością szczególnie wiosną, kiedy pojawia się to warzywo. Rabarbar idealnie sprawdza się jako dodatek do słodkich wypieków. Czy jest zdrowy? Jakie korzyści płyną z jedzenia rabarbaru? Jak upiec pyszne ciasto z rabarbarem?

    DD
  • Soczewica - wartości odżywcze, odmiany i właściwości zdrowotne
  • Pasta jajeczna na śniadanie lub kolację. Jak ją przygotować i z czym najlepiej podawać?
  • Potas - rola, niedobór i nadmiar. Najlepsze źródła potasu

    Potas - rola, niedobór i nadmiar. Najlepsze źródła potasu

    Potas jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu - jego głównym zadaniem jest regulacja procesów fizjologicznych. Ponieważ potas jest pierwiastkiem występującym we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych ciała, zarówno jego niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Jakie są jego źródła w diecie?

    mzb
  • Witamina B6 - właściwości, rola, skutki niedoborów

    Witamina B6 - właściwości, rola, skutki niedoborów

    Witamina B jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu układów w organizmie człowieka. Jaka jest jej rola w organizmie? Czym objawia się jej niedobór i nadmiar? Gdzie jej szukać? Co warto wiedzieć o witaminie B6?

    mzb
  • Płatki owsiane - co warto nich wiedzieć? Dlaczego warto je jeść?

    Płatki owsiane - co warto nich wiedzieć? Dlaczego warto je jeść?

    Płatki owsiane są produkowane z owsa zwyczajnego. Otrzymuje się je po zgnieceniu całych ziaren. To dlatego są źródłem energii i wielu cennych wartości odżywczych. Warto je jeść zwłaszcza na śniadanie, choć dobrze po nie sięgać także w innych okolicznościach. Co warto wiedzieć o płatkach owsianych?

    mzb
  • Kalafior - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować kalafiora?
  • Brokuły i ich cenne właściwości odżywcze

    Brokuły i ich cenne właściwości odżywcze

    Brokuły są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zawierają wiele cennych minerałów, witamin i wartości odżywczych. Pomagają m.in. w obniżaniu ciśnienia, poprawiają elastyczność stawów, mają działanie antynowotworowe i są skuteczne w procesie odchudzania. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

    DD
  • Co zamiast cukru? Zamienniki cukru - na które warto się zdecydować?

    Co zamiast cukru? Zamienniki cukru - na które warto się zdecydować?

    Co zamiast cukru? Stewia, ksylitol, miód czy syrop z agawy - możliwości jest naprawdę wiele. Choć biały cukier od lat jest najczęściej stosowaną substancją słodzącą, warto go ograniczać. To produkt, który nie ma żadnych składników odżywczych, a jego nadmierne spożycie negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. To dlatego nazywany jest "białym zabójcą". Jaki wybór mają wielbiciele słodkich smaków? Co zamiast cukru? Czy wszystkie zamienniki cukru są warte uwagi?

    mzb
  • Błonnik pokarmowy - rodzaje, działanie i właściwości

    Błonnik pokarmowy - rodzaje, działanie i właściwości

    Błonnik pokarmowy reguluje procesy trawienie i wchłaniania pokarmu, czyści jelita ze zbędnych pozostałości i zapobiega zaparciom. Ale to tylko niektóre jego zalety. Co jeszcze zawdzięczamy błonnikowi pokarmowemu i w jakich produktach znajdziemy go najwięcej?

    DD
  • Cynk - rola, źródła i skutki niedoboru w organizmie

    Cynk - rola, źródła i skutki niedoboru w organizmie

    Cynk wzmacnia włosy i paznokcie, jest pomocny w leczeniu trądziku, wyprysków i innych kłopotów z cerą - to wie każdy. Jednak to zaledwie ułamek jego zasług, ponieważ cynk jest mikroelementem, który w organizmie człowieka pełni ważną rolę. Niestety, okazuje się, że większość z nas ma za mało cynku. Dlaczego tak się dzieje?

    mzb
  • Ziarna słonecznika - wartości odżywcze, działania, jak jeść

    Ziarna słonecznika to zdrowa przekąska i bomba - tak odżywcza, jak i kaloryczna. Warto o tym wiedzieć i pamiętać, zwłaszcza gdy sięgamy po nie bardzo często. Jakie właściwości mają ziarna słonecznika? Dlaczego warto je włączyć do jadłospisu, ale nie należy przesadzać z ich ilością?

    mzb
  • Tofu - z czego jest zrobione, jak smakuje i czy warto je jeść