Warzywa strączkowe od dawnych czasów są podstawowymi produktami w diecie człowieka. Mają wiele cennych witamin i minerałów, obniżają poziom cukru, chronią przez chorobami serca, łagodzą stres i korzystnie wpływają na sylwetkę.
Wyróżnia się dwie podgrupy jadalnych roślin strączkowych, podzielone z uwagi na strefę klimatyczną. W klimacie umiarkowanym uprawiane są:
W klimacie tropikalnym uprawiane są:
W naszym menu zdecydowanie przeważają rośliny uprawiane w klimacie umiarkowanym. To właśnie one stanowią podstawę wielu przyrządzanych przez nas potraw.
Jedną z bardziej istotnych i docenianych zalet strączków jest ich niski indeks glikemiczny. Niskie IG nie wywołuje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu są polecane osobom chorującym na cukrzycę lub z walczącym z nadwagą.
Mają sporą ilość przeciwutleniaczy i fitoestrogenów, dzięki którym dieta bogata w rośliny strączkowe minimalizuje ryzyko miażdżycy, chorób serca i niektórych nowotworów (np. piersi). Warto wiedzieć, że prym wiedzie w tym przypadku soja.
Warzywa strączkowe są także doskonałym źródłem witamin z grupy B. Witamy z tej grupy są odpowiedzialne za ochronę układu nerwowego, zapobiegają depresji, minimalizują stany lękowe i obniżają poziom stresu.
Strączki są również pomocne w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Mają działanie zasadotwórcze i skutecznie niwelują zakwaszającą działalność mięsa.
Warto także wspomnieć o zaletach poszczególnych warzyw.
Rośliny strączkowe mają wiele cennych właściwości i wartości odżywczych. Niestety, mimo niepodważalnych zalet, mają również kilka wad. Wśród niekorzystnego działania diety bogatej w strączki wymienia się wzdęcia, nieprzyjemne gazy i uczucie ciężkiego żołądka. Warto dodać, że w niektórych przypadkach można temu zapobiec poprzez zastosowanie innej formy obróbki i podawania. W celu lepszego przyswajania strączków przez organizm zaleca się podawanie ich wraz z zielonymi warzywami, wodorostami morskimi, bądź też innymi warzywami z niską zawartością skrobi.
Z powodu swoich właściwości wzdymających, warzywa strączkowe odradza się osobom, które przeszły operację wątroby, jelit, trzustki lub pacjentom po wykonanych zabiegach usunięcia woreczka żółciowego. Umiar i rozsądek w spożywaniu tych roślin powinny również zachować osoby z zaburzeniami pracy tarczycy - spowodowane jest to zawartością tioglikozydów (w części roślin), mających wpływ na funkcjonowanie tarczycy.
Zawarte w soi fitoestrogeny mają tendencje do hamowania prawidłowego przepływu jodu do tarczycy. To również prowadzi do problemów w jej poprawnym działaniu.
Ze względu na właściwości powodujące gazy i wzdęcia, rodzice często boją się włączać warzywa strączkowe do dziecięcej diety. Dietetycy zachęcają jednak rodziców do przełamania swoich lęków, gdyż często są one bezpodstawne. Strączki oraz produkty, które są z nich zrobione, można śmiało włączać do menu malucha mającego już 7 lub 8 miesięcy. Aby były bardziej przyswajalne, warto podawać je w dostosowanej do dziecka formie - np. zmiksowane na gładką papkę. Można także zaproponować dziecku tofu.