Chrupki kukurydziane dla niemowląt - dobra przekąska?

Dzieci je uwielbiają, a rodzice chętnie serwują. Są polecane dla niemowlaków, więc zakładamy, że są zdrowe. Czy chrupki kukurydziane są faktycznie wartościową przekąska dla twojego malucha? Sprawdź, na co zwracać uwagę, kupując chrupki.

Chrupki kukurydziane, czyli smak dzieciństwa

Nie ma wątpliwości, że chrupki kukurydziane to smak dzieciństwa. Są jedną z pierwszych przekąsek, jakie maluch dostaje do rączki. Chyba nie ma wśród nas osoby, która nie widziałaby dzieci jedzących chrupki. Mają one rozmaite kształty - są dłuższe, krótsze, zawinięte jak rogale, grubsze i cieńsze.

Czego nie może jeść dziecko w pierwszym roku życia?

Z czego zrobione są chrupki kukurydziane i jak powstają?

Chrupki kukurydziane zrobione są z zaledwie dwóch składników - z mąki kukurydzianej i wody. Przynajmniej powinno tak być, bo skład chrupek kukurydzianych może nas niekiedy mocno zaskoczyć. Naturalne chrupki w swoim składzie nie powinny zawierać nic poza naturalną mąką kukurydzianą. Zanim zdejmiemy paczkę chrupek ze sklepowej półki, warto zwrócić uwagę na skład.

Chrupki powstają wskutek mieszania mąki kukurydzianej z wodą, w odpowiedniej proporcji. Mieszankę tę poddaje się ekstruzji (przetwarzanie termiczno-ciśnieniowe produktów spożywczych), a następnie chłodzi. W taki sposób powstają uwielbiane przez dzieci chrupiące pałeczki.

Domowe chrupki kukurydziane

Czy można przygotować chrupki samodzielnie w domu? Tak, jeśli mamy ekstruder przeznaczony do ekstruzji zbóż, czyli do produkcji owych kukurydzianych (lub innych) chrupek. Bez niego będzie to trudne zadanie.

Chrupki kukurydziane - wartości odżywcze

Chrupki powinny składać się z mąki kukurydzianej i wody. Na rynku znajdziecie jednak sporo opcji z dodatkami - najczęściej z solą, cukrem, rozmaitymi przyprawami, wiórkami kokosowymi, czekoladą, kakao, w polewie jogurtowej i takie ze sztucznymi aromatami, barwnikami, a nawet tłuszczem roślinnym.

Jeśli kupimy naturalne chrupki, bez dodatków, nie musimy martwić się o ich zdrowotność i zawartość kaloryczną. Garść chrupek, które przecież są bardzo lekkie, to zaledwie 20 kcal (100 g dostarczy nam ponad 350 kalorii). Śmiało można je zatem uznać za dietetyczne. Pamiętajmy jednak, że mają stanowić jedynie przekąskę dla malucha, nie mogą zastępować posiłku. Warto kontrolować liczbę spożywanych przez dziecko chrupek, bo choć mało kaloryczne, to jednak mogą zapychać.

Chrupki kukurydziane - od którego miesiąca można je podawać

Zastanawiacie się, od kiedy wasze dziecko może jeść chrupki? Czy trzeba czekać, aż niemowlakowi pojawią się pierwsze zęby? Tak naprawdę chrupki można podawać już od piątego-szóstego miesiąca, ale bardzo ostrożnie. To czas na rozszerzanie diety, które warto rozpocząć od warzyw i kasz, a nie przetworzonej przekąski w postaci chrupek.

Jeśli jednak dziecko ząbkuje, gryzienie chrupek może mu przynieść ulgę i rozmasować dziąsła. Z częstszym podawaniem chrupek warto się jednak wstrzymać do siódmego, a nawet 8ósmegomiesiąca. Niekiedy radzi się wstrzymać nawet do dziewiątego miesiąca, ze względu na zawartość akrylamidu. Na pewno podczas jedzenia kukurydzianej pałeczki należy dziecko obserwować i kontrolować, czy się nie dławi lub krztusi. Długimi chrupkami trudniej się zadławić, ponieważ się tak łatwo nie kruszą. Ważne, aby dziecko podczas jedzenia miało bardziej pionową pozycję - siedzącą lub stojącą.

Chrupki kukurydziane - czy są zdrowe dla dzieci

Dzięki chrupkom malec trenuje nowe sprawności - uczy się chwytania, trzymania w rączce, obracania, wkładania do buzi, samodzielnego jedzenia. Chrupki są dobre na rosnące zęby. Dzięki temu, że są łagodne dla żołądka, można je podawać po zatruciu czy wymiotach. Chrupki kukurydziane nie zawierają glutenu.

Do minusów na pewno można zaliczyć ich znikome wartości odżywcze, a już szczególnie ostrożnie należy podchodzić do tych, które w swoim składzie mają dodatki. Musimy pamiętać, że chrupki kukurydziane nie mogą zastąpić pełnowartościowego posiłku.

To także może cię zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Agora SA