Sok z pokrzywy - na co pomaga? Jak go zrobić?

Sok z pokrzywy wspomaga leczenie różnych schorzeń, a i korzystnie działa na urodę. To naturalny kosmetyk i lekarstwo w jednym. Ma bardzo szerokie zastosowanie. Stosowały go nasze mamy i babcie, choć pokrzywa ma dłuższą historię - znano ją i cenioną wieki temu. Już Hipokrates uważał ją za leczniczą królową wszelkich ziół, a starożytni Rzymianie leczyli nią reumatyzm i artretyzm. Sok z pokrzywy - na co pomaga? Jak go zrobić?

Sok z pokrzywy - właściwości i działanie

Pokrzywa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, B2, C,E, K, kwas foliowy, a także żelazo, magnez, wapń, krzem, potas, jak również flawonoidy. To dlatego wzmacnia, oczyszcza i regeneruje organizm.

Zobacz wideo

Sok można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Sok z pokrzywy:

  • zapobiega infekcjom, pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów.
  • wzmacnia układ odpornościowy, ma właściwości immunologiczne oraz immunomodulujące, wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T - komórek produkujących przeciwciała,
  • wspiera organizm przy chorobach o podłożu autoimmunologicznym,
  • łagodzi apatię i osłabienie, działa wzmacniająco, pomaga w usuwaniu z organizmu metabolitów, oczyszcza wątrobę oraz nerki, przywraca równowagę biologiczną organizmu, dodaje energii i zapobiega nowotworom,
  • działa moczopędnie, pomaga oczyszczać organizm z toksyn,
  • ułatwia trawienie, łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego (zawiera sekretynę, która aktywizuje trzustkę oraz wpływa na produkcję żółci przez wątrobę),
  • zapobiega i leczy anemię, szczególnie u ciężarnych,
  • likwiduje obrzęki, usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia je,
  • wspomaga leczenie, łagodzi stany zapalne układu moczowo-płciowego,
  • ma właściwości ściągające,
  • pomaga w obniżaniu cholesterolu,
  • działa przeciwalergicznie i łagodzi objawy kataru siennego,
  • wzmacnia kości, ułatwia ich zrastanie i zapobiega osteoporozie,
  • stosuje się go w cukrzycy, chorobie wrzodowej dwunastnicy, chorobach wątroby, a także na reumatyzm, artretyzm i bóle stawów,
  • wspomaga odchudzanie.

Zewnętrznie pokrzywa może być stosowana na włosy i skórę, ponieważ łagodzi przebarwienia, przeciwdziała łojotokowi, ma właściwości ściągające i przeciwtrądzikowe. Wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu, pomaga zwalczać łupież. Sok lub wywar z pokrzywy można wcierać u nasady włosów, a rozcieńczony wodą stosować jako płukankę na głowę.

Sok z pokrzywy - przeciwwskazania i skutki uboczne

O czym warto pamiętać, stosując sok z pokrzywy? Że z jej użytkowaniem wiążą się pewne zastrzeżenia, skutki uboczne i przeciwwskazania. I tak:

  • Bardzo ważne jest dawkowanie syropu z pokrzywy. Nie należy pić go więcej niż 20 ml na dobę. Dla wzmocnienia organizmu i poprawy wyników krwi wystarczy łyżka dziennie, pita przez kilkanaście dni.
  • Aby zlikwidować problemy ze stawami zaleca się znaną od dawna metodę biczowania pokrzywą.
  • Do celów leczniczych najcenniejsza jest pokrzywa kwietniowa i majowa. Do celów kulinarnych także ta późniejsza.
  • Przeciwwskazaniem do stosowania soku z pokrzywy są choroby narządów rodnych: rak, mięśniaki, cysty, krwawienia. Nie można go stosować przy przewlekłych chorobach nerek i cukrzycy leczonej lekami. Kuracja pokrzywą nie powinna być stosowana przed zabiegiem chirurgicznym i przez tydzień po nim.
  • Nie należy stosować soku z pokrzywy podczas przyjmowania leków moczopędnych i rozrzedzających krew.

Pokrzywa jest zalecana osobom z niedokrwistością, głównie kobietom w ciąży i dzieciom, jak również pacjentom z nadciśnieniem tętniczym krwi.

Jak zbierać pokrzywy? Sok z pokrzywy - przepis

Pokrzywę zbiera się wczesną wiosną. Najlepsze są rośliny niezbyt wyrośnięte, nie wyższe niż 25 centymetrów. Należy zrywać jedynie ich trzy górne "piętra" - najlepiej przed okresem jej kwitnięcia. Ważne jest, by szukać pokrzyw w miejscach oddalonych od dróg i zanieczyszczeń. I co najważniejsze, aby liście pokrzywy przestały parzyć, trzeba je sparzyć gorącą wodą.

Zebrane pokrzywy można wysuszyć, by przez cały rok móc robić napary. W sezonie wiosenno-letnim zaś dobrze jest pić świeży sok z pokrzywy. Przepis nie jest skomplikowany. Najlepiej sprawdzają się sokowniki i wyciskarki do owoców i warzyw, choć można też próbować wycisną go inną metodą, korzystając z maszynki do mielenia mięsa i gazy. Pokrzywę należy najpierw oczyści i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Następnie zmielić i wycisnąć sok, korzystając z gazy. Sok z pokrzywy można przechowywać w lodówce do  4 dni.

Z pokrzywy, oprócz naparu czy soku, można: zrobić zupę, dodawać ją do jajecznicy czy sałatek, a także udusić jak szpinak. Można ją dodawać do soków warzywnych i warzywno-owocowych oraz i koktajli.

Więcej o:
Copyright © Agora SA