Cynk dla dzieci - ważny składnik dla organizmu
Cynk to ważny pierwiastek bez którego funkcjonowanie organizmu ulega poważnym zaburzeniom. Nie od dziś wiadomo, że właściwy poziom witamin, minerałów, mikro- i makroelementów jest niezmiernie istotny, nie tylko dla osób dorosłych, ale przede wszystkim dla dzieci. Bez odpowiedniej ilości tych składników niemożliwy jest prawidłowy rozwój fizyczny dziecka. Cynk jest składnikiem, który pełni ważną rolę przy wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie ludzkim.
Za co jeszcze odpowiada cynk?
Produkty bogate w cynk
Cynk jest pierwiastkiem, który bez problemu możemy pozyskać stosując właściwą, zbilansowaną dietę. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u dzieci to:
Pamiętajmy, że nie powinno się tych norm przekraczać, gdyż nadmiar cynku również może wywołać niepożądane reakcje.
Bogatym źródłem cynku w diecie są:
Dlatego tak ważne jest, aby w diecie dzieci i młodzieży znajdowały się ryby i mięso. W okresie rozwoju organizm potrzebuje ciągłego uzupełniania zapasów zróżnicowanych składników odżywczych, więc wprowadzenie restrykcyjnych diet na tym etapie życia jest niewskazane. Szczególnie narażone na braki cynku w diecie są osoby preferujące dietę wegańską, dlatego muszą one stale kontrolować ilość tego pierwiastka z innych źródeł niż produkty pochodzenia zwierzęcego.
Cynk dla dzieci - suplementy
Cynk jest niezbędny do prawidłowego działania układu odpornościowego. Jeśli nasze dziecko często łapie infekcje, uskarża się na zmęczenie, któremu towarzyszy brak apetytu, ma słabą odporność, to może być to znak, że w jego organizmie jest zbyt niski poziom cynku. Aby to sprawdzić należy udać się do pediatry, który w pierwszej kolejności zleci badanie krwi (morfologię) oraz moczu. Wyniki badań w skuteczny sposób potrafią wykazać, czy faktycznie mamy do czynienia z niewystarczającą ilością cynku w organizmie dziecka.
Jeżeli niedobór jest niewielki, wówczas lekarz może zalecić dietę bogatą w produkty zawierające cynk. W przypadku znacznego obniżenia poziomu pierwiastka może okazać się niezbędna okresowa suplementacja preparatami z cynkiem. Niestety jednak, jest on słabo przyswajalny (najlepiej wchłaniany jest ten z produktów pochodzenia zwierzęcego). Szacuje się, że organizm przyjmuje tylko 20% dostarczonego pierwiastka.
Na rynku mamy wiele preparatów zawierających cynk. Część z nich dostępnych jest bez recepty, jednak zawsze warto skonsultować się z lekarzem i nie podejmować samodzielnie decyzji o rozpoczęciu suplementacji cynku, zwłaszcza u dzieci.
Wybierając suplement z cynkiem, warto zwrócić uwagę, aby pierwiastek w nim zawarty miał formę łatwo przyswajalną dla organizmu. Dodatkowo, dobrym rozwiązaniem są preparaty o przedłużonym uwalnianiu.
Ostatnio za sprawą licznych zaleceń - jak należy postępować w okresie epidemii, pojawiła się informacja odnośnie tabletek do ssania z cynkiem, które mają powstrzymać wirusy przed namnażaniem się w gardle i nosie. Jak możemy przeczytać na rządowej platformie pacjent.gov.pl, nie jest to informacja prawdziwa.
Witaminy dla dzieci dostępne są niemal wszędzie: w aptekach, drogeriach i sklepach z akcesoriami dla najmłodszych. Z tego powodu często zastanawiamy się, które z nich będą odpowiednie, na co musimy zwracać uwagę przy wyborze oraz czy koniecznie trzeba je stosować?
Już w pierwszych dniach życia dziecka rodzice dowiadują się, że niezbędna dla prawidłowego rozwoju noworodka będzie suplementacja witaminy D3. Dlaczego? Ponieważ witamina ta wraz z wapniem, odpowiada za prawidłowe kształtowanie i funkcjonowanie układu kostnego. W naszych warunkach klimatycznych organizm nie jest w stanie sam wyprodukować wystarczającej ilości witaminy D3, a w przypadku małych dzieci zapotrzebowanie jest jeszcze większe. Noworodki najczęściej w zaleceniach od pediatry otrzymują wskazanie do podawania dziennie 400 jednostek witaminy D3. Z czasem ta dawka może ulec zmianie. O tym jednak decyduje lekarz w oparciu o wykonane badania.
Ważne jest także podanie noworodkowi witaminy K tuż po urodzeniu. Odpowiada ona za krzepnięcie krwi, dlatego istotnym jest, aby dziecko otrzymało właściwą jej dawkę.
Pamiętajmy, że najlepszym źródłem witamin dla dzieci będzie właściwa, zbilansowana dieta. Nie chodzi tu tylko o owoce i warzywa. W diecie nie może również zabraknąć:
Do picia warto podawać dobrą wodę mineralną, która uzupełni zapotrzebowanie na magnez, potas i wapń. Jeśli mimo to dziecko cierpi na niedobory witamin, wówczas w porozumieniu z pediatrą można pomyśleć o sztucznej suplementacji.
Witamina C to inaczej mówiąc kwas askorbinowy, który powinien być dostarczony wraz z dietą lub w postaci suplementów. Jest to bowiem substancja, której organizm sam nie wytwarza. Szeroko debatuje się nad jej znaczeniem dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Podkreślamy jednak z całą stanowczością, że nie ma dowodów na to, by podawanie witaminy C w czasie trwającej infekcji było w stanie przyspieszyć jej zakończenie.
Profilaktyczne stosowanie witaminy C może wzmocnić nasz organizm i zmobilizować go do lepszego bronienia się przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Prowadzone są także badania nad antynowotworowymi właściwościami kwasu askorbinowego.
Witamina C dla dzieci to jeden z najpopularniejszych suplementów, przyjmowanych głównie w okresie zimowym. Coraz częściej jednak zalecane jest stosowanie diety bogatej w tą witaminę zamiast suplementowania jej. Ma ona bowiem bardzo korzystne działanie na rozwijający się organizm. Oprócz wzmocnienia odporności, może także znacznie redukować zmęczenie, jak również wspomagać produkcję kolagenu, który ma istotną rolę w budowaniu ścian naczyń krwionośnych.
Prócz tego, witamina C pozytywnie wpływa na kości, chrząstki, a także dziąsła i zęby dzieci. Mało kto ma świadomość, że obecność witaminy C poprawia także przyswajanie żelaza, co jest szczególnie ważne dla małych anemików.
Gdzie szukać witaminy C i jak podawać ją dzieciom? Najwięcej kwasu askorbinowego dostarczymy sięgając po czarne, czerwone porzeczki, cytryny, pomarańcze i truskawki. W warzywach, najwiecej znajdziemy w kalafiorze, kapuście, papryce i... ziemniakach. Najlepiej jeść te produkty na surowo, bo obróbka cieplna sprzyja utracie kwasu askorbinowego. Witamina C dobrze wchłania się z produktami bogatymi w żelazo, dlatego warto łączyć np pomarańcze z orzechami.