Wiele dzieci nie przepada za jedzeniem, które jest zdrowe, jednak istnieją sposoby, aby zachęcić maluchy do próbowania nowych smaków oraz odczarowywania mitu, że zdrowe jedzenie jest nudne i niesmaczne. Warto pamiętać, że nie tylko smak ma znaczenie. Nie mniej ważny, szczególnie dla najmłodszych, jest wygląd ich posiłków. Dlatego zachęcamy, aby zwracać uwagę na to, jak serwujemy danie dla dziecka. Dobrym pomysłem będzie zadbanie o kolorowe serwetki, czy zachwycające dekoracje z warzyw i owoców.
Dzieci często sięgają po jedzenie, które jest w zasięgu ich wzroku i nie wymaga od nich długich przygotowań, dlatego warto zamiast słodyczy postawić w widocznym miejscu owoce lub bakalie. Jedną ze zdrowych przekąsek są na przykład samodzielnie przygotowane chipsy z różnych warzyw. Możemy je zrobić z ziemniaków, batatów, marchewek, buraków, a nawet korzenia pietruszki. Wystarczy pokroić warzywa na cienkie plasterki i ułożyć w piekarniku, a następnie skropić oliwą oraz dodać zioła, przyprawy, pieprz i sól. Piecz je przez około godzinę w temperaturze 160°C. Po godzinie zdrowe chipsy będą gotowe, a maluchy nawet się nie zorientują, że zamiast niezdrowych chipsów ze sklepu, pałaszują smaczną i pełną witamin warzywną przekąskę.
W szkolnych sklepach niestety wciąż znajduje się wiele niezdrowych produktów takich jak batony, ciastka, chipsy. Dlatego też warto zapakować dziecku do szkoły pełne witamin smakołyki, które sprawią, że przejdzie im ochota na niezdrowe produkty. Jednym z takich przysmaków może być batonik musli. Zrobisz go bez problemu wykorzystując do tego różne ziarna, płatki owsiane oraz suszone owoce i orzechy. Orzechy oraz większe suszone owoce (takie jak morele) pokrój drobno, a następnie zmieszaj je z innymi produktami m.in. siemieniem lnianym, sezamem, pestkami dyni i słonecznika lub płatkami. Następnie dodaj olej i jajka - tyle, aby wszystkie składniki się połączyły i zlepiły w całość. Następnie przełóż wszystko do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i trzymaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Później pokrój wszystko na paski, aby nabrały kształtu batonów.
Oprócz znanej wszystkim sałatki owocowej polecamy przygotować dla maluchów szaszłyki z owoców. Nowa forma podania na pewno przypadnie do gustu dzieciom. Warto również uczyć dzieci nowych smaków i zachęcać do próbowania egzotycznych owoców. Będzie to dla nich ciekawe doświadczenie. Z kolei jeśli planujecie urządzenie urodzin lub innego przyjęcia dla dzieci, to warto przygotować dla maluchów roztopioną czekoladę, w której będą mogły moczyć kawałki owoców. Wybierz czekoladę wysokiej jakości, najlepiej gorzką. Słodycz owoców zrównoważy intensywny smak gorzkiej czekolady. Aby roztopić czekoladę pokrój ją na kawałki, a następnie włóż do rondelka, a jego spód zamocz w dużym garnku wypełnionym gotującą się wodą.
Zobacz też: Zdrowe i kolorowe smoothies z sezonowych warzyw i owoców. Przepis na smak lata w kilku łatwych krokach