Mgr Julia Laszuk jest dietetyczką kliniczną i dziecięcą. O ponad dwóch lat jest związana z jednym z warszawskich przedszkoli, w którym opracowuje jadłospisy dla dzieci z alergiami. Specjalizuje się w żywieniu dzieci z cukrzycą typu pierwszwego oraz alergiami pokarmowymi. W rozmowie z portalem eDziecko zaproponowała pomysły na zdrowie i szybkie w przygotowaniu śniadania dla dziecka.
Śniadanie, jak wiemy, jest bardzo ważnym posiłkiem. To dzięki niemu dziecko będzie miało energię do nauki, zabawy i zmierzenia się z kolejnym dniem. Aby tak się stało, musimy wziąć pod uwagę jego kaloryczność, która powinna wynosić około 25 proc. dziennego zapotrzebowania. Dla rocznego dziecka śniadanie powinno zatem zawierać około 250 kcal, a dla sześciolatka - 350 kcal. Takie są wytyczne, jednak warto pamiętać, że jadłospis dziecka powinien być dostosowany do jego indywidualnych potrzeb oraz apetytu
- przypomina ekspertka.
Julia Laszuk wraca uwagę na fakt, że w posiłku powinno być zawarte zarówno białko, węglowodany oraz tłuszcze. Rodzice nie powinni zapominać również o podawaniu najmłodszym warzyw i owoców.
Warto wspomnieć, że w Polsce co drugie dziecko spożywa za mało błonnika. Dobrym pomysłem na uzupełnienie błonnika w diecie dziecka jest zrobienie w domu zupki mlecznej na bazie płatków jaglanych, owsianych, gryczanych, orkiszowych lub kanapki z chleba pszenno-żytniego lub razowego - pomysłów może być wiele
- zauważa mgr Julia Laszuk.
Dietetyczka zwraca uwagę na fakt, że często zapomina się o dodatku warzyw i owoców do każdego posiłku. W każdym posiłku powinno znaleźć się warzywo lub owoc, z przewagą warzyw. Są one skarbnicą witamin oraz błonnika. W przypadku polskich dzieci aż 88 proc. spożywa zbyt małą ilość warzyw w ciągu dnia.
Śniadania dzieci są często monotonne, przygotowywane są tylko znane i lubiane posiłki. To niestety może prowadzić do niedoborów pokarmowych oraz nie uczy poznawania nowych smaków. Warto próbować wprowadzać nowe, zdrowe produkty do diety dziecka. Być może nie uda się za pierwszym, drugim czy piątym razem, ale może udać się za dziesiątym i to już będzie sukces
- mówi.
Mgr Julia Laszuk wskazuje na ważne zasady w komponowaniu śniadań dla dziecka, którymi powinni kierować się rodzice.
Podstawą diety dzieci powinny być produkty mleczne i mleko lub mleko modyfikowane lub dla alergików -mleko roślinne z dodatkiem wapnia (np. owsiane lub jaglane). Możemy podać kakao, kawę zbożową, zupkę mleczną, serek twarogowy, jogurt z owocami
- wymienia.
Dietetyczka radzi, aby do śniadania dodać inny produkt białkowy - jajko, chudą, wysokiej jakości wędlinę czy pastę mięsno-warzywną.
Warto zadbać o odpowiedni dobór napoju do posiłku. Jeżeli do picia podajemy dziecku herbatkę owocową, to na śniadanie warto przygotować kanapkę z chudą wędliną, serkiem twarogowym lub jajkiem lub wartościową zupkę mleczną. Woda dobrej jakości jest jednak najlepszym napojem dla dziecka w każdym wieku. Soki 100 proc. powinny być natomiast ograniczane, dzieci w wieku 1-3 lat powinny spożywać ich maksymalnie 120ml dziennie, a dzieci w wieku 4-6 lat powinny wypijać maksymalnie 170ml dziennie
- wyjaśnia mgr Julia Laszuk.
Istotne, aby urozmaicać rodzaj pieczywa podawanego do posiłku. Polecane pieczywo to chleb graham, pszenno-żytni, a także razowy.m Do każdego śniadania należy dodać warzywo lub owoc.
Jest to bardzo szybkie, pożywne śniadanie bogate w pożywne białko, błonnik, żelazo, wapń, witaminy z grupy B, witaminę C i wiele innych cennych składników. Tak wartościowe śniadanie przygotujemy w zaledwie kilka minut!
Do garnka wlać szklankę mleka, dodać płatki jaglane lub kaszkę jaglaną. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. W międzyczasie jabłko obrać i zetrzeć na mus, połączyć z odrobiną cynamonu. Jaglankę przełożyć do miseczki i polać musem jabłkowo-cynamonowym. Do picia można zaproponować herbatkę owocową lub napar ziołowy.
Wartość energetyczna: 250 kcal
Uwielbiamy kanapki, ze względu na to, że są szybkie w przygotowaniu i sycą nas na dłuższy czas. Żeby dziecko chętniej zjadło kanapkę – zróbmy z warzyw chociażby uśmiechniętą buźkę, dlatego, że każdy z nas odbiera jedzenie również wzrokowo.
Ser twarogowy wymieszać z jogurtem naturalnym. Kanapkę posmarować cienko masłem, położyć twarożek. Warzywa umyć i pokroić – rzodkiewkę w plasterki, paprykę w słupki. Na kanapce ułożyć uśmiechniętą buzię z warzyw – z rzodkiewki zrobić oczy, a z papryki uśmiech. Za nos może posłużyć kawałek szczypiorku.
Mleko zagotować. Kakao rozrobić w odrobinie wrzątku i połączyć z mlekiem.
Wartość energetyczna: 266 kcal
To śniadanie wydaje się czasochłonne, ale to tylko złudzenie. Na zdrowe pancakes wystarczą 3 składniki, które należyzmiksować blenderem ręcznym i usmażyć przez kilka minut na patelni. Przepis najlepiej zrobić w podwójnej porcji – wykorzystamy wtedy całe jajko, a druga porcja może być spożyta w innym posiłku, gdyż placuszki smakują bardzo dobrze również na zimno. Tak naprawdę śniadanie zajmie nam około 15 minut, a dziecko z pewnością odwdzięczy się pustym talerzem
Jajko, banana oraz płatki owsiane zmiksować ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej masy. Odstawić na 5 minut i jeszcze raz zmiksować. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, a następnie nakładać łyżką małe placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Podawać z dżemem truskawkowym oraz ciepłym mlekiem.
Wartość energetyczna: 259 kcal
Płatki gryczane są doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz magnezu. Dzięki temu nasze dziecko dostarczy składniki ważne dla odpowiedniej pracy mózgu. W posiłku mamy również porządną porcję owoców, a co za tym idzie – witamin.
Mleko wlać do garnka, dosypać płatki i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać do ugotowanej gryczanki. Przełożyć ją do miseczki i dodać na wierzch łyżkę masła orzechowego oraz mrożone maliny.
Wartość energetyczna: 376 kcal
Awokado jest owocem bogatym w zdrowe tłuszcze roślinne i zawiera dobrą proporcję kwasów omega-6 do omega-3. Dodatkowo, jest źródłem m.in. antyoksydantów i witamin A,E,K.
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki i posiekać w kosteczkę. Przełożyć do miski. Awokado umyć, obrać i wydrążyć miąższ, który należy rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Jajka i awokado wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Kromkę pieczywa posmarować pastą (bez masła), dodać pokrojoną w słupki paprykę. Podawać z kawą zbożową.
Wartość energetyczna: 349 kcal
To śniadanie jest świetnym sposobem na zaoszczędzenie rano czasu, ponieważ można je przygotować dzień wcześniej wieczorem. Przygotowany jogurt wystarczy przechowywać w lodówce, a muesli w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Banana obrać ze skórki, truskawki umyć. Owoce przełożyć do wysokiego pojemnika, zalać jogurtem naturalnym i zmiksować blenderem. Jeżeli jogurt wyjdzie za gęsty, można dodać pół szklanki mleka. Płatki owsiane razem z żurawiną wsypać na suchą patelnię i chwilę podprażyć. Następnie wlać miód i wymieszać. Całość smażyć do połączenia się składników i przesypać do miseczki. Jogurt podawać w miseczce lub kubku, posypując zdrowym muesli.
Wartość energetyczna: 377 kcal