Ocet jabłkowy jest produkowany z jabłek i drożdży. Drożdże przerabiają cukier z jabłek na alkohol, a w procesie fermentowania alkohol jest przetwarzany w kwas octowy - główny składnik octu jabłkowego. Dobry ocet jabłkowy ma żółto-brązową barwę, jest lekko mętny, ma kwaśny, octowy smak i oczywiście pachnie jabłkami.
Substancja ta zawiera składniki dobroczynne dla organizmu człowieka. Wśród nich są enzymy, aminokwasy, pektyny i związki polifenolowe, jak kwas chlorogenowy lub kawowy. Ocet jabłkowy jest źródłem wielu witamin z grupy B, biotyny, kwasu foliowego i witaminy C, a także pierwiastków odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu: fosforu, sodu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
Badana naukowe potwierdziły, że taki ocet obniża poziom glukozy we krwi, korzystnie wpływa na układ krążenia, ma działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne, zapobiega namnażaniu się bakterii (można go traktować jak naturalny probiotyk), wspomaga odchudzanie. Jest naturalnym konserwantem; można go stosować do zabezpieczenia pożywienia przed zepsuciem. Płukanie warzyw i owoców 4-procentowym roztworem kwasu octowego ochroni nas przed zakażeniem drobnoustrojami chorobotwórczymi, bytującymi na świeżych produktach.
Zaleca się, aby 1 lub max. 2 łyżki stołowe rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo lub do posiłku (1-2 razy dziennie). Nie należy pić octu bez rozcieńczenia w wodzie lub w zbyt wysokim stężeniu. Czysty ocet jabłkowy, z uwagi na kwaśny odczyn, może uszkadzać szkliwo zębów, a spożyty w nadmiernej ilości może podrażnić lub poparzyć jamę ustną i przełyk. Osoby przyjmujące leki obniżające poziom glukozy we krwi powinny mieć na względzie, że ocet w połączeniu z lekiem może spowodować hipoglikemię.
Przy zakupie octu jabłkowego, najlepiej wybrać lekko mętny, zamknięty w butelce z ciemnego szkła, niefiltrowany, naturalny i niepasteryzowany. Można go również przyrządzić w domu. W tym celu należy przygotować niepryskane jabłka, najlepiej z hodowli ekologicznej. Podzielone na ćwiartki, trzeba umieścić w czystym słoju i zalać przegotowaną, słodką i chłodną wodą. Na 1 litr wody dajemy 4 łyżki cukru. Słoja nie zakręcamy: przykrywamy go kawałkiem ręcznika papierowego lub bawełnianej tkaniny. Odstawiamy go w spokojne i ciepłe miejsce. Po około miesiącu od nastawienia ocet jabłkowy będzie gotowy do spożycia.