Jak zrobić masę solną w domu? Przepis krok po kroku

Jak zrobić masę solną, która może posłużyć do wykonania ciekawych dekoracji? Poniżej znajdziesz szczegółową instrukcję krok po kroku.

Masa solna: co to takiego?

Jak zrobić masę solną i do czego ją wykorzystać? Otóż masa solna jest to mieszanina soli, wody i mąki w odpowiednich proporcjach, która dzięki swoim właściwościom doskonale nadaje się do modelowania i tworzenia ciekawych dekoracji i przedmiotów codziennego użytku. 

Coraz większa moda na przedmioty i dekoracje DIY sprawia, że poszukujemy prostych, ale również trwałych materiałów do wykonywania własnoręcznych ozdób. Masa solna z pewnością zalicza się do nich. Składniki potrzebne do jej przygotowania znajdziemy w każdym domu. Wystarczy je połączyć i energicznie zagnieść, a materiał do tworzenia dekoracji mamy gotowy. Możliwości jego wykorzystania są praktycznie nieograniczone. Najpopularniejsze dekoracje z masy solnej to ramki do zdjęć, aniołki i inne zawieszki idealne do dekorowania choinki, czy figurki, które można wykorzystać w makietach itp. 

Przepis na masę solną: różne receptury

Przepis na masę solną bez problemu można znaleźć w internecie. Dostępne jest wiele receptur, które różnią się między sobą przede wszystkim zastosowanymi proporcjami. Dzięki modyfikacjom w tym zakresie możemy uzyskiwać masę solną o zróżnicowanych właściwościach elastycznych. Generalnie przyjmuje się zasadę, w której mąka i sól dodawane są w proporcji 1:1. Z kolei wody musi być mniej, by masa była odpowiednio kleista. Oto kilka przykładowych przepisów:

  • 250 ml mąki, 250 ml soli,125 ml wody

To najprostszy, podstawowy przepis na masę solną idealny do użytku domowego. Dzięki niej możemy stworzyć drobne dekoracje, figurki czy ramki

  • 250 ml mąki, 500 ml soli, 125 ml wody

Tak przygotowana masa solna nadaje się do wykonywanie większych modeli, figur czy dekoracji

  • 250 ml mąki, 250 ml soli, 2 łyżki rozpuszczonego kleju do tapet, 125 ml wody

Taka masa solna ma podwyższone właściwości elastyczne i doskonale nadaje się do suszenia gotowych przedmiotów na powietrzu.

Masa solna: jak zrobić?

Aby wykonać masę solną samodzielnie wystarczy przygotować sól, mąkę oraz wodę. Produkty sypkie powinny być zastosowane w takiej samej ilości, natomiast wody należy dodawać z umiarem, aby masa odpowiednio zgęstniała. 

Jeśli chcemy przygotować dekoracje w ciekawym kolorze, do masy możemy dodać, np. przyprawy o intensywnym kolorze (kurkuma, curry, cynamon) lub barwniki spożywcze. W roli dodatku do masy solnej sprawdzi się także sypki brokat

Tak przygotowane składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto wyrabiamy aż składniki dokładnie połączą się, a cała woda wchłonie się w masę. 

Z gotowej masy możemy lepić dowolne figurki. Gotowe dekoracje należy upiec. Masa solna ma to do siebie, że po wypieczeniu staje się twarda i odporna na uszkodzenia, dlatego przygotowane w ten sposób ozdoby są bardzo trwałe i mogą cieszyć nasze oczy latami. Należy jednak przestrzegać pewnych zasad: piekarnik nie powinien być nagrzany do wartości większej niż 70°C, gdyż w wyższej temperaturze dekoracje mogą popękać lub się przypalić. Pieczenie powinno trwać około godziny, jednak to w znacznej mierze zależne jest od konkretnego piekarnika, dlatego też zaleca się obserwowanie dekoracji podczas pieczenia. 

Zobacz wideo Jak grać w szachy? Oto podstawowe zasady [Pracownia Bronka]
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.