Jak zrobić masę solną i do czego ją wykorzystać? Otóż masa solna jest to mieszanina soli, wody i mąki w odpowiednich proporcjach, która dzięki swoim właściwościom doskonale nadaje się do modelowania i tworzenia ciekawych dekoracji i przedmiotów codziennego użytku.
Coraz większa moda na przedmioty i dekoracje DIY sprawia, że poszukujemy prostych, ale również trwałych materiałów do wykonywania własnoręcznych ozdób. Masa solna z pewnością zalicza się do nich. Składniki potrzebne do jej przygotowania znajdziemy w każdym domu. Wystarczy je połączyć i energicznie zagnieść, a materiał do tworzenia dekoracji mamy gotowy. Możliwości jego wykorzystania są praktycznie nieograniczone. Najpopularniejsze dekoracje z masy solnej to ramki do zdjęć, aniołki i inne zawieszki idealne do dekorowania choinki, czy figurki, które można wykorzystać w makietach itp.
Przepis na masę solną bez problemu można znaleźć w internecie. Dostępne jest wiele receptur, które różnią się między sobą przede wszystkim zastosowanymi proporcjami. Dzięki modyfikacjom w tym zakresie możemy uzyskiwać masę solną o zróżnicowanych właściwościach elastycznych. Generalnie przyjmuje się zasadę, w której mąka i sól dodawane są w proporcji 1:1. Z kolei wody musi być mniej, by masa była odpowiednio kleista. Oto kilka przykładowych przepisów:
To najprostszy, podstawowy przepis na masę solną idealny do użytku domowego. Dzięki niej możemy stworzyć drobne dekoracje, figurki czy ramki
Tak przygotowana masa solna nadaje się do wykonywanie większych modeli, figur czy dekoracji
Taka masa solna ma podwyższone właściwości elastyczne i doskonale nadaje się do suszenia gotowych przedmiotów na powietrzu.
Aby wykonać masę solną samodzielnie wystarczy przygotować sól, mąkę oraz wodę. Produkty sypkie powinny być zastosowane w takiej samej ilości, natomiast wody należy dodawać z umiarem, aby masa odpowiednio zgęstniała.
Jeśli chcemy przygotować dekoracje w ciekawym kolorze, do masy możemy dodać, np. przyprawy o intensywnym kolorze (kurkuma, curry, cynamon) lub barwniki spożywcze. W roli dodatku do masy solnej sprawdzi się także sypki brokat.
Tak przygotowane składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto wyrabiamy aż składniki dokładnie połączą się, a cała woda wchłonie się w masę.
Z gotowej masy możemy lepić dowolne figurki. Gotowe dekoracje należy upiec. Masa solna ma to do siebie, że po wypieczeniu staje się twarda i odporna na uszkodzenia, dlatego przygotowane w ten sposób ozdoby są bardzo trwałe i mogą cieszyć nasze oczy latami. Należy jednak przestrzegać pewnych zasad: piekarnik nie powinien być nagrzany do wartości większej niż 70°C, gdyż w wyższej temperaturze dekoracje mogą popękać lub się przypalić. Pieczenie powinno trwać około godziny, jednak to w znacznej mierze zależne jest od konkretnego piekarnika, dlatego też zaleca się obserwowanie dekoracji podczas pieczenia.