Refluks to jedna z najczęstszych dolegliwości, obok nudności, na które uskarżają się przyszłe mamy. Czym jest refluks żołądkowo-przełykowy? Otóż jest to sytuacja, w której nadtrawiona zawartość żołądka cofa się do przełyku, tworząc nieprzyjemne uczucie pieczenia w gardle. Ta przypadłość dotykać może kobiet na początku ciąży lub dopiero pod jej koniec - w trzecim trymestrze. Jeśli zgaga towarzyszy ciężarnej od początku, to prawdopodobnie stosuje ona niewłaściwą dietę lub komponuje posiłki w taki sposób, który wywołuje nadprodukcję kwasów żołądkowych. Z kolei pod koniec trzeciego trymestru zgagę nasila nacisk, jaki powiększająca się macica wywiera na żołądek, co wzmaga przesuwanie się treści żołądkowej ku przełykowi. Nie bez znaczenia dla powstania refluksu są zmiany hormonalne zachodzące w czasie ciąży. Wzrost stężenia progesteronu działa rozluźniająco na tkanki, w tym także na te odpowiedzialne za zamykanie wejścia do żołądka. Rozluźnienie w tym rejonie ułatwia powstawanie refluksu żołądkowo-przełykowego.
Jak objawia się refluks w ciąży. Otóż przede wszystkim powoduje on:
Zobacz też: Zgaga w ciąży. Domowe sposoby na zgagę
Refluks w ciąży, choć jest częstym zjawiskiem, to na szczęście oprócz dyskomfortu przyszłej mamy, nie powoduje niebezpieczeństwa dla dziecka. Niemniej jednak towarzyszące mu objawy mogą skutecznie zniechęcić do regularnego odżywiania. W ciąży jednak koniecznością jest prawidłowe spożywanie posiłków, dlatego jak najszybciej należy powziąć działania mające na celu wyeliminowanie zgagi. Jak sobie z nią radzić? Otóż znane są domowe metody, które pozwalają zmniejszyć problemy związane z refluksem. Będą to między innymi:
Nie od dziś wiadomo, że na powstawanie refluksu ma wpływ nieodpowiednia dieta. W przypadku kobiet w ciąży jest to szczególnie ważne, aby w codziennym jadłospisie znajdowały się produkty wartościowe, o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, za to bogate w witaminy, mikro- i makroelementy oraz sole mineralne. Jeśli kobieta w ciąży zaczyna mieć objawy towarzyszące refluksowi, powinna przede wszystkim sprawdzić czy pokarmy, które spożywa są właściwie skomponowane. Dieta przy refluksie żołądka powinna:
Co jeść przy refluksie? Przede wszystkim jajka, ryby, brokuły, sałata, ziemniaki, borówki, które uznawane są za produkty, mające właściwości odkwaszające organizm. Ważne jest także, aby posiłki były niewielkie, za to częste - nawet 5-6 razy dziennie. Nie należy zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu - co najmniej 2 litry niegazowanej wody każdego dnia.
Jeśli zastanawiasz się jakie owoce na refluks możesz wprowadzić do swojego menu to w zasadzie wszystkie, poza cytrusowymi, które zwłaszcza w połączeniu z nabiałem mogą wzmagać produkcję kwasu żołądkowego i powstawania nadkwasoty.