Nadkwasota w ciąży - występowanie i metody leczenia

Nadkwasota w ciąży to bardzo częsta przypadłość przyszłych mam. Sprawdź, jak sobie z nią radzić.

Nadkwasota żołądka w ciąży: przyczyny

Nadkwasota żołądka to schorzenia występujące w obrębie układu pokarmowego, które daje bardzo uciążliwe objawy, najczęściej występujące spośród nich to:

  • zgaga,
  • wzdęcia,
  • nudności,
  • odbijanie się.

W niektórych przypadkach nadkwasota żołądka w ciąży może powodować także nieprzyjemne uczucie pieczenia w okolicy mostka. Czym tak naprawdę jest nadkwasota? Problem ten polega na nadmiernej produkcji soków trawiennych przez żołądek. Do powstania takiej sytuacji może przyczynić się m.in.:

  • nieprawidłowa dieta: zbyt duża podaż węglowodanów może sprowokować powstanie nadkwasoty żołądka;
  • niewłaściwe komponowanie posiłków - łączenie pokarmów, które powodują zakwaszanie organizmu (zestawianie produktów bogatych w skrobię i białko w jednym daniu);
  • przewlekły stres również przyczynia się do nadmiernej produkcji soków trawiennych;
  • spożywanie napojów alkoholowych, ale także palenie papierosów czy picie mocnej kawy lub herbaty.

Nadkwasota żołądka: sposoby na złagodzenie objawów

Nadkwasota żołądka daje wiele uciążliwych objawów nie tylko podczas ciąży. Nadmierna produkcja soków trawiennych może prowadzić do silnych wzdęć, nudności czy zgagi. Częstą konsekwencją tego bywa także refluks żołądkowo-przełykowy, czyli cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Nadkwaśność może także dawać bardziej uogólnione objawy jak rozdrażnienie, uczucie pełności, niestrawność, czy ból brzucha lub głowy.

Aby szybko poradzić sobie z nadkwasotą należy przede wszystkim wprowadzić zmiany w codziennej diecie. Warto tak ułożyć swój jadłospis, aby dominowały w nim produkty o odczynie zasadowym. Poleca się szczególnie jedzenie warzyw i kiszonek, co jest jednocześnie bardzo dobrym rozwiązaniem dla kobiet w ciąży. Ważne jest też, aby w menu nie zabrakło jajek, a także mięsa i ryb, jednak w rozsądnych ilościach. Zdecydowanie ograniczyć trzeba z kolei dania z dużą ilością węglowodanów. Bezwzględnie wyeliminować należy słodycze, kawę, herbatę i - co oczywiste dla ciężarnych - używki tj: alkohol i papierosy. 

Jeśli zmiana diety nie wystarcza, aby złagodzić objawy nadkwasoty, wtedy kobietom ciężarnym pozostaje zastosowanie domowych sposobów radzenia sobie z tym problemem. Tu pomocne może okazać się:

  • wypicie szklanki mleka, które pomaga złagodzić uczucie pieczenia;
  • polecaną metodą jest też zjedzenie kilku migdałów;
  • picie naparu z siemienia lnianego zalecane jest również wtedy, gdy nadkwaśności towarzyszy zgaga.

Zobacz też: Zgaga w ciąży. Domowe sposoby na zgagę

W ostateczności można zastosować także niektóre leki zobojętniające, przeznaczone do walki z nadkwasotą. Pamiętać należy jednak, że nim zdecydujemy się na przyjęcie jakiegokolwiek leku w ciąży trzeba najpierw skonsultować się z lekarzem prowadzącym, który zdecyduje czy dany preparat jest bezpieczny i może być bez przeszkód przyjmowany przez ciężarną. 

Zobacz wideo Sposób na zgagę i wzdęcia

Nadkwasota w ciąży: jak wpływa na nią odpowiednia dieta?

Z nadkwasotą w ciąży można walczyć stosując prawidłową dietę i dbając o to, w jaki sposób spożywamy posiłki. Przede wszystkim należy więc dokonać szczegółowego przeglądu tego, co jemy na co dzień.

Aby zredukować nadkwaśność przede wszystkim należy:

  • wyeliminować produkty, które mogą wzmagać nadprodukcję kwasu;
  • spożywać małe porcje posiłków około 5-6 razy dziennie;
  • unikać potraw smażonych - zdecydowanie lepsze w tym przypadku będą te gotowane lub pieczone;
  • właściwie komponować skład posiłków (zakaz łączenia słodyczy z tłuszczem oraz nabiału z owocami cytrusowymi);
  • pić wodę niegazowaną, soki owocowo-warzywne, a także ziołowe herbaty;
  • zrezygnować z kawy, czekolady, gazowanych napoi;
  • wzbogacić dietę w produkty odkwaszające takie jak: ryby, jajka, brokuły, sałatę, drób, ziemniaki, figi, borówki.
Więcej o:
Copyright © Agora SA