"Margarita burn" to zjawisko, które naukowo nazywane jest przez lekarzy fitofotodermatoza (od słów "phyto" – roślina, "photo" – światło, "dermathosis" – zapalenie skóry). Zostaje ono wywołane przez świeżo wyciskany sok z limonek, cytryn, pomarańczy i innych cytrusów, który w kontakcie z promieniami słonecznymi może wywołać poważne problemy – poparzenia skóry, a nawet blizny. Zanim zostanie dziecku podana lemoniada, lepiej upewnić się, że dodane do niej cytrusy, będą bezpieczne dla malucha.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
O tym jak niebezpieczne może być podanie dziecku cytrusa, z którego sączy się sok - pisaliśmy już w jednym z naszych artykułów. Siedmiomiesięcznemu dziecku został podany kawałek selera naciowego, aby mogło ulżyć swoim bolącym dziąsłom. Następnego dnia okazało się, że w okolicy ust dziewczynki pojawiły się czerwone place i bąble przypominające oparzenie słoneczne. Mowa właśnie o niebezpiecznym połączeniu świeżego soku i promieni słońca. Doszło do tzw. "margarita burn".
Reanna, matka siedmiomiesięcznego dziecka, opublikowała na swoim FB zdjęcia córeczki i jej blizn, które nadal ciężko goją się po kontakcie soku z selera naciowego i słońca.
Na skórze, w miejscach, gdzie miała ona styczność z sokiem z cytrusów, może pojawić się wysypka (zwykle w ciągu 24 godzin od ekspozycji na słońce), a później bolesne pęcherze i obrzęk, a także pieczenie, zaczerwienienie skóry. Z czasem pęcherze zmieniają się w ciemne plamy lub smugi, które utrzymują się przez tygodnie lub miesiące
- podaje portal zdrowie.radiozet.pl.
Za te nietypowe oparzenia słoneczne odpowiadają także jeszcze inne rośliny i owoce, aniżeli limonka, czy seler naciowy. Chodzi tu przede wszystkim o tzw. rośliny fotouczulające, które po kontakcie ze słońcem, mogą wywołać na skórze groźne i bolące oparzenia. Są to np. dziurawiec, nagietek, bergamotka, arcydzięgiel, warzywa z rodziny selerowatych, w tym koper włoski, marchew, pasternak zwyczajny, a nawet pietruszka). Jak podaje portal zdrowie.radiozet.pl, niebezpieczny jest nie tylko sok z cytrusów dodawany do napojów, ale również do żywności, np. lodów.