1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Sałatki na Wielkanoc - menu wielkanocne. Proste i szybkie w przygotowaniu

Sałatki na Wielkanoc to ważna część menu na Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć kultowej sałatki jarzynowej, jednak warto pochwalić się też nowymi przepisami. Wiosenne i kolorowe sałatki na Wielkanoc królują w polskim domach od zawsze. Warto już dziś zastanowić się, co przygotujemy na tę specjalną uroczystość. Sprawdźcie nasze inspirujące pomysły.

Sałatki na Wielkanoc - menu wielkanocne

1. Sałatka z rzeżuchą i rzodkiewką

Jeśli chcemy przygotować sałatkę typowo wiosenną to rzeżucha i rzodkiewką są produktami, które nam w tym pomogą. Są bazą do każdej wielkanocnej sałatki. W połączeniu zarówno z mięsem, jak i łososiem nie tylko dobrze smakują, ale i dobrze wyglądają.

Składniki:

  • 100 g liści szpinaku
  • 200 g wędzonego łososia
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 garści rzeżuchy
  • 100 g chudego twarożku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka.

Przygotowanie:

Liście szpinaku dobrze umyć, osuszyć i rozdrobnić. Rzodkiewkę oraz łososia pokroić w kostkę, a pomidory koktajlowe przekroić na cztery małe części. Liście szpinaku połączyć z pozostałymi składnikami i całość wymieszać.

2. Wiosenna sałatka z jajkiem

Wiosenna sałatka z jajkiem to idealny pomysł zarówno na wielkanocny stół, jak i na pożywne śniadanie czy kolacje. Sprawdzi się także jako dodatek do niedzielnego obiadu. 

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • kilka liści sałaty
  • 1 opakowanie sera feta.

Składniki na sos:

  • 250 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy.

Sałatę umyć, osuszyć i rozdrobnić do oddzielnej miski. Wylać z groszku wodę, odcedzić i zalać zimną wodą. Następnie pokroić ser feta i drobną kostkę. Groszek połączyć z resztą składników. Na końcu przygotować sos do sałatki. Jogurt wymieszać z drobno pokrojoną natką pietruszki i koperkiem oraz czosnkiem. Dodać musztardę i wymieszać. Sałatkę polać sosem i na wierzchu ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. 

Sałatki na Wielkanoc - menu wielkanocne - sałatka jarzynowa bez majonezu

Lekka sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek średniej wielkości selera
  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • ½ pęczka natki pietruszki.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie umyć warzywa i ugotować w osolonej wodzie do momentu aż będą odpowiednio miękkie. Wystudzić je, obrać i pokroić w kostkę. Do warzyw dodać jajka, groszek oraz pokrojone jabłko i ogórki kiszone. Całość posypać natkę pietruszki i wymieszać. 

W oddzielnej miseczce przygotować sos. Połączyć śmietanę z jogurtem naturalnym, musztardą i przyprawami. Dodać do sałatki i dobrze wymieszać.

Wielkanoc dni wolne i pogoda na WielkanocWielkanoc dni wolne i pogoda na Wielkanoc. Spacery może utrudnić deszcz?

Sałatka bez majonezu na Wielkanoc

Możemy być niemal pewni, że dania, które znajdą się na naszym wielkanocnym stole w dużej mierze będą zawierały majonez. Należy jednak pamiętać, że nie każdy go lubi. Produkt nie należy do tych lekkostrawnych, a przy tym jest wysokokaloryczny. Zawsze możemy zastąpić go jogurtem naturalnym czy musztardą, jednak efekt nigdy nie będzie taki sam. Goście na pewno będą mile zaskoczeni, kiedy na stole zagości lżejsza wielkanocna sałatka bez majonezu. 

Składniki:

  • 10 żółtek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g sera żółtego
  • suszone pomidory
  • 5 kopiastych łyżki musztardy miodowej
  • ogórek konserwowy
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Wcześniej należy ugotować na twardo 10 jajek. Następnie wyodrębnić same żółtka. Z tuńczyka i kukurydzy wylać wodę, a ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ogórek konserwowy pokroić w kostkę.

Składniki najlepiej układać warstwowo w kolejności od dołu: kukurydza, tuńczyk, ogórek konserwowy, musztarda, żółty ser, suszone pomidory, rozgniecione żółtka, posiekana natka pietruszki.

Ciasto na mazurek - jak je zrobić? Zdjęcie ilustracyjneCiasto na Wielkanoc - przepis na mazurek. Proste i pyszne ciasto, które udekoruje twoje dziecko

Przeczytaj także:

Zobacz wideo Wielki wielkanocny test majonezów. Który zwycięży?