Ciasto na Wielkanoc - przepis na mazurek. Proste i pyszne ciasto, które udekoruje twoje dziecko

Ciasto na Wielkanoc? Zobacz, jak wygląda przepis na mazurek. Jest efektowny, prosty w wykonaniu i pyszny. Nie powinno go zabraknąć na żadnym stole wielkanocnym. Oto przepis na ciasto, które w ramach zabawy zrobisz razem ze swoim dzieckiem.

Ciasto na Wielkanoc to oczywiście babka drożdżowa, ale i mazurek. Wielkanoc bez mazurka, to jak Gwiazdka bez choinki i prezentów. Mazurek na każdym wielkanocnym stole powinien się znaleźć i już. Ciasto to ma do siebie to, że jest proste w przygotowaniu, które w dużej mierze polega na dekoracji orzechami, bakaliami, lukrem - czym tylko chcemy. A to z kolei jest doskonała zabawa dla dzieci, które uwielbiają pomagać w czasie pieczenia i gotowania. Oto sprawdzony przepis na pyszny mazurek. Jest prosty i szybki do zrobienia i zawsze się udaje. Do dzieła!

Ciasto na Wielkanoc - przepis na mazurek

Składniki: 

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • puszka kajmaku
  • ulubione bakalie, lukier w sztyfcie do ozdoby, czekolada także do dekoracji 

Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka jajek. Następnie wlej roztopione, lekko przestudzone masło, sól i dokładnie wyrób ciasto. Kiedy będzie gotowe, zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie, trzy godziny (takie ciasto możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i je zamrozić. Rozmrożone będzie po upieczeniu nawet smaczniejsze, bardziej kruche). Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia  (najlepiej prostokątnej) formy. Ładnie wykończ brzegi - zawiń je, odciśnij widelcem wzór etc. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i upiecz na złoty kolor. Gdy przestygnie, wyłóż na nie kajmak lub rozpuszczoną czekoladę. Udekoruj bakaliami i lukrem. To zadanie możesz także powierzyć swojemu dziecku - będzie miało masę wspaniałej zabawy. Niektóre dzieci lubią dekorować ciasta bardziej, niż je zjadać. Smacznego!

Ciasto na Wielkanoc - dekoracja

Mazurka można także udekorować płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową, makiem etc. Nie ma tu w zasadzie żadnych ograniczeń. Ma po prostu być pysznie i efektownie. Smacznego!

Zobacz wideo Żelowy gniotek do walki ze stresem. Pewnie nie wiecie, jak łatwo zrobić go w domu [PRACOWNIA BRONKA]
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.