Ciasto na Wielkanoc to oczywiście babka drożdżowa, ale i mazurek. Wielkanoc bez mazurka, to jak Gwiazdka bez choinki i prezentów. Mazurek na każdym wielkanocnym stole powinien się znaleźć i już. Ciasto to ma do siebie to, że jest proste w przygotowaniu, które w dużej mierze polega na dekoracji orzechami, bakaliami, lukrem - czym tylko chcemy. A to z kolei jest doskonała zabawa dla dzieci, które uwielbiają pomagać w czasie pieczenia i gotowania. Oto sprawdzony przepis na pyszny mazurek. Jest prosty i szybki do zrobienia i zawsze się udaje. Do dzieła!
Składniki:
Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj do niej żółtka jajek. Następnie wlej roztopione, lekko przestudzone masło, sól i dokładnie wyrób ciasto. Kiedy będzie gotowe, zawiń je w folię i wsadź do lodówki na dwie, trzy godziny (takie ciasto możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej i je zamrozić. Rozmrożone będzie po upieczeniu nawet smaczniejsze, bardziej kruche). Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej prostokątnej) formy. Ładnie wykończ brzegi - zawiń je, odciśnij widelcem wzór etc. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i upiecz na złoty kolor. Gdy przestygnie, wyłóż na nie kajmak lub rozpuszczoną czekoladę. Udekoruj bakaliami i lukrem. To zadanie możesz także powierzyć swojemu dziecku - będzie miało masę wspaniałej zabawy. Niektóre dzieci lubią dekorować ciasta bardziej, niż je zjadać. Smacznego!
Mazurka można także udekorować płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową, makiem etc. Nie ma tu w zasadzie żadnych ograniczeń. Ma po prostu być pysznie i efektownie. Smacznego!