salmonella

Więcej o:

salmonella

  • Salmonella - objawy zakażenia, leczenie, profilaktyka

    Salmonella to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, do której należą Gram-ujemne względnie beztlenowe pałeczki. Wyróżnia się kilka rodzajów bakterii, które mogą wywoływać takie choroby jak salmonelloza, dur brzuszny czy dur rzekomy. Pałeczki Salmonelli zostały odkryte przez Daniela E

  • Dzieci zatruły się salmonellą w żłobku. Winna firma cateringowa?

    Więcej treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl >> Zatrucia salmonellą w żłobku w Jarocinie. Sprawa szybko została nagłośniona w lokalnych mediach W jednym ze żłobków w Jarocinie doszło do zatrucia salmonellą po tym, jak dzieci zjadły posiłek przygotowany przez miejscową firmę cateringową

  • Dur brzuszny - objawy, leczenie, szczepienia

    Dur brzuszny, dawniej nazywany tyfusem lub tyfusem brzusznym, to ogólnoustrojowa choroba bakteryjna, którą wywołują Gram-ujemnymi pałeczki Salmonella enterica, serotyp Typhi (Salmonella Typhi). Źródłem zakażenia mogą być zanieczyszczone wydalinami chorych lub nosicieli owoce, warzywa czy woda. Dur

  • Wybroczyny

    Obraz choroby, który Pani przedstawiła, pasować może do tzw. choroby Schoenleina-Henocha. Jest ona następstwem jakiejś infekcji (w przypadku Pani syna mogła to być np. angina) i pojawia się mniej więcej dwa tygodni po niej i jest wyrazem pewnych zaburzeń w układzie odpornościowym (to tzw. choroba

  • Choroba brudnych rąk - co warto o niej wiedzieć? Jak zapobiegać?

    ), biegunka rotawirusowa, salmonella, biegunka podróżnych. Choroba brudnych rąk. Wirusowe zapalenie wątroby Jedną z najpoważniejszych i powszechnych chorób brudnych rąk jest wirusowe zapalenie wątroby typu A. Wirusy wywołują tak zwaną żółtaczkę pokarmową (WZW A), która jest ostrą chorobą zakaźną wątroby. W

  • Metka

    Kiełbasa wytwarzana z surowego mięsa wieprzowego. Szybko się psuje i jest świetną pożywką dla pałeczek salmonelli. Mięso może ulec zakażeniu nie tylko w procesie produkcji, ale także u pośredników, a nawet w naszej własnej kuchni, jeśli zetknie się np. z surowymi jajami. Dlatego metki, podobnie jak

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.