Kuchnia "Rodzina" Caritas dostarczała dzieciom dania z salmonellą. Bakterię wykryto w surówce

Dzieci ze żłobków i szkoły podstawowej na Śląsku trafiły do szpitala z objawami zatrucia. Okazało się, że w surówce, którą podawano tam dzieciom, była salmonella. Posiłki przygotowywała kuchnia Domu Dziennego Pobytu "Rodzina" Caritas.

Piętnaścioro uczniów Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Świerklańcu trafiło do szpitala z objawami zatrucia pokarmowego. Później, z podobnymi objawami trafiło tam także troje dzieci ze żłobków w Zabrzu. Dzieci żywiły się posiłkami, przygotowywanymi przez Kuchnię „Rodzina”, część Domu Dziennego Pobytu „Rodzina”. Sanepid zbadał to miejsce. Okazało się, że w surówce podawanej dzieciom jest obecna salmonella. Bakterię mają również osoby z personelu DDP "Rodzina". 

Salmonella w surówce z kapusty to nie jedyna nieprawidłowość jaką stwierdzono

Kontrola sanitarna wykazała szereg nieprawidłowości w zakresie stanu sanitarnego i procedur higienicznych

- poinformowała Hanna Nabrdalik, Zastępca Dyrektora Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gliwicach. Potwierdza, że stwierdzono obecność Salmonelli gr. D enteritidis w surówce z kapusty białej z koperkiem, którą kuchnia Caritas serwowała dzieciom w żłobkach i szkole. Zbadano także wodę i stwierdzono przekroczoną ogólną ilość mikroorganizmów. U trzech pracowników kuchni wykryto obecność salmonelli. Nadal prowadzone są badania. Dzięki ich wynikom, będzie wiadomo, czy to osoby z personelu były nosicielami bakterii.

Elżbieta Bula, kierownik Domu Dziennego Pobytu "Rodzina" potwierdza, że w momencie rozpoczętego przez sanepid postępowania i podejrzenia zatrucia, kuchnia została zamknięta i wyłączona z produkcji, a pracownicy zostali skierowani na badania. 

Posiłki są obecnie przygotowywane w innym lokalu

Obecnie posiłki przygotowywane są przez całkowicie odrębną organizację – Kuchnia „Rodzina” Caritas Diecezji Gliwickiej, która dysponuje osobnym budynkiem, pomieszczeniami kuchennymi, zapleczem i pracownikami

- podaje Elżbieta Bula. Dodaje, że kuchnia prowadzona jest przez DDP „Rodzina” od ośmiu lat bez zastrzeżeń.

Salmonella - co to za bakteria?

Salmonella to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Wyróżnia się kilka rodzajów bakterii, które mogą wywoływać takie choroby jak salmonelloza, dur brzuszny czy dur rzekomy. Do zakażenia dochodzi najczęściej wskutek nieprawidłowego przechowywania żywności lub z powodu braku higieny w żywieniu. 

Pierwsze objawy wskazujące na zatrucie mogą pojawić się po 10-48 godzinach od kontaktu z bakterią. W przebiegu salmonellowego zatrucia pokarmowego pojawiają się: ból brzucha, biegunka (stolec jest luźny, z domieszką śluzu i czasem krwi. W badaniu mikroskopowym obecne są granulocyty), wymioty, bolesne skurcze jelit, gorączka. 

U niektórych osób zakażenie salmonellą przebiega łagodnie i szybko, wręcz bezobjawowo, a u innych choroba ma przebieg ciężki, w skrajnych przypadkach prowadząc do śmierci. Objawy zakażenia zależą od kilku czynników, m.in. od stanu zdrowia pacjenta, a także ilości bakterii w organizmie. 

Objawy zatrucia pokarmowego może również wywołać obecność pleśni w jedzeniu. Czy usunięcie jej z produktu żywnościowego, a zjedzenie reszty wystarczy?

Zobacz wideo
Więcej o: