Odporność u dziecka kuleje? Podawaj mu te produkty i na dobre pożegnaj się z kaszlem lub katarem

Jak trwale wzmocnić odporność u dziecka, aby jesienią i zimą nie chorowały? Jest na to prosty i smaczny sposób - podawaj pociesze do jedzenia następujące produkty, a katar i kaszel pożegnasz na dobre. Co to za produkty? Zobaczcie sami - na pewno nie pożałujecie.

Rok szkolny rozpoczął się już na dobre i dzieci wróciły do szkół, przedszkoli czy żłobków. Razem z tym powróciły też stare problemy - katar, kaszel i inne objawy chorobowe. Rodzice starają się z tym walczyć, wzmacniając odporność pociech na różne sposoby, ale zamiast podawać dziecku gotowe suplementy z apteki, lepiej zadbać o wartościowe odżywianie. A jakie produkty najlepiej wzmacniają odporność i do tego są smaczne? Sprawdźcie sami. 

Wzmacnianie odporności u dzieci. Te produkty spożywcze bardzo w tym pomogą

Co dawać dzieciom do jedzenia, aby miały dobrą odporność i nie chorowały? Przede wszystkim produkty z tej listy (za serwisem HuffPost);

  • dynia - symbol jesieni i Halloween, ale nie tylko - doskonale wspiera też odporność organizmu, bo jest bogate w witaminy C i A, które zapobiegają chorobom i wzmacniają odporność,
  • kabaczek żołędziowy (inaczej dynia żołędziowa) - to naprawdę pyszne źródło takich składników odżywczych jak wapń, potas, beta-karoten i witamina A,
  • dynia piżmowa - jest nie tylko pyszna, ale i bardzo bogata w witaminę A, będąca nieodzownym składnikiem dla układu odpornościowego, a także dla kobiet w ciąży, bo wspiera rozwój płodu,
  • miód - to naturalny lek na kaszel i energetyk, a dodatkowo jest pełen witamin, minerałów, aminokwasów i przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na odporność,
  • kalafior - jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw i do tego pełnym przeciwutleniaczy i witaminy C, co chroni przed chorobami,
  • brukselki - te małe warzywa kapustne nie tylko świetnie oczyszczają organizm z toksyn, ale też wspierają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C i B6, a także potasu i błonnika,
  • jabłka - nasi przodkowie mawiali, że "jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora" i mieli rację - te niepozorne owoce są pełne błonnika, witamin C, K i tych z grupy B, a także potasu, manganu i błonnika, 
  • gruszki - są bogatym źródłem witaminy C oraz pektyn, czyli błonnika, który odżywia naturalną florę bakteryjną jelit.
  • kurkuma - ta pomarańczowa przyprawa świetnie się komponuje z ciepłymi napojami i różnymi koktajlami, a do tego ma silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy,
  • żurawina - jest nie tylko bardzo smaczna (świetnie nadaje się np. do owsianki), ale i bogata w przeciwutleniacze i substancje antybakteryjne, jest szczególnie polecana na choroby układu moczowego, zapobiega również próchnicy zębów.

Wzmacnianie odporności u dzieci. O tym też trzeba cały czas pamiętać

Poza zdrowym i wartościowym odżywianiem, do wzmocnienia odporności przyczynia się też ruch, najlepiej na świeżym powietrzu i to bez względu na pogodę - wystarczy się odpowiednio ubrać. Przy czy trzeba mieć na uwadze, aby nie przegrzewać dziecka, bo inaczej uzyskamy efekt odwrotny do zamierzonego. I jeszcze jedno - aby nie chorować, trzeba też zadbać o dobry sen, który jak wiemy, jest najlepszym lekarstwem, bo pozwala na regenerację organizmu. Dlatego musi być mocny i nieprzerywany, a u dzieci w wieku szkolnym powinien trwać przynajmniej osiem godzin. Więcej ciekawych artykułów o dzieciach znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.