Jak poprawić odporność dziecka? Można to zrobić w "smaczny" sposób

Sezon jesienno-zimowy to okres, w którym nietrudno dziecku złapać infekcję. Warto w tym czasie zadbać w szczególności o odporność pociechy. Jak zrobić to w naturalny sposób? Najlepiej zacząć od małych zmian w menu. Wyjaśniamy, o jakie produkty wzbogacić jadłospis i jakie nawyki wprowadzić, by wzmocnić układ immunologiczny malucha.

W budowaniu odporności dziecka duże znaczenie ma odpowiednia dieta. Serwowanie dziecku posiłków z dużą ilością witamin, minerałów i składników odżywczych wspiera układ immunologiczny. Produktami, które mają pozytywny wpływ na odporność dziecka, są m.in.: orzechy włoskie, oleje lniany i rzepakowy (spożywane na zimno), czy tłuste ryby (np. makrela, łosoś, halibut), które mają w składzie wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: kwas α–linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Substancje te przyczyniają się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu, wpływają korzystnie na cały system nerwowy oraz wspierają serce i układ krwionośny.

Jadłospis bogaty w witaminy A, C, D, E oraz składniki mineralne, takie jak jod i żelazo również mogą mieć pozytywny wpływ na odporność u dziecka. Znajdziemy je m.in. w owocach i warzywach takich jak: marchew, pomidor, szpinak, kapusta, suszone morele, pomarańcze, natka pietruszki, czarna porzeczka, papryka czerwona, a także w produktach zbożowych pełnego przemiału, nabiale i orzechach.

Smacznie i zdrowo, czyli o wsparciu odporności nawet dla niejadków

Wiele dzieci niezbyt chętnie spożywa zdrowe posiłki i serwowanie im produktów o wysokiej zawartości witamin bywa wyzwaniem. Warto wówczas włączyć do codziennego menu takie produkty, które są skarbnicą wartościowych składników, a dzieciaki chętnie same po nie sięgają.  Takim przysmakiem jest miód, który już od dawna stosowany jest jak jako naturalny sposób na przeziębienie. Miód wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne witaminy A, C i E, a również enzymy i związki polifenolowe. Dzieciom warto wybierać miody wzbogacone np. o naturalne, liofilizowane dodatki takie jak np. owoce lub przyprawy, dzięki którym miód nabiera oryginalnego smaku lub koloru.

Coś więcej niż miód

Pasieki Rodziny Sadowskich zapraszają wszystkie dzieci do bajkowego świata Misia Miodzisia, który zagościł na etykietach najbardziej uwielbianych przez maluchy miodów: miodu z maliną, miodu z orzechami laskowymi i kakao oraz niebieskiego miodu ze spiruliną. To wyjątkowa edycja słodkich przysmaków, które bawią dzieciaki i uczą je miłości do natury. Rodzice natomiast mogą być spokojni, bo nawet największe niejadki z chęcią spałaszują dzienną porcję zdrowia. Na jakie produkty warto zwrócić uwagę?

Na szczególną uwagę zasługuje Miodziś Miód z maliną. Jest to naturalny miód wielokwiatowy z dodatkiem liofilizowanych malin. Ten słodko-owocowy smak uwielbiają wszystkie maluchy. Jest doskonały na kanapkę, jako składnik deserów czy po prostu wyjadany prosto ze słoika. Co więcej, Miodziś z maliną to prawdziwa witaminowa bomba, która jest niezastąpiona w okresach obniżonej odporności. Zarówno maliny, jak i miód wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Druga nasza propozycja to prawdziwy unikat. Bo jak inaczej można nazwać niebieski miód? Nie dość, że wspaniale wygląda, to jeszcze charakteryzuje się wyjątkowym składem. Miodziś Miód ze spiruliną zachwyca dzieci swoim pięknym niebieskim kolorem, którego źródłem jest szczypta alg morskich - spiruliny. Nie zmienia ona łagodnego smaku miodu wielokwiatowego, który wciąż pozostaje przepysznie słodki, ale doskonale wspomaga system odpornościowy. Miód ze spiruliną także polecany jako wsparcie organizmu w chorobach alergicznych górnych dróg oddechowych.

Kanapka z miodem ze spirulinąKanapka z miodem ze spiruliną Mat. partnera

Co poza miodem?

Nie tylko miody mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Każdemu uważnemu rodzicowi warto polecić także oleje tłoczone na zimno. Jakie? Królem olejów wspomagających odporność jest bez wątpienia olej z czarnuszki.

Najlepszy będzie  ten nierafinowany i tłoczony na zimno. Taki produkt jest najbogatszy w wartościowe substancje odżywcze, tj: kwasy tłuszczowe omega - 6, omega - 3, omega – 9. Cechuje go także wysoka zawartość witaminy E, beta karotenu, minerałów takich jak cynk i selen. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe (czyli pomaga w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych) za sprawą zawartego w nim tymochinonu.

Jak spożywać olej z czarnuszki? Odpowiedź jest jedna i bardzo zadowalająca: tak jak komu najwygodniej. To produkt odpowiedni dla całej rodziny (z wyłączeniem dzieci poniżej 1 roku życia oraz kobiet w ciąży). Z powodzeniem więc można nim skrapiać warzywa do obiadu, dodawać do koktajlów owocowych i warzywnych lub podawać prosto z łyżeczki. Olej z czarnuszki ma intensywny smak, dlatego wielu rodziców poleca połączyć go z kropelką soku z cytryny i miodem. Miodziś z malinami o lekko kwaskowatym posmaku świetnie się sprawdzi w tym zestawieniu. Co więcej, gwarantujemy, że robienie codziennej zdrowotnej miksturki, dostarczy dzieciakom wiele frajdy.

Eliksir zdrowia odkryty na nowo

Ciekawą propozycją dla każdego, kto chce zadbać o odporność dziecka, jest wprowadzenie do jego diety oxymelu. Czym on jest? To tradycyjny, znany od wieków, eliksir zdrowia, który wzmacnia organizm i wspiera jego naturalną odporność. Bazą oxymeli jest octowy macerat z warzyw: cebuli, czosnku i przypraw: kardamonu, kurkumy, goździków, pieprzu cayenne oraz imbiru, który następnie jest wzbogacany miodem i mieszanką naturalnych octów.

Jak smacznie wspierać odporność dziecka?Jak smacznie wspierać odporność dziecka? Mat. partnera

Pasieki Rodziny Sadowskich przygotowały wersję oxymelu specjalnie dla dzieci. Oxymel Miodziś ma zdecydowanie mniej pikantny i bardziej słodki smak. Mniejsza ilość ostrych przypraw, 20 proc. naturalnego miodu, mieszanka naturalnych octów: jabłkowego, gruszkowego i z kwiatu czarnego bzu oraz kwiat hibiskusa dają łagodną w smaku miksturę, która spożywana regularnie, doskonale wpływa na odporność. Działa jak naturalny antybiotyk: antybakteryjnie i przeciwzapalnie, a do tego jest źródłem witamin i minerałów.

Jak stosować oxymel?

Oxymel podajemy dzieciom po 24. miesiącu życia. Wprowadzamy go do diety stopniowo. Zaczynami od połowy łyżeczki do herbaty. Produkt można wypić sam lub wymieszać z ulubionym napojem, najlepiej wypić go razem z pierwszym posiłkiem. Po tygodniu można zwiększyć dawkę do jednej łyżeczki dziennie.

Oxymel to produkt żywy, który nawet zamknięty w butelce, nie przestaje pracować. Dlatego gazowanie czy zwiększanie objętości produktu jest częścią naturalnego procesu. Aby zapobiec gazowaniu i pienieniu się produktu, nie należy potrząsać butelką przed otwarciem i trzymać ją w chłodnym miejscu.

Nie tylko dieta

Poza odpowiednią dietą warto zadbać o to, by dziecko się wysypiało. Podczas snu organizm pociechy się regeneruje. W budowaniu odporności ważna jest także aktywność fizyczna - zapewnia prawidłowy dziecku rozwój układu mięśniowo-szkieletowego, poprawia koordynację ciała, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Wpływa korzystnie na samopoczucie, redukuje stres i poprawia jakość snu (który jak wcześniej wspomnieliśmy, także ma znaczenie dla odporności dziecka). Warto zachęcać dzieci do ćwiczeń, zajęć dodatkowych, czy spędzania czasu na świeżym powietrzu.

Więcej o: