Przekąski na Wielkanoc. Proste przepisy na wielkanocne potrawy, którymi zaskoczysz gości

Przekąski na Wielkanoc warto przemyśleć odpowiednio wcześnie, by uniknąć nadmiaru pracy w przed świętami. Zapoznaj się z naszymi propozycjami łatwych do przygotowania wielkanocnych przystawek.

Wielkanoc w tym roku wypada już w niedzielę 4 kwietnia, a drugi dzień świąt, czyli Lany Poniedziałek będziemy obchodzić 5 kwietnia. Święta wielkanocne są zwykle okazją do odpoczynku od nauki i pracy oraz spędzenia czasu z rodziną. Aby uniknąć przepracowania w święta, warto z wyprzedzeniem zaplanować menu. W artykule przygotowaliśmy przepisy na oryginalne i łatwe w przygotowaniu przekąski.

Przekąski na Wielkanoc

Panierowane jajka

Składniki:

  • 15 jajek
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka mąki
  •  surowe jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki tabasco
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • papryka mielona
  • pieprz i sól
  • olej

Sposób przygotowania:

  • Ugotować, ostudzić i obrać ze skorupki 12 jajek, a następnie przekroić je na pół i oddzielić białka od żółtek.
  • Do trzech osobnych miseczkach wsypać mąkę, bułkę tartą oraz wbić i dokładnie rozbełtać trzy jajka.
  • Panierować kolejno białka w mące, jajku, bułce tartej, a następnie smażyć aż się zarumienią na rozgrzanym oleju.
  • Do żółtek dodać musztardę, majonez i tabasco, przyprawić pieprzem i solą, po czym rozgnieść na gładką masę.
  • Napełnić połówki jaj farszem przy pomocy rękawa cukierniczego, a na koniec oprószyć słodką papryką.

Jajka faszerowane szczawiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • oliwa
  • 2 łyżki parmezanu
  • 150 g szczawiu
  • sól i pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka, ostudzić, obrać ze skorupek, a następnie przekroić na pół i przełożyć z nich żółtka do oddzielnego naczynia.
  • Posiekać drobno szczaw, posolić go lekko i wyłożyć 1/3 szczawiu posmarowane oliwą żaroodporne naczynie.
  • Rozgnieść resztę szczawiu z parmezanem, 3 łyżkami oliwy, pieprzem i solą na gładką masę.
  • Napełnić białka farszem, a następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, posypać parmezanem i piec przez około 15 min.

Pieczarki z kaszą jaglaną i chrzanem

Składniki:

  • 12 dużych pieczarek
  • pół szklanki bułki tartej
  • olej
  • natka pietruszki
  • chrzan
  • 100 g kaszy jaglanej
  • oliwa
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotować kaszę jaglaną.
  • Wydrążyć środki pieczarek, posiekać je drobno z cebulką i czosnkiem
  • Podsmażyć cebulę, czosnek i posiekane części pieczarek na patelni, a następnie przyprawić pieprzem i solą
  • Do cebuli i pieczarek dodać kaszę jaglaną oraz chrzan i dokładnie wymieszać
  • Napełnić pieczarki gotowym farszem, posypać bułką tartą, skropić oliwą i piec przez około 20 min w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.

Jajka faszerowane mięsem mielonym i porem

Składniki:

  • 8 jaj
  • 2 topione serki
  • 5 rzodkiewek
  • pół pora
  • 1/4 kg mielonego mięsa
  • 3 łyżki siekanek zieleniny
  • masło
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną,  obierz ze skorupek, przekrój na pół, wyjmij żółtka i przełóż je do oddzielnego naczynia.
  • Posiekaj drobno pora. Rozgrzej masło na patelni. Smaż na nim mięso i pora aż się zarumienią.
  • Dodaj do pora serki topione, dokładnie wymieszaj masę
  • Zdejmij farsz z ognia, przypraw go solą, pieprzem, dodaj wydrążone żółtka i dokładnie wymieszaj
  • Nadziewaj farszem połówki jaj, a następnie wedle uznania udekoruj je zieleniną.

Pasta jajeczna z orzeszkami

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii
  • 3 suszone pomidory
  • sól i pieprz
  • pesto z bazylii

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
  • Posiekać lub zmiksować jajka, dodać majonez, pesto z bazylii, jogurt, pieprz oraz sól
  • Prażyć orzeszki na suchej patelni.
  • Pokroić pomidory i wymieszać z pastą, a na końcu posypać orzeszkami
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Więcej o:
Copyright © Agora SA