Przekąski na Wielkanoc. Proste przepisy na wielkanocne potrawy, którymi zaskoczysz gości
Przekąski na Wielkanoc. Proste przepisy na wielkanocne potrawy, którymi zaskoczysz gości
REKLAMA
MK
Przekąski na Wielkanoc warto przemyśleć odpowiednio wcześnie, by uniknąć nadmiaru pracy w przed świętami. Zapoznaj się z naszymi propozycjami łatwych do przygotowania wielkanocnych przystawek.
shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Wielkanoc w tym roku wypada już w niedzielę 4 kwietnia, a drugi dzień świąt, czyli Lany Poniedziałek będziemy obchodzić 5 kwietnia. Święta wielkanocne są zwykle okazją do odpoczynku od nauki i pracy oraz spędzenia czasu z rodziną. Aby uniknąć przepracowania w święta, warto z wyprzedzeniem zaplanować menu. W artykule przygotowaliśmy przepisy na oryginalne i łatwe w przygotowaniu przekąski.
REKLAMA
Przekąski na Wielkanoc
Panierowane jajka
Składniki:
15 jajek
szklanka bułki tartej
szklanka mąki
surowe jajka
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki tabasco
2 łyżeczki musztardy stołowej
papryka mielona
pieprz i sól
olej
Sposób przygotowania:
Ugotować, ostudzić i obrać ze skorupki 12 jajek, a następnie przekroić je na pół i oddzielić białka od żółtek.
Do trzech osobnych miseczkach wsypać mąkę, bułkę tartą oraz wbić i dokładnie rozbełtać trzy jajka.
Panierować kolejno białka w mące, jajku, bułce tartej, a następnie smażyć aż się zarumienią na rozgrzanym oleju.
Do żółtek dodać musztardę, majonez i tabasco, przyprawić pieprzem i solą, po czym rozgnieść na gładką masę.
Napełnić połówki jaj farszem przy pomocy rękawa cukierniczego, a na koniec oprószyć słodką papryką.
Jajka faszerowane szczawiem
Składniki:
6 jajek
oliwa
2 łyżki parmezanu
150 g szczawiu
sól i pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka, ostudzić, obrać ze skorupek, a następnie przekroić na pół i przełożyć z nich żółtka do oddzielnego naczynia.
Posiekać drobno szczaw, posolić go lekko i wyłożyć 1/3 szczawiu posmarowane oliwą żaroodporne naczynie.
Rozgnieść resztę szczawiu z parmezanem, 3 łyżkami oliwy, pieprzem i solą na gładką masę.
Napełnić białka farszem, a następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, posypać parmezanem i piec przez około 15 min.
Pieczarki z kaszą jaglaną i chrzanem
Składniki:
12 dużych pieczarek
pół szklanki bułki tartej
olej
natka pietruszki
chrzan
100 g kaszy jaglanej
oliwa
cebula
ząbek czosnku
sól pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę jaglaną.
Wydrążyć środki pieczarek, posiekać je drobno z cebulką i czosnkiem
Podsmażyć cebulę, czosnek i posiekane części pieczarek na patelni, a następnie przyprawić pieprzem i solą
Do cebuli i pieczarek dodać kaszę jaglaną oraz chrzan i dokładnie wymieszać
Napełnić pieczarki gotowym farszem, posypać bułką tartą, skropić oliwą i piec przez około 20 min w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
Jajka faszerowane mięsem mielonym i porem
Składniki:
8 jaj
2 topione serki
5 rzodkiewek
pół pora
1/4 kg mielonego mięsa
3 łyżki siekanek zieleniny
masło
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo, poczekaj, aż wystygną, obierz ze skorupek, przekrój na pół, wyjmij żółtka i przełóż je do oddzielnego naczynia.
Posiekaj drobno pora. Rozgrzej masło na patelni. Smaż na nim mięso i pora aż się zarumienią.
Dodaj do pora serki topione, dokładnie wymieszaj masę
Zdejmij farsz z ognia, przypraw go solą, pieprzem, dodaj wydrążone żółtka i dokładnie wymieszaj
Nadziewaj farszem połówki jaj, a następnie wedle uznania udekoruj je zieleniną.
Pasta jajeczna z orzeszkami
Składniki:
2 łyżki majonezu
4 jajka
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka orzeszków pinii
3 suszone pomidory
sól i pieprz
pesto z bazylii
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
Posiekać lub zmiksować jajka, dodać majonez, pesto z bazylii, jogurt, pieprz oraz sól
Prażyć orzeszki na suchej patelni.
Pokroić pomidory i wymieszać z pastą, a na końcu posypać orzeszkami
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?