Sernik królewski na Wielkanoc 2021. Tradycyjne desery są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. [Przepis na idealne ciasto]

Sernik królewski to jedno z tradycyjnych ciast, którego na większości polskich stołów podczas świąt wielkanocnych nie może zabraknąć, podobnie jak babki piaskowej czy mazurka. Sernik królewski smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak przygotować idealny sernik królewski?

Wielkanoc 2021 zbliża się wielkimi krokami. Zatem każdy z nas myśli o tym, jakie ciasta na Wielkanoc przygotować. Najlepiej postawić na to, co zawsze się sprawdza - czyli tradycyjnie babkę piaskową, mazurek oraz sernik. (Zobacz: Ciasta na Wielkanoc 2021. Ciasto na Wielkanoc, które polubi nawet prawdziwy niejadek). Jednym z najbardziej lubianych serników jest sernik królewski. 

Sernik królewski - idealne ciasto na Wielkanoc. Uwielbiają go wszyscy 

Sernik królewski - czemu poświęca swój fenomen? To puszysta masa serowa połączona z kruchym kakaowym ciastem. Nie trudno zakochać się w tym smaku. Choć ciasto towarzyszy nam na stołach świątecznych od lat - nadal się nie nudzi. Sernik królewski 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g)
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Dodatkowo potrzebna będzie forma o wymiarach 20x30 cm wyłożona papierem do pieczenia

Sernik królewski na Wielkanoc. Jak go przygotować? 

Na początku należy zrobić kruche ciasto. W dużej misce trzeba wymieszać suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól, dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło i rozetrzeć  składniki w palcach, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie należy dodać jajka i zagnieść energicznie elastyczne i zwarte ciasto.

Kolejnym krokiem jest podzielenie kuli ciasta na dwie części. Jedną z nich należy owinąć folią i schować do lodówki. Drugą część ciasta rozprowadź na dnie formy o wymiarach 20x30 cm i ponakłuwaj widelcem. 

Sernik królewski - jak przygotować masę serową?

Po przygotowaniu ciasta należy przygotować masę serową. W dużej misce umieść miękkie masło oraz dwa rodzaje cukru (zwykły i waniliowy). Zmiksuj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodaj żółtka jaj, za każdym razem miksując do połączenia składników. Następnie, nie przerywając miksowania, zacznij dodawać po łyżce twarogu. Na koniec dodaj do masy budyń śmietankowy.

W osobnej misce ubij na sztywno białka jaj. Dodaj pianę z białek do masy serowej i jeszcze raz krótko zmiksuj na niskich obrotach (tylko do połączenia składników).

Przełóż masę serową na blaszkę z kakaowym spodem. Wyjmij z lodówki drugi, schłodzony kawałek ciasta, zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i rozprowadź równomiernie na wierzchu masy serowej.

Ciasto należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. Gotowy sernik trzeba ostudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Więcej o: