Wielkanoc 2021 zbliża się wielkimi krokami. Zatem każdy z nas myśli o tym, jakie ciasta na Wielkanoc przygotować. Najlepiej postawić na to, co zawsze się sprawdza - czyli tradycyjnie babkę piaskową, mazurek oraz sernik. (Zobacz: Ciasta na Wielkanoc 2021. Ciasto na Wielkanoc, które polubi nawet prawdziwy niejadek). Jednym z najbardziej lubianych serników jest sernik królewski.
Sernik królewski - czemu poświęca swój fenomen? To puszysta masa serowa połączona z kruchym kakaowym ciastem. Nie trudno zakochać się w tym smaku. Choć ciasto towarzyszy nam na stołach świątecznych od lat - nadal się nie nudzi. Sernik królewski
Składniki na masę serową:
Dodatkowo potrzebna będzie forma o wymiarach 20x30 cm wyłożona papierem do pieczenia
Na początku należy zrobić kruche ciasto. W dużej misce trzeba wymieszać suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól, dodać pokrojone w drobną kostkę zimne masło i rozetrzeć składniki w palcach, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie należy dodać jajka i zagnieść energicznie elastyczne i zwarte ciasto.
Kolejnym krokiem jest podzielenie kuli ciasta na dwie części. Jedną z nich należy owinąć folią i schować do lodówki. Drugą część ciasta rozprowadź na dnie formy o wymiarach 20x30 cm i ponakłuwaj widelcem.
Po przygotowaniu ciasta należy przygotować masę serową. W dużej misce umieść miękkie masło oraz dwa rodzaje cukru (zwykły i waniliowy). Zmiksuj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodaj żółtka jaj, za każdym razem miksując do połączenia składników. Następnie, nie przerywając miksowania, zacznij dodawać po łyżce twarogu. Na koniec dodaj do masy budyń śmietankowy.
W osobnej misce ubij na sztywno białka jaj. Dodaj pianę z białek do masy serowej i jeszcze raz krótko zmiksuj na niskich obrotach (tylko do połączenia składników).
Przełóż masę serową na blaszkę z kakaowym spodem. Wyjmij z lodówki drugi, schłodzony kawałek ciasta, zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i rozprowadź równomiernie na wierzchu masy serowej.
Ciasto należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. Gotowy sernik trzeba ostudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłódź w lodówce.