Mazurek wielkanocny. Prosty przepis na pyszne ciasto, które chętnie udekorują dzieci

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Wśród czołowych potraw, które goszczą na świątecznym stole, nie powinno zabraknąć słodkiego mazurka. W artykule przedstawiamy przepis na kajmakowe ciasto, którego dekorowanie sprawi dzieciom dużo radości.

Wielkanoc jest świętem ruchomym, co oznacza, że w co roku wypada w nieco innym terminie. Tym razem będzie to niedziela 4 kwietnia (pierwszy dzień świąt) oraz poniedziałek 5 kwietnia (drugi dzień świąt), który jest też zwyczajowo dniem wolnym od pracy. Świąteczny okres był dla nas zwykle okazją do odpoczynku od szkoły i pracy oraz spotkań w rodzinnym gronie. Niestety, z powodu zagrożenia epidemicznego w tym roku Wielkanoc będzie wyglądała inaczej, niż zwykle.

Mazurek wielkanocny - prosty przepis na pyszne ciasto

Jeśli chcemy wrócić do czasów sprzed pandemii, musimy być odpowiedzialni. W okresie świąt powinniśmy więc ograniczyć nasze kontakty wyłącznie do najbliższych domowników, a ewentualne spotkania przełożyć na inny, bardziej bezpieczny czas. Wiele zależy od nas samych. Dbajmy o siebie i swoją rodzinę

- brzmi oficjalny komunikat rządu.

Fakt, że te dni spędzimy w okrojonym gronie, nie oznacza jednak, że musimy pozbawiać się świątecznego nastroju. Nieodzownym elementem Wielkanocy są, chociażby dania. Oprócz tradycyjnego żurku czy jajek faszerowanych warto postawić na odrobinę słodkości, która z pewnością zasmakuje dzieciom i poprawi im nastrój. W artykule przygotowaliśmy przepis na pyszny kajmakowy mazurek. Zaopatrz się w migdały, pistacje i orzechy, a następnie pozwól dziecku przyozdobić ciasto. Dzięki temu spędzicie wspólnie czas i udzieli wam się wielkanocny klimat.

Kajmakowy mazurek na Wielkanoc

Kruchy spód - składniki:

  • 25 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Składniki na kajmakową masę:

  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 140 g brązowego cukru
  • 160 ml śmietanki 36 proc.

Ozdoby:

  • migdały
  • orzechy
  • pistacje
  • wielobarwne pisaki

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj.
  • Pokrój masło w kostkę, dodaj je do miski, następnie wlej żółtko oraz kwaśną śmietaną.
  • Dokładnie zagnieć ciast, a następnie owiń je folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
  • Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na prostokątny placek (około 3 mm grubości), wykrój z niego dno formy i przełóż do niej ciasto, starannie wypełniając spód oraz boki do wysokości 1 cm (resztę ciasta możesz odkroić po bokach).
  • Nakłuwaj ciasto widelcem, włóż do lodówki na około 30 min, a po schłodzeniu wstaw do piekarnika i piecz około 15 min w 200 stopniach.
  • W garnuszku umieść brązowy cukier, cukier z wanilią i śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny, dokładnie mieszając, aż kajmak zgęstnieje.
  • Wlej kajmak na upieczony kruchy spód i dokładnie rozprowadź szpatułką.
  • Pozwól dziecku udekorować ciasto wedle uznania i przełóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.
Zobacz wideo Brak dodatkowych obostrzeń w kościołach na Wielkanoc. Nadal obowiązuje limit jedna osoba na 15 m kw.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.