Potrawy wielkanocne. Co do jedzenia na Wielkanoc? Dzieciom zasmakują obłędne ciastka na Wielkanoc

Wielkanoc w tym roku wypada na początku kwietnia. Już kilka dni wcześniej warto przygotować tradycyjne potrawy wielkanocne. Co do jedzenia na Wielkanoc zasmakuje naszym domownikom i gościom? Polecamy szczególnie smaczne ciastka na Wielkanoc.

Potrawy wielkanocne. Co do jedzenia na Wielkanoc? Tradycyjne menu

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W tym roku obchodzimy ją na początku kwietnia, a dokładniej 4-5 kwietnia. Wielkanoc to nie tylko czas przeżyć religijnych, lecz także okres spotkań z rodzinami. Choć w tym roku pandemia ponownie krzyżuje nasze plany i nie spotkamy się ze wszystkimi, to mimo to warto zadbać o atmosferę świąt w naszym domu. A nic tak nie tworzy klimatu świątecznego jak tradycyjne potrawy! Tak gotowały nasze mamy i babcie, tak gotujemy i my!

Najważniejszym posiłkiem podczas Świąt Wielkanocnych jest oczywiście śniadanie wielkanocne. Na tradycyjnym stole powinny znaleźć się przede wszystkim jaja – na przykład faszerowane lub z majonezem. Oprócz tego w wielu domach podaje się także żurek lub barszcz biały, chleb i kiełbasę. To także podstawowe produkty, które wkładamy do koszyczka wielkanocnego.

Święta to także czas na przepyszne słodkości. Zapach mazurków, makowców i babek wielkanocnych unosi się w domu i kusi już kilka dni przed świętami.

Potrawy wielkanocne. Co do jedzenia na Wielkanoc? Najlepsze ciastka na Wielkanoc

Oprócz tradycyjnych potraw wielkanocnych warto też zadbać o inne smaki. Tradycyjny makowiec czy mazurek mogą nie smakować choćby najmłodszym. Dla dzieci można przygotować na przykład ciastka na Wielkanoc. A najlepiej przygotować ciastka na Wielkanoc wspólnie z najmłodszymi. Można wykorzystać specjalne foremki w kształcie zajączka czy jajek i następnie ozdobić je wedle własnego pomysłu. Dla dzieci to będzie niesamowita frajda. Oto jeden z prostszych przepisów na ciastka na Wielkanoc:

Składniki: 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zagniatamy je ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Kulę ciasta wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 1 cm. Wycinamy ciasteczka. Maślane ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy je 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zobacz wideo Ciasteczka z amarantusa z żurawiną [HAPS KIDS]

Potrawy wielkanocne. Co do jedzenia na Wielkanoc? Najlepsze przepisy

A jeśli mamy ochotę na tradycyjne potrawy wielkanocne, to pamiętajmy, że nie są one trudne do przygotowania. Wystarczy mieć sprawdzony przepis i dobre składniki. Zakupy na święta warto zrobić z wyprzedzeniem. Tak by ostatnich chwil przed świętami nie spędzić w kolejkach w sklepach. Co do jedzenia na Wielkanoc przypadnie naszej rodzinie do gustu? Oto kilka naszych sprawdzonych przepisów.

Jajka na Wielkanoc. Kolorowe jajka faszerowane to przekąski, które zasmakują każdemu dziecku

Menu na Wielkanoc. Ciasta na Wielkanoc 2021 i przystawki, które przygotujesz razem z dzieckiem

Ciasta na Wielkanoc i mięso na Wielkanoc. Są proste i szybkie w przygotowaniu, zaproś do kuchni swoje dziecko

Menu na Wielkanoc. Sałatki na Wielkanoc, przekąski na Wielkanoc. Zdrowe ciasto czekoladowe [Kiedy jest Wielkanoc 2021]

Ciasta na Wielkanoc. Babka piaskowa, mazurek wielkanocny i tradycyjny sernik

Więcej o:
Copyright © Agora SA