Dania na Wielkanoc i ciasta na Wielkanoc brzmią jak doskonała zabawa w kuchni dla całej rodziny. W tym roku święta wielkanocne wznów przypadną w czasie epidemii koronawirusa. Wiele osób spędzi je jedynie w gronie najbliższej rodziny, rezygnując z corocznych wizyt u tej dalszej. Sprawmy jednak, aby te święta przebiegły w miłej, rodzinnej atmosferze. Jednym ze sposobów na to jest wspólne gotowanie z dziećmi dań wielkanocnych. Oto proste przepisy na tradycyjne potrawy świąteczne.
Składniki: 350 g mąki pszennej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, puszka kajmaku, bakalie, lukier do dekoracji
Przygotowanie: Zmieszaj mąkę z cukrem i dodaj żółtka. Wlej roztopione masło, dodaj sól i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przełóż do blachy do pieczenia i wstaw do zamrażarki na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij z lodówki ciasto, uformuj placek i upiecz. Na ostudzony spód wylej gotowy kajmak. Teraz wraz z dzieckiem możesz zająć się dekorowaniem mazurka. Kiedy skończycie, odstawcie do zastygnięcia.
Składniki: jajko ugotowane na twardo, ogórek kiszony, groszek, gotowana marchewka, jabłko, cebula i majonez.
Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i znów mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Niektórzy dodają też selera, pietruszkę ziemniaki i kukurydzę.
Przygotowanie: Jajka na twardo (sześć sztuk) studzimy, ale nie obieramy. Następnie należy je przekroić wzdłuż ostrym nożem i delikatnie, tak aby nie uszkodzić skorupek, wyjąć z nich. Drobno siekamy, dodajemy 2,5 łyżki śmietany, 2,5 łyżki posiekanej pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełniamy ostrożnie skorupki, posypujemy wierzch bułką tartą i zasmażamy na maśle, aż jajka nabiorą złocistego koloru.
Przygotowanie: 6 ugotowanych jajek na twardo obieramy i kroimy wzdłuż. Wyjmujemy z nich żółtka, które następnie wrzucamy do salaterki i dokładnie rozgniatamy widelcem. 20 g rozmrożonego szpinaku podsmażamy na maśle i dodajemy do żółtek. Wszystko dokładnie mieszamy, Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jeśli masa będzie sucha, dodajemy łyżkę majonezu lub śmietany. Tak powstałą masą szpinakową wypełniamy białka jajek.
Dania na Wielkanoc - tradycyjny żurek wielkanocny
Przygotowanie: Tradycyjny żurek robimy na zakwasie, który można kupić lub zrobić samodzielnie. Do glinianego naczynia lub słoika wsypujemy 6-7 łyżek mąki żytniej razowej i zalewamy ją ciepłą, przegotowaną wodą (mniej więcej dwie, dwie i pół szklanki). Dodajemy pokrojony na kawałki ząbek czosnku, odrobinę soli i kawałek skórki chleba razowego. Naczynie przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na cztery dni. Codziennie mieszamy. Gotujemy wywar z warzyw (lub rosół) z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu w ziarenkach. Po mniej więcej półtorej godziny dodajemy zakwas, gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy ulubione dodatki: jajko na twardo, ziemniaki, białą kiełbasę lub boczek.