1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dania na Wielkanoc i ciasta na Wielkanoc. Proste przepisy na potrawy, które przygotujesz razem z dzieckiem

Dania na Wielkanoc i ciasta na Wielkanoc to zapowiedź dobrej zabawy w kuchni. Dzieci uwielbiają przygotowywać jedzenie, zaangażujmy je więc do przedświątecznego pichcenia. Oto przepisy na proste wielkanocne potrawy, których wspólne przygotowanie sprawi najmłodszym masę radości.

Dania na Wielkanoc i ciasta na Wielkanoc brzmią jak doskonała zabawa w kuchni dla całej rodziny. W tym roku święta wielkanocne wznów przypadną w czasie epidemii koronawirusa. Wiele osób spędzi je jedynie w gronie najbliższej rodziny, rezygnując z corocznych wizyt u tej dalszej. Sprawmy jednak, aby te święta przebiegły w miłej, rodzinnej atmosferze. Jednym ze sposobów na to jest wspólne gotowanie z dziećmi dań wielkanocnych. Oto proste przepisy na tradycyjne potrawy świąteczne.

Ciasta na Wielkanoc - mazurek z kajmakiem

Składniki: 350 g mąki pszennej, 200 g masła, 150 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, puszka kajmaku, bakalie, lukier do dekoracji

Przygotowanie: Zmieszaj mąkę z cukrem i dodaj żółtka. Wlej roztopione masło, dodaj sól i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przełóż do blachy do pieczenia i wstaw do zamrażarki na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij z lodówki ciasto, uformuj placek i upiecz. Na ostudzony spód wylej gotowy kajmak. Teraz wraz z dzieckiem możesz zająć się dekorowaniem mazurka. Kiedy skończycie, odstawcie do zastygnięcia.

Święta Wielkanocne 2021 i dni wolne od pracy. W tym roku nie ma co liczyć na dłuższą majówkęŚwięta Wielkanocne 2021 i dni wolne od pracy. W tym roku nie ma co liczyć na dłuższą majówkę

Dania na Wielkanoc: sałatka jarzynowa 

Składniki: jajko ugotowane na twardo, ogórek kiszony, groszek, gotowana marchewka, jabłko, cebula i majonez.

Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i znów mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Niektórzy dodają też selera, pietruszkę ziemniaki i kukurydzę. 

Dania na Wielkanoc: tradycyjne jajka faszerowane 

Przygotowanie: Jajka na twardo (sześć sztuk) studzimy, ale nie obieramy. Następnie należy je przekroić wzdłuż ostrym nożem i delikatnie, tak aby nie uszkodzić skorupek, wyjąć z nich. Drobno siekamy, dodajemy 2,5 łyżki śmietany, 2,5 łyżki posiekanej pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełniamy ostrożnie skorupki, posypujemy wierzch bułką tartą i zasmażamy na maśle, aż jajka nabiorą złocistego koloru.

Wielkanoc 2021 z obostrzeniami? Czy komunie zostaną przesunięte na lato?Obostrzenia na Wielkanoc 2021. Spotkania rodzinne pod znakiem zapytania. Niedzielski: Scenariusz świąt w domu

Dania na Wielkanoc: jajka faszerowane ze szpinakiem 

Przygotowanie: 6 ugotowanych jajek na twardo obieramy i kroimy wzdłuż. Wyjmujemy z nich żółtka, które następnie wrzucamy do salaterki i dokładnie rozgniatamy widelcem. 20 g rozmrożonego szpinaku podsmażamy na maśle i dodajemy do żółtek. Wszystko dokładnie mieszamy, Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jeśli masa będzie sucha, dodajemy łyżkę majonezu lub śmietany. Tak powstałą masą szpinakową wypełniamy białka jajek. 

Dania na Wielkanoc - tradycyjny żurek wielkanocny

Przygotowanie: Tradycyjny żurek robimy na zakwasie, który można kupić lub zrobić samodzielnie. Do glinianego naczynia lub słoika wsypujemy 6-7 łyżek mąki żytniej razowej i zalewamy ją ciepłą, przegotowaną wodą (mniej więcej dwie, dwie i pół szklanki). Dodajemy pokrojony na kawałki ząbek czosnku, odrobinę soli i kawałek skórki chleba razowego. Naczynie przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na cztery dni. Codziennie mieszamy. Gotujemy wywar z warzyw (lub rosół)  z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu w ziarenkach. Po mniej więcej półtorej godziny dodajemy zakwas, gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy ulubione dodatki: jajko na twardo, ziemniaki, białą kiełbasę lub boczek. 

Zobacz wideo 10 rzeczy, o których warto pamiętać w ciąży - dla własnego samopoczucia i zdrowia dziecka