1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Menu na Wielkanoc. Przepisy na tradycyjne potrawy, które przygotujesz razem z dzieckiem

Menu na Wielkanoc ma swoje stałe elementy: jajka faszerowane, mazurek, barszcz biały i ciasteczka. Oto proste przepisy na tradycyjne wielkanocne potrawy, które szybko przygotujesz razem z dzieckiem.

Menu na Wielkanoc opiera się przede wszystkim na jajkach, białej kiełbasie i sałatkach. W każdym domu stół wielkanocny wygląda nieco inaczej, bo poszczególne potrawy są przygotowywane według nieco innych przepisów. Poniżej przepisy na dania wielkanocne w tradycyjnym wydaniu.

Menu na Wielkanoc: tradycyjna sałatka jarzynowa 

Składniki: jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone, groszek konserwowy, ugotowana marchewka, jabłka, cebula, majonez, sol i pieprz do smaku

Przygotowanie: Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę (proporcje poszczególnych składników - wedle uznania). Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez (może być light) i znów wymieszaj. Przełóż do salaterki, udekoruj natką pietruszki, połówkami pomidorków koktajlowych.

Święta Wielkanocne 2021 i dni wolne od pracy. W tym roku nie ma co liczyć na dłuższą majówkęŚwięta Wielkanocne 2021 i dni wolne od pracy. W tym roku nie ma co liczyć na dłuższą majówkę

Ciasteczka na wielkanoc - kruche z kajmakiem

Składniki: 350-370 g mąki pszennej, 200-220 g masła, 150 g cukru pudru, dwa żółtka (jeśli są małe, to trzy), szczypta soli, puszka kajmaku, bakalie, ewentualnie lukier do dekoracji

Przygotowanie: Zmieszaj mąkę z cukrem i dodaj żółtka. Następnie wlej roztopione masło, dodaj sól i wyrób ciasto. Gotowe ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C. Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj, wytnij ciasteczka, upiecz na złocisty kolor i ostudź. Udekoruj kajmakiem, lukrem i bakaliami. Odstaw do zastygnięcia.

Menu na Wielkanoc: jajka ze szpinakowym farszem 

Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek, 20 g mrożonego szpinaku, łyżka masła, łyżka majonezu, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. 

Przygotowanie: 6 ugotowanych i ostudzonych jajek na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż. Wyjmij z nich żółtka, wrzuć do salaterki i dokładnie rozgnieć widelcem. Rozmrożony szpinak podsmaż na maśle i dodaj do żółtek. Wszystko dokładnie wymieszaj dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie czosnkiem granulowanym. Dodaj łyżkę majonezu i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną masą szpinakową wypełnij białka jajek. 

IMazurek,Pastry,,Traditional,Polish,Easter,Cake,Made,Of,Shortcrust,Pastry,Wielkanoc 2021. Najlepsze ciasto na Wielkanoc, które możesz przygotować razem z dzieckiem

Menu na Wielkanoc: - tradycyjny żurek wielkanocny

Przygotowanie: Tradycyjny żurek wielkanocny przygotowuje się na zakwasie, który można kupić w sklepie lub też zrobić samodzielnie w domu. Ten drugi wariant jest bardziej czasochłonny, jednak warto znaleźć kilka chwil więcej. Do glinianego naczynia lub dużego słoika wsypujemy 7 łyżek mąki żytniej razowej i zalewamy ją ciepłą (ale nie gorącą), przegotowaną wodą (mniej więcej dwie, dwie i pół szklanki). Następnie dodajemy pokrojony na kawałki ząbek czosnku, odrobinę soli i koniecznie kawałek skórki z chleba razowego. Naczynie następnie przykrywamy czystą ściereczką i na cztery dni odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie zakwas mieszamy. Po tym czasie Gotujemy wywar z warzyw  z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego, jałowca oraz czarnego pieprzu w ziarenkach. Po upływie mniej więcej półtorej godziny wlewamy zakwas, gotujemy żurek na małym ogniu przez 45 minut. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy ulubione dodatki: jajko na twardo, ziemniaki, białą kiełbasę.

Zobacz wideo Co ze szczepieniami dzieci? Czy chore będą miały pierwszeństwo? Odpowiada dr Grażyna Cholewińska-Szymańska