Menu na Wielkanoc opiera się przede wszystkim na jajkach, białej kiełbasie i sałatkach. W każdym domu stół wielkanocny wygląda nieco inaczej, bo poszczególne potrawy są przygotowywane według nieco innych przepisów. Poniżej przepisy na dania wielkanocne w tradycyjnym wydaniu.
Składniki: jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone, groszek konserwowy, ugotowana marchewka, jabłka, cebula, majonez, sol i pieprz do smaku
Przygotowanie: Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę (proporcje poszczególnych składników - wedle uznania). Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez (może być light) i znów wymieszaj. Przełóż do salaterki, udekoruj natką pietruszki, połówkami pomidorków koktajlowych.
Składniki: 350-370 g mąki pszennej, 200-220 g masła, 150 g cukru pudru, dwa żółtka (jeśli są małe, to trzy), szczypta soli, puszka kajmaku, bakalie, ewentualnie lukier do dekoracji
Przygotowanie: Zmieszaj mąkę z cukrem i dodaj żółtka. Następnie wlej roztopione masło, dodaj sól i wyrób ciasto. Gotowe ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C. Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj, wytnij ciasteczka, upiecz na złocisty kolor i ostudź. Udekoruj kajmakiem, lukrem i bakaliami. Odstaw do zastygnięcia.
Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek, 20 g mrożonego szpinaku, łyżka masła, łyżka majonezu, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
Przygotowanie: 6 ugotowanych i ostudzonych jajek na twardo obierz i ostrożnie przekrój wzdłuż. Wyjmij z nich żółtka, wrzuć do salaterki i dokładnie rozgnieć widelcem. Rozmrożony szpinak podsmaż na maśle i dodaj do żółtek. Wszystko dokładnie wymieszaj dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie czosnkiem granulowanym. Dodaj łyżkę majonezu i ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną masą szpinakową wypełnij białka jajek.
Przygotowanie: Tradycyjny żurek wielkanocny przygotowuje się na zakwasie, który można kupić w sklepie lub też zrobić samodzielnie w domu. Ten drugi wariant jest bardziej czasochłonny, jednak warto znaleźć kilka chwil więcej. Do glinianego naczynia lub dużego słoika wsypujemy 7 łyżek mąki żytniej razowej i zalewamy ją ciepłą (ale nie gorącą), przegotowaną wodą (mniej więcej dwie, dwie i pół szklanki). Następnie dodajemy pokrojony na kawałki ząbek czosnku, odrobinę soli i koniecznie kawałek skórki z chleba razowego. Naczynie następnie przykrywamy czystą ściereczką i na cztery dni odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie zakwas mieszamy. Po tym czasie Gotujemy wywar z warzyw z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego, jałowca oraz czarnego pieprzu w ziarenkach. Po upływie mniej więcej półtorej godziny wlewamy zakwas, gotujemy żurek na małym ogniu przez 45 minut. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy ulubione dodatki: jajko na twardo, ziemniaki, białą kiełbasę.