piwo

Więcej o:

piwo

  • Testowane Matuszewskim: piwa i przekąski

    Receptura sprzed 900 lat Jest coś absolutnie magicznego w tym, że belgijski mnich, jak gdyby nigdy nic mówi, że "w 1128 roku rozpoczęliśmy własną produkcję piwa z przeznaczeniem dla siebie, gości opactwa oraz na specjalne okazje". Co w tym magicznego? Że opowiada o tym, co się zdarzyło przed 900

  • Piwo po amerykańsku - test maszyny do warzenia piwa

    Piwo też jest trochę "Born in the USA" - bo lekkie i z małą ilością goryczki. I mimo że konkursów by to piwo nie wygrało, to można po amerykańsku powiedzieć, że jest "fine". Jak we właściwych proporcjach zrobić w domu bimber, to każdy co najmniej 30-latek wie doskonale. Młodszym mogę przypomnieć

  • Wszystkie nasze piwa popularne

    Jakże mogłem sobie odmówić takiej okazji do nadrobienia wielomiesięcznych zaległości! I co? Dotychczas sądziłem, że piwa popularne, takie jak żywiec, Tyskie czy Warka, nie są w stanie mnie niczym zaskoczyć. Myliłem się, i to grubo. Pomysł był prosty. Grono "zwykłych" konsumentów piwa w trakcie tzw

  • Pinta nawarzyła piwa!

    To historyczne warzenie zostało zorganizowane w restauracyjnym browarze Grodzka 15 w Lublinie pod koniec maja 2010 roku przez Grzegorza Zwierzynę i Ziemowita Fałata, późniejszych współzałożycieli Browaru PINTA. Chcieli żeby piwo wędzone było normalnie sprzedawane, mimo że na ówczesnym rynku

  • Jak rozpoznać nieświeże i zepsute piwo?

    Dlaczego piwo się psuje? Piwo, jak każdy produkt spożywczy, ma pewien termin przydatności do spożycia. Nigdy nie jest tak, że piwo świeże będzie smakować tak samo, jak piwo pod koniec daty ważności. Walory smakowe piwa zmieniają się w czasie i od wielu czynników zależy, czy będzie to zmiana na plus

  • Wielkie piwa z małej Belgii

    Myślę, że piwosze nie idą do raju, tylko prosto do Belgii. Gdzie by im było lepiej? Kraj mały, piwa dużo - czternaście milionów hektolitrów co roku, nic człowieka nie rozprasza, nawet kobiety, bo, niestety, wyjątkowo nieatrakcyjne. Można degustować w spokoju. Klasycznego pilsa. Dwójniaka albo

  • Wielkie piwa z małej Belgii

    Myślę, że piwosze nie idą do raju, tylko prosto do Belgii. Gdzie by im było lepiej? Kraj mały, piwa dużo - czternaście milionów hektolitrów co roku, nic człowieka nie rozprasza, nawet kobiety, bo, niestety, wyjątkowo nieatrakcyjne. Można degustować w spokoju. Klasycznego pilsa. Dwójniaka albo

  • Jaki jest najważniejszy składnik piwa?

    O jakich składnikach mówimy? Zgodnie z Reinheitsgebot, prawem uchwalonym w 1516 roku w Bawarii, piwo mogło powstawać jedynie z trzech składników: jęczmienia, chmielu i wody. Nie uwzględniono wówczas drożdży, jednakże nie dlatego, że bagatelizowano ich znaczenie, a dlatego, że zwyczajnie

  • Męski test niemęskich piw

    - No, panie, niezła imprezka się szykuje - zagadnął mnie ochroniarz w sklepie, gdy ładowałem 50 butelek piwa do kartonu. Spojrzałem na niego i pokazałem mu naklejki: piwo truskawkowe, piwo o smaku kawy, piwo cytrynowe... Skrzywił się. - Dla żony? - zapytał. - Nie, robimy test piw kolorowych

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.