Wybrane warzywa czyścimy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy przyprawy: cebulę, czosnek, zioła suszone lub świeże, imbir, kminek albo curry. Potrzebny będzie wywar warzywny lub mięsny. Najchętniej korzystam z ugotowanego wcześniej domowego rosołu, który przechowuję w zamrażarce. Ale jeśli go brakuje, to ekspresowy wywar ziołowy można przygotować wrzucając do wody listek laurowy, czosnek, sól, pieprz i tymianek i chwilę gotując. Na oliwie lub maśle podsmażamy warzywa. Wybieramy przyprawy. Dodatek podsmażonej cebuli lub porów wniesie słodycz, zeszklony czosnek straci ostrość i pogłębi smak, suszone przyprawy nabiorą mocy wrzucone na początku gotowania, a świeże zioła najlepsze będą dodane na końcu. Do garnka z przyprawionymi warzywami wlewamy rosół i gotujemy, aż składniki będą miękkie. Wówczas dokładnie miksujemy w malakserze, uzupełniamy przyprawy i zupa gotowa.
2 pęczki marchwi (10 szt.)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki masła
1 l rosołu
2 szklanki mleka
sól, pieprz, cukier
Marchew i cebulę pokroić w plasterki, czosnek posiekać. Podsmażyć na maśle, dodać sól, cukier i pieprz, mieszać, nie rumienić. Zalać rosołem i mlekiem i gotować, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Ciepłą zupę zmiksować. Uzupełnić przyprawy. Zupa powinna być słodka i delikatna. Można dodać jej charakteru doprawiając curry lub tyminakiem albo podając z grzankami, doprawionymi bazyliowym pesto.
1/2 kg brokułów
1 cebula
2 łyżki oliwy
3 łyżki posiekanej naci zielonej pietruszki
1 l rosołu
kilka łyżek śmietany kremówki 2 łyzki startego parmezanu
sól, pieprz
Brokuły podzielić na różyczki, cebulę posiekać i zeszklić cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodać brokuły i rosół. Kiedy brokuły będą miękkie, dodać nać pietruszki. Całość zmiksować. Przed podaniem zupę podgrzać, dodać do smaku parmezan i kremówkę. Udekorować różyczkami brokułów.
2 cukinie pokrojone w plasterki
1 cebula pokrojona w kostkę
2 zielone papryki
1 czerwona papryka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 l rosołu
4 łyżki oliwy
sól, pieprz, tymianek suszony
Papryki umyć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piec, aż skórka ze wszystkich stron sczernieje, kilka razy obrócić. Gorące papryki zamknąć w torbie papierowej. Kiedy ostygną, obrać ze skórki i usunąć nasiona, zachować wyciekający sok i miąższ. Na oliwie podsmażyć cukinię i cebulę, dodać sól, pieprz i tymianek. Lekko zrumienione warzywa połączyć z zieloną papryką i rosołem. Gotować do miękkości, zmiksować i doprawić. Paprykę czerwoną zmiksować osobno z łyżką oliwy. Uzyskane puree posłuży do dekoracji zupy na talerzu - obok czerwonego kleksa świetnie będzie wyglądać biały, że śmietany.
3 szklanki zielonego groszku
2 łyżki masła
1 cebula pokrojona w kostkę
3 szklanki rosołu
sól, cukier
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i groszek, zamieszać. Wlać rosół i gotować krótko, tylko tyle, żeby groszek zmiękł, a nie stracił koloru. Zmiksować, dodać cukier, ewentualnie sól, a dla zagęszczenia miękkiego banana. Można przetrzeć przez sito, żeby w zupie nie pływały niezmiksowane skórki. Udekorować na talerzu zielonymi listkami mięty.
* grzanki z bułki pokrojonej w kostkę lub kromek bagietki przygotowujemy zwilżając je delikatnie oliwą lub rozpuszczonym masłem i piekąc w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia. Oliwę można doprawić utratym czosnkiem, solą, pieprzem, suszonym oregano.
* rumiane i chrupiące plasterki boczku uzyskamy, jeśli w czasie smażenia będziemy odlewać z patelni wytapiający się tłuszcz. Wysmażone plasterki szynki suszonej lub wędzonej ogonówki też dają dużo smaku (dodaje się je, tak jak grzanki, dopiero na talerzu, żeby pływały po wierzchu).
* kilka sztuk warzyw warto pozostawić niezmiksowanych i ugotowane ułożyć na powierzchni zupy. Dobre będą rozcięte wzdłuż małe marchewki, różyczki brokułów lub kalafiorów, kuleczki groszku zielonego, strączki groszku cukrowego.
* spirala namalowana na powierzchni zupy sosem pesto w wersji zielonej (z bazylii) lub czerwonej (z suszonych pomidorów) podniesie urodę dania.
* ocet balsamico lub wino porto, gotowane powoli w garnku stalowym, zamieniają się w gęsty koncentrat (pod koniec gotowania można dodać cukru). Syrop jest ciemny, prawie czarny i rysunek nim na powierzchni zupy będzie wyraźny.
* By zupa była gęściejsza do gotowania można dodać ziemniaki lub ryż. Oba te składniki, ugotowane do miękkości, dobrze się miksują, a ich smak koresponduje z wszelkimi warzywami. Do zagęszczenia zupy, kiedy jest gotowa, można użyć miękkiego, surowego banana, ale trzeba pamiętać o jego słodyczy. Równie dobrze zagęszcza miąższ chleba lub bułki, który można wrzucić do malaksera w ostatniej chwili.
* By zupa była aksamitnie gładka po zmiksowaniu można ją przetrzeć przez gęste sito.