(Po 12. miesicu)
2 szklanki mąki
15 dag miodu
2 łyżki masła
pół szklanki cukru
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka przypraw: cynamon, utłuczone goździki, starta gałka muszkatołowa, sproszkowany imbir
Mąkę z sodą wsyp do miski, wymieszaj, dolej ciepły rozpuszczony miód. Dodaj masło, cukier, przyprawy i jedno jajko. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. pół centymetra. Wykrawaj pierniczki, smaruj rozbełtanym jajkiem i układaj na blasze. Piecz 15-20 minut. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
(Po 9. miesiącu)
pęczek włoszczyzny
litr wody mineralnej (niskozmineralizowanej)
2 buraki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka żurawin
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
pieprz
Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój, zalej wodą. Gotuj, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyn możesz użyć do sałatki). Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, rozdrobnij malakserem. Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, zagotuj. Dodaj nieco pieprzu oraz rozgniecione żurawiny. Na końcu wlej olej lub oliwę. Odcedź. Podawaj jako czystą, klarowną zupę do popicia posiłku lub ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.
(Po 6. miesiącu)
kwaskowe jabłko
słodka gruszka
5 suszonych śliwek (bez pestek i bez konserwantów)
Śliwki opłucz, posiekaj. Jabłko i gruszkę obierz, pokrój. Składniki gotuj w półtorej szklanki wody, aż będą miękkie. Ostudź, przetrzyj przez sito. Jeśli nie jest to konieczne, nie dosładzaj.
(Po 10. miesiącu)
50 dag piersi kurczaka lub indyka
włoszczyzna
spora cebula
10 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
2 sucharki
pół szklanki bułki tartej
2 jajka
oliwa i bułka tarta do blachy
Włoszczyznę wyszoruj, obierz. Obierz cebulę. Jarzyny zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu. Wyłów z bulionu dwie marchewki i odłóż. Resztę jarzyn odcedź. Do gotującego się bulionu włóż ziele angielskie i mięso. Gotuj pod przykryciem 30-40 minut. Mięso przepuść przez maszynkę. Zmiel jarzyny (poza marchewkami) i rozdrobnione sucharki. Wymieszaj mięso i jarzyny, dodaj jajka i gałkę muszkatołową. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zagęść ją bułką tartą. Dodaj marchewki pokrojone w grubą kostkę. Włóż pasztet do formy posmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą. Skrop oliwą. Piecz godzinę w 150°C.
(Po 9. miesiącu)
filet z mintaja, dorsza lub pstrąga
2 marchewki
pietruszka
ćwierć selera
kawałek białej części pora
kilka krążków cebuli
2 pomidory bez skórki (z puszki)
łyżka oleju rzepakowego
odrobina pieprzu i słodkiej papryki
Cebulę posiekaj, pomidory pokrój na cząstki. Resztę warzyw obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Filet obsmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć warzywa, podlej wodą. Duś po przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, a pomidory roztopią się na sos. Podawaj na ciepło lub na zimno.
(Po 12. miesiącu)
Ciasto:
30 dag maki pszennej
jajko
Farsz:
40 dag suszonych śliwek (bez konserwantów)
łyżka miodu
Śliwki umyj, namocz na noc. Ugotuj (3-5 minut) w wodzie, w której się moczyły, i odcedź. Śliwki wypestkuj, dodaj do nich miód i zmiksuj na gładką masę. Z mąki, jajka i szklanki wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je, wytnij szklanką kółka, nakładaj na nie farsz i dokładnie sklejaj brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (3-5 minut).