Świąteczne dania dla dzieci

Jedną, dwie świąteczne potrawy przygotuj tak, by były odpowiednie dla dziecka. Starsi po prostu odrobinę doprawią je sobie na talerzu tak jak lubią.

Pierniczki

(Po 12. miesicu)

2 szklanki mąki

15 dag miodu

2 łyżki masła

pół szklanki cukru

2 jajka

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka przypraw: cynamon, utłuczone goździki, starta gałka muszkatołowa, sproszkowany imbir

Mąkę z sodą wsyp do miski, wymieszaj, dolej ciepły rozpuszczony miód. Dodaj masło, cukier, przyprawy i jedno jajko. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. pół centymetra. Wykrawaj pierniczki, smaruj rozbełtanym jajkiem i układaj na blasze. Piecz 15-20 minut. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.

Klarowny barszczyk

(Po 9. miesiącu)

pęczek włoszczyzny

litr wody mineralnej (niskozmineralizowanej)

2 buraki

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

łyżka żurawin

łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

pieprz

Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój, zalej wodą. Gotuj, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyn możesz użyć do sałatki). Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, rozdrobnij malakserem. Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, zagotuj. Dodaj nieco pieprzu oraz rozgniecione żurawiny. Na końcu wlej olej lub oliwę. Odcedź. Podawaj jako czystą, klarowną zupę do popicia posiłku lub ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.

Wigilijny kompot

(Po 6. miesiącu)

kwaskowe jabłko

słodka gruszka

5 suszonych śliwek (bez pestek i bez konserwantów)

Śliwki opłucz, posiekaj. Jabłko i gruszkę obierz, pokrój. Składniki gotuj w półtorej szklanki wody, aż będą miękkie. Ostudź, przetrzyj przez sito. Jeśli nie jest to konieczne, nie dosładzaj.

Delikatny pasztet

(Po 10. miesiącu)

50 dag piersi kurczaka lub indyka

włoszczyzna

spora cebula

10 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

2 sucharki

pół szklanki bułki tartej

2 jajka

oliwa i bułka tarta do blachy

Włoszczyznę wyszoruj, obierz. Obierz cebulę. Jarzyny zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu. Wyłów z bulionu dwie marchewki i odłóż. Resztę jarzyn odcedź. Do gotującego się bulionu włóż ziele angielskie i mięso. Gotuj pod przykryciem 30-40 minut. Mięso przepuść przez maszynkę. Zmiel jarzyny (poza marchewkami) i rozdrobnione sucharki. Wymieszaj mięso i jarzyny, dodaj jajka i gałkę muszkatołową. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zagęść ją bułką tartą. Dodaj marchewki pokrojone w grubą kostkę. Włóż pasztet do formy posmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą. Skrop oliwą. Piecz godzinę w 150°C.

Ryba po grecku

(Po 9. miesiącu)

filet z mintaja, dorsza lub pstrąga

2 marchewki

pietruszka

ćwierć selera

kawałek białej części pora

kilka krążków cebuli

2 pomidory bez skórki (z puszki)

łyżka oleju rzepakowego

odrobina pieprzu i słodkiej papryki

Cebulę posiekaj, pomidory pokrój na cząstki. Resztę warzyw obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Filet obsmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć warzywa, podlej wodą. Duś po przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, a pomidory roztopią się na sos. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Pierogi z suszonymi śliwkami

(Po 12. miesiącu)

Ciasto:

30 dag maki pszennej

jajko

Farsz:

40 dag suszonych śliwek (bez konserwantów)

łyżka miodu

Śliwki umyj, namocz na noc. Ugotuj (3-5 minut) w wodzie, w której się moczyły, i odcedź. Śliwki wypestkuj, dodaj do nich miód i zmiksuj na gładką masę. Z mąki, jajka i szklanki wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je, wytnij szklanką kółka, nakładaj na nie farsz i dokładnie sklejaj brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (3-5 minut).

Konsultacja: dr Izabella Łazowska-Przeorek

Więcej o: