Śniadanie wielkanocne. Przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania śniadania na Wielkanoc

Śniadanie wielkanocne jest nieodzownym elementem świątecznej tradycji. Przedstawiamy pomysły na proste i smaczne śniadania, które powinny zagościć na świątecznym stole.

Wielkanoc w tym roku wypada w niedzielę 4 kwietnia, a Lany Poniedziałek dzień później, czyli 5 kwietnia. Zgodnie z tradycją w pierwszy dzień świąt rodzina spotyka się przy stole, aby zjeść razem śniadanie. Chociaż w tym roku wiele osób spędzi ten dzień w okrojonym gronie, warto zadać o to, aby minął w świątecznej atmosferze. Ci, którzy nie chcą zostawiać wszystkie na ostatnią chwilę, powinni odpowiednio wcześniej zaplanować wielkanocne menu, aby uniknąć stania w sklepowych kolejkach i spędzenia kilku godzin w kuchni. W artykule wymieniliśmy pomysły na łatwe do przygotowania wielkanocne śniadania.

Śniadanie wielkanocne - pomysły na menu na Wielkanoc

Składniki:

  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 6 jajek
  • 50 g szynki gotowanej
  • 4 łyżki majonezu
  • 50 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • 5 marynowanych pieczarek
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  • Ugotować jajka na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki.
  • Przekroić jajka na pół i przełożyć żółtka do oddzielnej miseczki.
  • Pokroić w drobną kostkę ser, szynkę i pieczarki, a następnie wymieszać ją z żółtkami.
  • Dodać do miski odsączony groszek, majonez, wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.
  • Napełnić wydrążone białką farszem i posypać szczypiorkiem.

Kruche ciasteczka wielkanocneCiasteczka na Wielkanoc. Kruche przysmaki z motywem świątecznym. Dzieci będą zachwycone

Roladki jajeczne z dodatkiem łososia

Składniki:

  • 350 g łososia w plastrach
  • ogórek
  • 12 jajek
  • pół słoika sosu chrzanowego
  • 4 łyżki mleka
  • koperek
  • pieprz i sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  • Wbić jajka do miski, dodać 4 łyżki mleka i ubić je dokładnie, na końcu doprawiając solą i pieprzem.
  • Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć na niej cienkie omlety.
  • Posmarować omlety sosem chrzanowym i posypać koperkiem.
  • Pokroić ogórka na wstążki a łososia na cienkie plasterki, ułożyć je na posmarowanym omlecie.
  • Zrolować omlety w ciasne rulony, owinąć je folią i włożyć do lodówki.
  • Pokroić roladki na kawałki i podawać schłodzone.

Sałatka wielkanocna z jajek

Składniki:

  • 6 jajek
  • sok z całej cytryny
  • szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
  • 2 jabłka
  • 2 ziemniaki
  • łyka tartego chrzanu
  • cebula
  • sól i biały pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

  • Ugotować sześć jajek i ziemniaki w łupinkach.
  • Chrzan utrzeć drobno, zalać go sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
  • Obrać jajka, jabłka i ziemniaki, a następnie wszystko pokroić w drobną kostkę.
  • Posiekać cebulę, dodać ją do warzyw i wymieszać z chrzanem.
  • Doprawić śmietanę białym pieprzem, solą i cukrem, a następnie dodać do sałatki.
  • Salaterkę zalaną śmietaną, owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce.

Pieczarki z kaszą jaglaną i chrzanem

Składniki:

  • 12 dużych pieczarek
  • pół szklanki bułki tartej
  • olej
  • natka pietruszki
  • chrzan
  • 100 g kaszy jaglanej
  • oliwa
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ugotować kaszę jaglaną.
  • Wydrążyć środki pieczarek, posiekać je drobno z cebulką i czosnkiem
  • Podsmażyć cebulę, czosnek i posiekane części pieczarek na patelni, a następnie przyprawić pieprzem i solą
  • Do cebuli i pieczarek dodać kaszę jaglaną oraz chrzan i dokładnie wymieszać
  • Napełnić pieczarki gotowym farszem, posypać bułką tartą, skropić oliwą i piec przez około 20 min w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.

Wegetariański pasztet wielkanocny

Składniki:

  • 70 g białek kapusty
  • por
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml słodkiej śmietany 30 proc.
  • 10 dag bułki tartej
  • koperek
  • 5 jajek
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  • Pokroić w kostkę cebulę i poszatkować kapustę.
  • Wybrać 3 liście pora, obgotować je we wrzątki, a resztę pora pokroić w kostkę.
  • Zeszklić cebulę na maśle, dodać kapustę, śmietanę, pora, posypać solą i pieprzem i dusić przez 15 min.
  • Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, posiekany koperek. Doprawić gałką muszkatołową.
  • Wyłożyć formę folią aluminiową oraz liśćmi pora.
  • Przełożyć masę do formy, zawinąć końce folii, a następnie wstawić do większej blachy z wodą.
  • Piec pasztet przez około pół godziny w 180 stopniach.

Bierzmowanie w kościele pw. św. Judy Tadeusza, KrakówBierzmowanie w czasie twardego lockdownu. Rodzice: "Ksiądz się uparł"

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Więcej o: