Składniki na babkę marmurkową:
Przepis na babkę marmurkową:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, wymieszaj z solą. W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka – jedno po drugim. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Na najniższych obrotach miksera dodawaj mąkę i mleko. W między czasie czekoladę doprowadź do płynnej postaci, najlepiej w kąpieli wodnej. Podziel ciasto na pół, do połowy dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką.
Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i delikatnie posyp mąką. Wykładaj łyżką na zmianę masę – raz jasną, raz czekoladową. Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na babkę serową:
Przepis na babkę serową:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodaj masło. Gdy masa będzie zmiksowana na gładko, dodaj mleko w proszku, ser, olej. Następnie miksuj na wolnych obrotach. Później przesiej mąkę i proszek do pieczenia, połącz z masą serową. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na babkę jogurtową:
Przepis na babkę jogurtową:
Składniki wyjmij wcześniej, muszą być w temperaturze pokojowej. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Dodaj do nich olej i jogurt, wymieszaj łyżką. Następnie przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do jogurtowej masy. Podobnie przesiej budyń i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko delikatnie i przelej do foremki. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.