Baba wielkanocna - przepis na babę marmurkową, serową i jogurtową. Takie dania na Wielkanoc zaskoczą rodzinę

Wielkanoc już niedługo! Jeśli chcesz zaskoczyć swoich najbliższych tradycyjnymi polskimi wypiekami, koniecznie wypróbuj nasze przepisy. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na babkę wielkanocną. Poniżej znajdziesz przepis na babkę marmurkową, babkę serową i babkę jogurtową. Są pyszne!

Babka

wielkanocna

– babka marmurkowa – przepis

Składniki na babkę marmurkową:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 4-5 jajek
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 140 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • szczypta soli
  • 250 g masła

Przepis na babkę marmurkową:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, wymieszaj z solą. W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka – jedno po drugim. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

Na najniższych obrotach miksera dodawaj mąkę i mleko. W między czasie czekoladę doprowadź do płynnej postaci, najlepiej w kąpieli wodnej. Podziel ciasto na pół, do połowy dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką.

Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i delikatnie posyp mąką. Wykładaj łyżką na zmianę masę – raz jasną, raz czekoladową. Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Babka

wielkanocna

 – babka serowa – przepis

Składniki na babkę serową:

  • 4 jajka
  • 250 g sera twarogowego zmielonego
  • pół szklanki oleju
  • półtorej szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka w proszku

Przepis na babkę serową:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodaj masło. Gdy masa będzie zmiksowana na gładko, dodaj mleko w proszku, ser, olej. Następnie miksuj na wolnych obrotach. Później przesiej mąkę i proszek do pieczenia, połącz z masą serową. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Babka wielkanocna – babka jogurtowa – przepis

Składniki na babkę jogurtową:

  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przepis na babkę jogurtową:

Składniki wyjmij wcześniej, muszą być w temperaturze pokojowej. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Dodaj do nich olej i jogurt, wymieszaj łyżką. Następnie przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do jogurtowej masy. Podobnie przesiej budyń i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko delikatnie i przelej do foremki. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.