Zawierają najwięcej wapnia ze wszystkich orzechów. Sporo mają go również orzechy laskowe i pistacjowe. 100 g migdałów dostarcza tyle wapnia co szklanka mleka.
Dobre źródło wapnia, a także cennych antyoksydantów. 200 g tego warzywa w postaci sałatki lub dodatku do zupy wzbogaca dietę o 100 mg wapnia.
Wszystkie gatunki fasoli zawierają wapń. Najwięcej jest go w suchych ziarnach. Dodając 50 g fasoli do zupy lub sałatki, dostarczasz 80 mg wapnia. Bogate w ten składnik są również fasolka szparagowa oraz inne rośliny strączkowe, np. bób, soja.
Jarmuż jest wyjątkowo bogaty w wapń; nieco uboższe są inne odmiany kapusty. Wszystkie są bardzo wartościowym składnikiem diety. 150 g jarmużu to, jeśli chodzi o zawartość wapnia, odpowiednik szklanki mleka.
To ryby bardzo bogate w wapń. Są także bogatym źródłem witaminy D, która wspomaga jego wchłanianie. Najwięcej wapnia mają sardynki w oleju jedzone razem z ośćmi. Bogate w wapń są też śledź i płastuga.
Ta coraz popularniejsza na naszych stołach roślina również obfituje w wapń. 100 g boćwiny dostarcza 90 mg tego pierwiastka. Dla tych, którzy jej jeszcze nie znają - przyrządza się ją tak samo jak szpinak.
Najwięcej wapnia znajdziemy w suszonych figach, morelach, śliwkach.
170 g suszonych moreli dostarcza tyle wapnia co jedna szklanka mleka.
Wystarczy posmarować kanapkę jedną łyżeczką tej pasty z ziaren sezamu, aby spożyć 75 mg wapnia.
Zazwyczaj w 100 g tofu jest 200 mg wapnia. Zawsze jednak warto sprawdzić jego zawartość na etykiecie.
Algi morskie zawierają wiele składników mineralnych, co doceniają zwłaszcza Japończycy. W Polsce nie jadamy raczej sałatek z surowych alg, ale można kupić preparaty z suszonych wodorostów, np. Spirulinę. Zawartość wapnia w tabletce warto sprawdzić w ulotce.
Napój sojowy w procesie produkcji jest zazwyczaj jeszcze w wapń wzbogacany. Jedna szklanka napoju sojowego powinna zawierać tyle samo wapnia co szklanka mleka krowiego. Warto jednak zawartość składników odżywczych sprawdzić na opakowaniu.
Aktualna norma spożycia wapnia dla kobiet w wieku od 19. do 50. roku życia wynosi 1000 mg na dzień. Normy dla kobiet w ciąży oraz karmiących nie są wyższe - wynoszą również 1000 mg. Jednak zwłaszcza w okresie ciąży warto zadbać, by nie powstały niedobory wapnia. Jeśli spożycie tego składnika jest zbyt małe, może u mamy dojść do zmian gęstości kości.
Zapotrzebowanie na wapń u dzieci w wieku 1-3 wynosi 500 mg dziennie, u starszych do 700 mg.
Wapń jest przyswajalny w obecności rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy D.
Komponując jadłospis, pamiętajmy, by w posiłku nie zabrakło jej źródeł - tłustych ryb morskich, jaj. Odpowiednią dawkę witaminy D należy także (szczególnie w sezonie zimowym) przyjmować w postaci suplementów. Powinny o to zadbać szczególnie osoby na diecie bezmlecznej (mleko i sery to źródło nie tylko wapnia, ale także witaminy D).