Jadłospis na listopad

To prawda, że dziecko powinno jeść jak najwięcej surowych owoców i warzyw. Ale niekoniecznie musi je chrupać. Jeśli twój maluch niezbyt lubi gryźć, ten jadłospis jest właśnie dla niego.

Danie dnia: krupnik ryżowy

Dwulatki prezentują już zazwyczaj olśniewający garnitur mleczaków, ale gryzienie nie wszystkim sprawia radość. To nie znaczy, że powinniśmy podawać im papki - dentyści zalecają, by dziecko jak najwcześniej zaczęło używać zębów. Pierwsze jedzenie do rączki (najlepiej - miękkie owoce i gotowane warzywa) warto podawać maluchowi już w ósmym, dziewiątym miesiącu życia.

Jeżeli dentysta potwierdził, że zęby twojego dwulatka są zdrowe i zgryz prawidłowy, ale on najchętniej jadłby środek bułeczki i niemowlęce potrawy ze słoiczka, zacznij pomału zachęcać go do bardziej "dorosłej" diety. Wybieraj miękkie owoce i krój je w niezbyt drobne kawałki albo podawaj w całości. Przygotowując surówki z twardych jarzyn (np. marchewki czy selera), trzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach, ale owoce i miękkie warzywa (jabłka, kwaszone ogórki) ścieraj na tarce o grubszych otworach. Powoli wprowadzaj drobno siekaną cebulkę czy paprykę - najpierw jako dodatek do rozmaitych past. Mięso zastępuj rybami - o wiele łatwiej je gryźć - albo podawaj w postaci pulpetów czy farszu, np. do jarzyn czy naleśników. Łatwo się uczyć żucia, jedząc kanapki, dlatego nie rezygnuj z podawania maluchowi chleba. Małe kawałeczki aż się proszą, by powędrować do buzi.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

Zacierki na mleku

pół pieczonego jabłka

II śniadanie

minimarcheweczki gotowane na pół twardo z dipem z twarożku homogenizowanego z drobno posiekaną papryką i przecierem pomidorowym

woda z miodem i cytryną 

Obiad

krupnik ryżowy

pulpety rybne w białym sosie

ziemniaki

sałata lodowa pokrojona w drobne paseczki z siekaną czerwoną cebulą, polana winegretem

kompot z suszonych śliwek 

Podwieczorek

jogurt naturalny z połówką pokrojonego w plasterki banana 

Kolacja

sałatka Waldorf (drobno utarty seler korzeniowy, z jabłkami, mielonymi orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym)

kromka razowego chleba z masłem

nektar brzoskwiniowy

Danie dnia: zabielana zupa z kurczaka z kluskami kładzionymi

WTOREK

Śniadanie

pół bułki z białym serem i dżemem morelowym

kakao 

II śniadanie

duża gruszka 

Obiad

zabielana zupa z kurczaka z kluskami kładzionymi doprawiona łagodną papryką w proszku

surówka z drobno utartej marchewki z jabłkiem i sokiem cytrynowym

woda mineralna 

Podwieczorek

kisiel żurawinowy z kleksem jogurtu

herbatka z dzikiej róży 

Kolacja

połówka awokado z winegretem

pół kromki chleba staropolskiego z masłem utartym z zieloną pietruszką

sok z owoców tropikalnych

Danie dnia: pieczona czerwona papryka z farszem mięsnym

ŚRODA

Śniadanie

surówka piękności: rozmoczone w wodzie płatki owsiane z rodzynkami i mielonymi orzechami laskowymi polane naturalnym jogurtem

sok marchewkowo-jabłkowo-malinowy 

II śniadanie

pół czerwonego grejpfruta (miąższ obrany z osłonek) 

Obiad

pół pieczonej czerwonej papryki z farszem mięsnym

kasza jaglana

sałatka z pomidorów i utartych kwaszonych ogórków

kompot z truskawek 

Podwieczorek

kawałek drożdżowego ciasta z kruszonką

kawa zbożowa z mlekiem 

Kolacja

gruby plaster domowego pasztetu z gotowanej soi i warzyw korzeniowych

kawałek grahamki z masłem

herbatka owocowa

Danie dnia: makaron ryżowy z duszonymi jarzynami

CZWARTEK

Śniadanie

kromka chleba staropolskiego z pastą z gotowanej marchewki i masła orzechowego (zmiksować razem, dodać szczyptę imbiru)

kilka winogron bezpestkowych

kawa zbożowa z mlekiem 

II śniadanie

gruby plaster melona miodowego 

Obiad

makaron ryżowy z duszonymi jarzynami

surówka z drobno poszatkowanej (utartej w malakserze) białej kapusty z jabłkiem i jogurtem

kompot z czarnej porzeczki 

Podwieczorek

rozmrożone wiśnie bez pestek zalane budyniem wiśniowym

woda mineralna 

Kolacja

leczo z cukinii, pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem czosnku

sok z owoców leśnych

Danie dnia: kapuśniak z kiszonej kapusty

PIĄTEK

Śniadanie

jajko w szklance (rozgniecione jajko na miękko z dodatkiem masła)

kromka razowego chleba z masłem

sok jabłkowo-jagodowy 

II śniadanie

rozmrożone truskawki z łyżką twarożku waniliowego

kakao

Obiad

kapuśniak z kiszonej kapusty (smak można złagodzić, dodając nieco śmietany jogurtowej)

leniwe pierożki z masłem i tartą bułką

kompot z owoców mieszanych 

Podwieczorek

jogurt migdałowo-kokosowy 

Kolacja

galaretka z kurczaka

kromka bułki z masłem

sok marchewkowo-jabłkowo-morelowy

Danie dnia: naleśnik z farszem pieczarkowym posypany tartym żółtym serem

SOBOTA

Śniadanie

płatki ryżowe na mleku

mandarynka 

II śniadanie

surówka z cykorii z pomarańczą w sosie jogurtowym z czosnkiem posypana drobno pogniecionymi fistaszkami uprażonymi na patelni

sok jabłkowo-gruszkowy 

Obiad

naleśnik z farszem pieczarkowym posypany tartym żółtym serem

sałatka z buraków z winegretem posypana prażonym ziarnem sezamowym

sok winogronowy 

Podwieczorek

kawałek sernika na zimno z galaretką

kiwi pokrojone w plasterki

woda mineralna

Kolacja

kromka chleba żytniego z pastą ze słonecznika (nasiona ugotować w niewielkiej ilości wody, doprawić czosnkiem i przecierem pomidorowym)

kilka różyczek gotowanego brokuła

Danie dnia: krótko obsmażane kawałeczki kostki rybnej w sosie słodko-kwaśnym

NIEDZIELA

Śniadanie

serek wiejski ze szczypiorkiem

pół kromki żytnio-pszennego chleba z masłem

herbatka miętowa

II śniadanie

sałatka owocowa z pomarańczy, rodzynek i drobno pokrojonych suszonych moreli

woda mineralna 

Obiad

zupa porowa z lanym ciastem

krótko obsmażane kawałeczki kostki rybnej w sosie słodko-kwaśnym

ryż

surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i jogurtem

kompot z czereśni 

Podwieczorek

koreczki z żółtego sera, oliwek i pomidorków koktajlowych

świeżo wyciskany sok pomarańczowy 

Kolacja

grzanka Babuni: kromka bułki zamoczona w jajku rozkłóconym z mlekiem, smażona na maśle, posypana cukrem i cynamonem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.