To prawda, że dziecko powinno jeść jak najwięcej surowych owoców i warzyw. Ale niekoniecznie musi je chrupać. Jeśli twój maluch niezbyt lubi gryźć, ten jadłospis jest właśnie dla niego.
Danie dnia: krupnik ryżowy
Dwulatki prezentują już zazwyczaj olśniewający garnitur mleczaków, ale gryzienie nie wszystkim sprawia radość. To nie znaczy, że powinniśmy podawać im papki - dentyści zalecają, by dziecko jak najwcześniej zaczęło używać zębów. Pierwsze jedzenie do rączki (najlepiej - miękkie owoce i gotowane warzywa) warto podawać maluchowi już w ósmym, dziewiątym miesiącu życia.
Jeżeli dentysta potwierdził, że zęby twojego dwulatka są zdrowe i zgryz prawidłowy, ale on najchętniej jadłby środek bułeczki i niemowlęce potrawy ze słoiczka, zacznij pomału zachęcać go do bardziej "dorosłej" diety. Wybieraj miękkie owoce i krój je w niezbyt drobne kawałki albo podawaj w całości. Przygotowując surówki z twardych jarzyn (np. marchewki czy selera), trzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach, ale owoce i miękkie warzywa (jabłka, kwaszone ogórki) ścieraj na tarce o grubszych otworach. Powoli wprowadzaj drobno siekaną cebulkę czy paprykę - najpierw jako dodatek do rozmaitych past. Mięso zastępuj rybami - o wiele łatwiej je gryźć - albo podawaj w postaci pulpetów czy farszu, np. do jarzyn czy naleśników. Łatwo się uczyć żucia, jedząc kanapki, dlatego nie rezygnuj z podawania maluchowi chleba. Małe kawałeczki aż się proszą, by powędrować do buzi.
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie
Zacierki na mleku
pół pieczonego jabłka
II śniadanie
minimarcheweczki gotowane na pół twardo z dipem z twarożku homogenizowanego z drobno posiekaną papryką i przecierem pomidorowym
woda z miodem i cytryną
Obiad
krupnik ryżowy
pulpety rybne w białym sosie
ziemniaki
sałata lodowa pokrojona w drobne paseczki z siekaną czerwoną cebulą, polana winegretem
kompot z suszonych śliwek
Podwieczorek
jogurt naturalny z połówką pokrojonego w plasterki banana
Kolacja
sałatka Waldorf (drobno utarty seler korzeniowy, z jabłkami, mielonymi orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym)
kromka razowego chleba z masłem
nektar brzoskwiniowy
REKLAMA
Danie dnia: zabielana zupa z kurczaka z kluskami kładzionymi
WTOREK
Śniadanie
pół bułki z białym serem i dżemem morelowym
kakao
II śniadanie
duża gruszka
Obiad
zabielana zupa z kurczaka z kluskami kładzionymi doprawiona łagodną papryką w proszku
surówka z drobno utartej marchewki z jabłkiem i sokiem cytrynowym
woda mineralna
Podwieczorek
kisiel żurawinowy z kleksem jogurtu
herbatka z dzikiej róży
Kolacja
połówka awokado z winegretem
pół kromki chleba staropolskiego z masłem utartym z zieloną pietruszką
sok z owoców tropikalnych
Danie dnia: pieczona czerwona papryka z farszem mięsnym
ŚRODA
Śniadanie
surówka piękności: rozmoczone w wodzie płatki owsiane z rodzynkami i mielonymi orzechami laskowymi polane naturalnym jogurtem
sok marchewkowo-jabłkowo-malinowy
II śniadanie
pół czerwonego grejpfruta (miąższ obrany z osłonek)
Obiad
pół pieczonej czerwonej papryki z farszem mięsnym
kasza jaglana
sałatka z pomidorów i utartych kwaszonych ogórków
kompot z truskawek
Podwieczorek
kawałek drożdżowego ciasta z kruszonką
kawa zbożowa z mlekiem
Kolacja
gruby plaster domowego pasztetu z gotowanej soi i warzyw korzeniowych
kawałek grahamki z masłem
herbatka owocowa
Danie dnia: makaron ryżowy z duszonymi jarzynami
CZWARTEK
Śniadanie
kromka chleba staropolskiego z pastą z gotowanej marchewki i masła orzechowego (zmiksować razem, dodać szczyptę imbiru)
kilka winogron bezpestkowych
kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie
gruby plaster melona miodowego
Obiad
makaron ryżowy z duszonymi jarzynami
surówka z drobno poszatkowanej (utartej w malakserze) białej kapusty z jabłkiem i jogurtem
kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek
rozmrożone wiśnie bez pestek zalane budyniem wiśniowym
woda mineralna
Kolacja
leczo z cukinii, pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem czosnku
sok z owoców leśnych
Danie dnia: kapuśniak z kiszonej kapusty
PIĄTEK
Śniadanie
jajko w szklance (rozgniecione jajko na miękko z dodatkiem masła)
kromka razowego chleba z masłem
sok jabłkowo-jagodowy
II śniadanie
rozmrożone truskawki z łyżką twarożku waniliowego
kakao
Obiad
kapuśniak z kiszonej kapusty (smak można złagodzić, dodając nieco śmietany jogurtowej)
leniwe pierożki z masłem i tartą bułką
kompot z owoców mieszanych
Podwieczorek
jogurt migdałowo-kokosowy
Kolacja
galaretka z kurczaka
kromka bułki z masłem
sok marchewkowo-jabłkowo-morelowy
Danie dnia: naleśnik z farszem pieczarkowym posypany tartym żółtym serem
SOBOTA
Śniadanie
płatki ryżowe na mleku
mandarynka
II śniadanie
surówka z cykorii z pomarańczą w sosie jogurtowym z czosnkiem posypana drobno pogniecionymi fistaszkami uprażonymi na patelni
sok jabłkowo-gruszkowy
Obiad
naleśnik z farszem pieczarkowym posypany tartym żółtym serem
sałatka z buraków z winegretem posypana prażonym ziarnem sezamowym
sok winogronowy
Podwieczorek
kawałek sernika na zimno z galaretką
kiwi pokrojone w plasterki
woda mineralna
Kolacja
kromka chleba żytniego z pastą ze słonecznika (nasiona ugotować w niewielkiej ilości wody, doprawić czosnkiem i przecierem pomidorowym)
kilka różyczek gotowanego brokuła
Danie dnia: krótko obsmażane kawałeczki kostki rybnej w sosie słodko-kwaśnym
NIEDZIELA
Śniadanie
serek wiejski ze szczypiorkiem
pół kromki żytnio-pszennego chleba z masłem
herbatka miętowa
II śniadanie
sałatka owocowa z pomarańczy, rodzynek i drobno pokrojonych suszonych moreli
woda mineralna
Obiad
zupa porowa z lanym ciastem
krótko obsmażane kawałeczki kostki rybnej w sosie słodko-kwaśnym
ryż
surówka z kapusty pekińskiej z ananasem i jogurtem
kompot z czereśni
Podwieczorek
koreczki z żółtego sera, oliwek i pomidorków koktajlowych
świeżo wyciskany sok pomarańczowy
Kolacja
grzanka Babuni: kromka bułki zamoczona w jajku rozkłóconym z mlekiem, smażona na maśle, posypana cukrem i cynamonem