Przepisy dla dzieci

LICZBA ZNALEZIONYCH PRZEPISÓW:182

Amerykańska szarlotka

Dla dziecka od: 1 roku

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na cienkie plasterki lub zetrzyj na grubej tarce. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, rozwałkuj. Ułóż jeden z płatów na dnie formy. Wymieszaj jabłka z cukrem i... »

Baba wielkanocna z szafranem

Dla dziecka od: 1 roku

Szafran zalej łyżeczką wrzątku, odstaw. Wymieszaj w misce rozdrobnione drożdże z mlekiem, połową szklanki mąki i łyżką cukru. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. Masło roztop w rondelku i odstaw do... »

Babeczki nadziewane karmelem i orzechami

Dla dziecka od: 1 roku

Puszkę z mlekiem (nieotwartą!) włóż do garnka z taką ilością wody, by puszka była nią całkiem przykryta. Gotuj przez mniej więcej 3 godziny. Ostudź. Uwaga, nie wolno otwierać gorącej puszki, bo rozgrzana masa pod ciśnieniem może się rozprysnąć po całej kuchni i dotkliwie poparzyć domowników!... »

Babeczki z musem owocowym

Dla dziecka od: 1 roku

Z podanych składników zagnieć ciasto. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj foremki i wyłóż je cienko rozwałkowanym ciastem. Babeczki piecz, aż się zrumienią. Odwróć foremki do góry dnem i lekko obstukaj, żeby babeczki wypadły. Ubij na sztywno pianę z białka. Nie przerywając ubijania, dodawaj... »

Babka drożdżowa Cioci Anuli

Dla dziecka od: 1 roku

Pokruszone drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru, wlej letnie mleko, domieszaj szklankę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 min (objętość powinna się mniej więcej podwoić). Utrzyj żółtka z cukrem do białości (możesz użyć miksera). Rozpuść masło.... »

Babka drożdżowa III

Dla dziecka od: 1 roku

Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku. Wsyp do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, pozostaw w cieple do wyrośnięcia. W misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą ubij żółtka z cukrem. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swą objętość, połącz go z mąką i przełóż do miski z koglem-moglem. Dodaj skórkę... »

Batoniki orkiszowe

Dla dziecka od: 1 roku

W garnku rozpuścić masło z cukrem. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach (potrzeba ok. 200 g). Żurawiny powinny być wilgotne. Można użyć rodzynek lub pokrojonych w kostkę suszonych moreli. Wymieszać owoce z płatkami i szczyptą soli. Dodać do masła, dobrze wymieszać i chwilę gotować razem.... »

Batony orzechowo-kokosowe

Dla dziecka od: 1 roku

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą lub wyłóż specjalnym pergaminem. Wymieszaj składniki ciasta. Otrzymaną kruszonkę rozprowadź równomiernie na dnie formy. Piecz ok. 10 min, aż ciasto lekko się zazłoci. Kiedy ciasto będzie się podpiekać, przygotuj górną... »

Bezglutenowe ciasteczka

Dla dziecka od: 1 roku

Fasolę zalej wodą i odstaw na kilka godzin (lub na całą noc). Zmień wodę i gotuj fasolę tak długo, aż całkiem zmięknie i zacznie odchodzić z niej łuska. Odstaw z ognia, odcedź, ostudź, wyłuskaj ze skórki. Zmiel fasolę w maszynce lub malakserze. Dodaj orzechy, esencję waniliową, kilka łyżek... »

Bezglutenowy migdałowy spód do mazurka

Dla dziecka od: 1 roku

Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Niewielką formę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę cukru utrzyj z masłem, dodaj żółtka, migdały i wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodaj, wciąż ubijając, resztę cukru. Pianę połącz delikatnie z masą. Wylej ciasto do... »

Bezy (bez mleka)

Dla dziecka od: 1 roku

Nastaw piecyk na jak najniższą możliwą temperaturę (100-120°C), ewentualnie zostaw uchylone drzwiczki. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj puder i cukier wanilinowy, dalej ubijaj, na końcu dodaj sok z cytryny i ubijaj masę jeszcze przez chwilę. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabierz... »

Bezy z bitą śmietaną i jagodami

Dla dziecka od: 1 roku

Nagrzej piekarnik do 50 C. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypuj cukier, na koniec dodaj kilka kropli esencji waniliowej lub cynamon. Na natłuszczoną blachę nałóż łyżka cztery większe i cztery mniejsze porcje piany, uważając, by się ze sobą nie strykały (urosną w... »

Biszkopciki domowe

Dla dziecka od: 1 roku

Żółtka oddziel od białek. Ubij pianę z białej, pod koniec ubijania dodaj pomału cały cukier. Pianę ostrożnie połącz z żółtkami. Porcjami dodaj mąkę i bardzo delikatnie wymieszaj całość.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozlewaj małe kółeczka z biszkoptowej masy.
Piecz w... »

Biszkopt

Dla dziecka od: 1 roku

Rozdziel białka od żółtek. Makę przesiej przez sito. Tortownicę o średnicy 24 cm. ,wyłóż natłuszczonym pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 180 stC. Mikserem ubij żółtka z cukrem na gładki, biały kogel mogel. Najlepszy jest tzw cukier do wypieków, kryształ, ale bardzo drobny, bo ubija się... »

Biszkopt (bez glutenu)

Dla dziecka od: 1 roku

Zważ jajka. Weź taką samą ilość mąki i cukru, ile ważyły (np. jeżeli jajka ważą 20 dag, weź 20 dag mąki i 20 dag cukru). Białka oddziel od żółtek. Ubij je mikserem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, wsypuj powoli cukier i cukier waniliowy, dodawaj żółtka po jednym. Delikatnie wymieszaj... »

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • felietonistka
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl