Probiotyki mogą mieć formę kapsułek, saszetek z łatwą do rozpuszczenia zawartością, kropli, a nawet żelków. Wśród bakterii probiotycznych szczególnie cenne są pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus) i bifidobakterie (Bifidobacterium). Choć ostatnio pojawiają się opinie, że niektóre korzystne działania probiotyków są wspólne dla wielu ich gatunków, na razie przeważa pogląd, że efekty stosowania probiotyków nie są jednakowe i zależą od dawki i rodzaju szczepu probiotycznego. Korzystnego działania konkretnego szczepu lub mieszaniny szczepów w określonej ilości nie można więc przenosić na inne gatunki. Skuteczność probiotyków udowodniono w wielu problemach układu pokarmowego, na przykład w zapobieganiu i leczeniu biegunki związanej z antybiotykoterapią lub wywołanej zakażeniem bakterią Clostridium difficile. Pomocne są także w zapobieganiu biegunce szpitalnej oraz w leczeniu ostrej biegunki infekcyjnej i biegunki podróżnych.
Niektóre badania dowodzą, że probiotyki mogą modyfikować rozwój i nasilenie objawów alergii i pomagać w zapobieganiu atopii. Na razie nie zaleca się jednak ich rutynowego stosowania w zapobieganiu alergii.
Gdy dziecko przychodzi na świat, jego układ pokarmowy zostaje zasiedlony przez różne rodzaje bakterii. Pierwsze pożyteczne bakterie dostają się do układu pokarmowego dziecka podczas naturalnego porodu. Potem ich źródłem staje się pokarm kobiecy i skóra mamy.Rozwojowi pożytecznych bakterii bardzo sprzyja karmienie piersią. Pokarm kobiecy zawiera probiotyki i jest bogaty w prebiotyki - składnik wspomagający wzrost korzystnych bakterii. Dzięki temu jelita niemowlęcia karmionego naturalnie szybko zasiedlają bakterie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to głównie pałeczki kwasu mlekowego i bifidobakterie. Dzięki nim flora bakteryjna jelit pozostaje w naturalnej równowadze, chroniąc dziecko przed niektórymi problemami zdrowotnymi. Uważa się, że pożyteczne bakterie na wczesnym etapie życia dziecka pełnią ważną funkcję w kształtowaniu odporności. Związek sposobu żywienia (w tym suplementacji pokarmów w prebiotyki) z odpornością jest jednak nadal przedmiotem dyskusji i badań.
Na rynku dostępne jest też wzbogacone w prebiotyki i/lub probiotyki mleko modyfikowane, a dla starszych niemowląt - kaszki. Wyniki badań naukowych wskazują jednak na brak jednoznacznych korzyści płynących z suplementacji zarówno probiotykami, jak i prebiotykami mieszanek mlecznych dla zdrowych niemowląt. Stąd nie zaleca się rutynowo wzbogacania nimi produktów do karmienia zdrowych dzieci. Jednak w niektórych sytuacjach i stanach chorobowych probiotyki mogą wywierać korzystny efekt zdrowotny. Przed podjęciem decyzji o ich zastosowaniu warto poradzić się lekarza, który pomoże dobrać preparat zawierający określony szczep probiotyczny w odpowiedniej dawce.
Od 7. miesiąca życia dziecko może jeść jogurty naturalne, a także spróbować kefiru, maślanki, mleka acidofilnego. Są one bogate w żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, które działają dobroczynnie na układ pokarmowy. Zwykły jogurt czy kefir nie jest jednak produktem probiotycznym w ścisłym tego słowa znaczeniu. By można go było za taki uznać, musi zawierać określone dawki konkretnych szczepów bakterii, których działanie w przewodzie pokarmowym jest dokładnie przebadane, a skuteczność naukowo udowodniona.
Antybiotykoterapia może niszczyć naturalną florę bakteryjną jelit. Jeżeli maluch jest chory i musi zażywać antybiotyk, warto podawać mu w trakcie terapii i przez kilka dni po jej zakończeniu specjalny preparat zawierający dobroczynne bakterie.