Alergia pokarmowa może dawać wiele różnych objawów, które pojawiają się od kilku minut do kilku godzin po zjedzeniu pokarmu uczulającego dziecko. Alergia pokarmowa objawiać się może:
Nietolerancja pokarmowa z reguły wynika z niedoboru czy niepełnej aktywności enzymu. Może też być spowodowana przez zaburzenia metaboliczne. Nietolerancja pokarmowa, w odróżnieniu od alergii pokarmowej, nie jest uwarunkowana czynnikami immunologicznymi. Nietolerancja na laktozę (cukier zawarty w mleku) może pojawić się również np. po antybiotykoterapii, infekcjach przewodu pokarmowego i przeważnie mija w ciągu miesiąca. W przypadku nietolerancji laktozy jak również fruktozy (cukier zawarty w owocach) po spożyciu produktów mlecznych czy owoców obserwuje się:
Dzieci cierpiące na nietolerancję histaminy występującej w dużej ilości w cytrusach, pomidorach, czekoladzie, dojrzewających serach, wędzonych rybach czy ostrych przyprawach skarżą się między innymi na: bóle głowy, napadowe kichanie, katar, duszności, wysypka czy zaczerwienienie skóry. Wyżej wymienione objawy mogą wystąpić również w przypadku nadwrażliwości na słodziki oraz glutaminian sodu. W przypadku zdiagnozowanej nietolerancji pokarmowej zaleca się eliminację szkodliwego pokarmu. Na rynku dostępne są również produkty mleczne nie zawierające laktozy.
Jeżeli już wiemy o silnej alergii dziecka na dany pokarm, to koniecznie zawsze miejmy w domu i nośmy ze sobą niezbędne leki oraz strzykawkę z adrenaliną, którą (w przypadku wstrząsu) wstrzykujmy w przednio-boczną powierzchnię uda dziecka. Poinformujmy również przedszkole/szkołę dziecka oraz nauczycieli o alergii dziecka i o tym, jak postępować w przypadku wystąpienia u niego wstrząsu anafilaktycznego. Dziecko powinno również nosić specjalną bransoletkę z informacją o alergii. Dokładnie i za każdym razem czytajmy etykiety produktu, które ma zjeść dziecko. W restauracji poinformujmy o alergii dziecka i poprośmy o wykaz alergenów (jeżeli nie ma ich wymienionych w karcie). W przypadku jakichkolwiek wątpliwości po prostu nie podawajmy danego produktu dziecku.
Objawy alergii pokarmowej - co uczula najczęściej?
Uczulić może właściwie każdy pokarm, jednak do najczęstszych alergenów należą:
Zdarza się, że dzieci wyrastają z alergii - najczęściej do piątego roku życia. Dzieje się tak w przypadku uczulenia na mleko krowie czy jaja kurze. Z kolei alergia na orzeszki ziemne, owoce morza oraz ryby przeważnie nie przemija. Dodatkowo, im później u dziecka wystąpią objawy alergii, tym mniejsze są szanse na jej samoistne zniknięcie. W przypadku ciężkich reakcji alergicznych można zastosować doustną immunoterapię (stopniowe wprowadzanie w określonych odstępach czasu i coraz większych dawkach produktu wywołującego alergię). Takie odczulanie odbywa się w warunkach szpitalnych.