Bezy, ciastka, ciasta, drożdżówki, wafelki, maślane bułki
Właściwie 100 proc. gotowych wyrobów ma dodatek jajek.
Naleśniki
Gotowe też są robione z jajkami.
Batoniki
Rzadko, ale mogą mieć dodatek jajek w proszku, albuminy.
Kupne kotlety mielone, rybne panierowane kotlety, paluszki
Wszystkie panierowane produkty mają dodatek jajek do panierki.
Majonezy i sosy
Zawierają żółtka lub jajka, czasem jajka w proszku.
Gotowe placki ziemniaczane, pyzy, kopytka
Właściwie 100 proc. gotowych wyrobów ma dodatek jajek.
Uwaga! Lecytyna występująca w składzie niektórych produktów, np. margaryny, słodyczy, czekolady, przeważnie jest pochodzenia sojowego, ale może też być z jajek.
Dziecku uczulonemu na jajka można bez żadnego problemu przyrządzić:
kotlety mielone
pasztet
kotlety panierowane
kruche ciasto
drożdżowe ciasto
naleśniki, placki
kopytka, pyzy i pierogi
Jeżeli dziecko toleruje jajka przepiórcze, możesz nimi zastąpić kurze. Taka zamiana jest praktycznie niezauważalna. W wielu potrawach można zrezygnować z dodawania jakichkolwiek jajek.
Jedno jajko kurze można zastąpić trzema, czterema przepiórczymi. Jajka przepiórcze mają dużo więcej żółtka (w proporcji do białka) niż kurze. Należy o tym pamiętać, robiąc ciasta. W ciastach, które wymagają ,,bicia piany z białek", trzeba użyć więcej jajeczek przepiórczych, niż wynika z przelicznika. Do rozbijania jajek przepiórczych dobrze jest używać noża (pod skorupką mają bardzo twardą powłokę, którą, rozbijając jajko, trzeba przekroić). Jajko przepiórcze na miękko gotuje się 1-1,5 min, na twardo 3-4 min. Można je kupić w większości supermarketów.
Bardzo często zdarzają się nieświeże jajeczka, dlatego każde jajko - zanim dasz dziecku - powąchaj, a do ciast wbijaj pojedynczo.